«Вечірній квартал». «Масштабізація» пристосуванства

16 Листопада 2011
36074
16 Листопада 2011
14:30

«Вечірній квартал». «Масштабізація» пристосуванства

36074
На відміну від старих концертів, де про Віктора Ющенка жартували на межі фолу, чинну владу «95-й квартал» просто гладить по голівці
«Вечірній квартал». «Масштабізація» пристосуванства

«Нарешті! Справді нові випуски "Вечірнього кварталу"» - приблизно такими словами телеканал «Інтер» анонсував останні три випуски найвідомішого телевізійного гумористичного шоу. Не можна сказати, що глядачі аж так скучили за колись усенародними улюбленцями, бо ж поки Володимир Зеленський виконував обов'язки генерального продюсера «Інтера», присутність квартальців у його ефірі просто зашкалювала - весь розважальний контент «головного каналу країни» закривала студія «95-й квартал». Аж доки він не перетворився на суцільний карнавал біснуватих і дурнуватих.

 

Паралельно Вован Зеленський із колегами невтомно розбудовував чи, як колись висловилася Тіна Канделакі, «масштабував» свій бізнес. Принагідно зауважу, що люди, які за півгодини можуть завиграшки вигадати 28 (!) проектів, мабуть, заслуговують на місце в Книзі рекордів Гіннесса. Що залишилося в ефірі від тих 28 проектів, видно всім прихильникам «Інтера» - серіал «Свати», «Школа доктора Комаровського», «Україно, вставай!», недільне ранкове шоу «...з кварталом», шоу «Розсміши коміка», «Мільйонер -гаряче крісло» та кулінарна програма «Смачна ліга». Ну, принаймні їх точно не 28. Проте все-таки найпопулярніші формати «Квартал» нібито опанував. І, знову ж таки, нібито успішно, бо залучав до їх створення людей, які знаються на всьому на світі, включно з тим, як робити кіно, готувати смачну їжу чи присипати дупку немовляти спеціальним тальком.

 

Проте така активна діяльність призвела до того, що на «Інтері» відбулася остаточна «зеленізація» майже всіх форматів, і не лише розважальних. Не відстаючи від головного тренду в житті країни, а саме - безсоромного використання родинних та дружніх зв'язків, «Квартал» зробив головними медійними персонами своїх програм тих людей, без кого він не зміг би потрапити в російський медіапростір - Філіпа Кіркорова, Аллу Пугачову, Крістіну Орбакайте, Бориса Моїсеєва та інших уже дуже підтоптаних, але ще досить упливових російських зірок і зірочок. В результаті глядачі каналу «Інтер» упродовж кількох років насолоджуються старими хітами Орбакайте чи Моїсеєва, а також, вочевидь, регулярно мліють, коли вкотре споглядають на улюбленому каналі прекрасний лик «поп-короля російської естради» Кіркорова. Цей останній взагалі для «95-го кварталу» - наче весільний генерал. Без нього не обходиться жоден фільм студії, від серіалу «Свати» до повнометражних «Кохань у великому місті». Здається, що завдяки дружбанам із «Кварталу» Філя просто оселився в Києві.

 

Незважаючи на те, що Володимир Зеленський залишив посаду генпродюсера «Інтера», пояснивши цей крок бажанням зосередитися на виробництві власного продукту для українського та російського кінотелеринку, його присутність в ефірі якщо й зменшилася, то не набагато. Це потверджують, окрім уже згаданих програм, і дві листопадові прем'єри «Інтера». Перша - три нові випуски «Вечірнього кварталу». Другу, точніше, її перший випуск, анонсовано на 19 листопада. І це буде телевізійна версія святкового концерту з нагоди 15-річного ювілею телеканалу. Щодо останньої прем'єри (яку записували приблизно в ті ж дні, що й нові випуски «Вечірнього кварталу») наразі можна сказати, що в ній будуть і ті самі персонажі, частину яких нам показали у «Вечірніх кварталах» - майже здоровий Боря Моїсеєв, незмінна Крістіна Орбакайте, Ірина Аллегрова. Тобто ті, без кого не мислить свого життя цільова аудиторія «Інтера», що й досі безнадійно сумує за совєцькими часами.

 

А ось про свіжий «Вечірній квартал» можна поговорити докладніше. По-перше, варто з'ясувати, чому досі, вже майже два роки, шанувальники студії мусили вдовольнятися нарізками або ж повними версіями (коли йшлося про святкові випуски) старих концертів. А річ у тім, що, вочевидь, відповідно до концепції «масштабування» бізнесу й щільного проникнення в російський медіапростір, квартальці майже півтора роки знімали свій проект для російського ж каналу СТС. Називався він «Украинский квартал» і користувався, як показували рейтинги, непоганим попитом. Тим паче, цей проект органічно вписувався в концепцію розважального сімейного каналу, яким позиціонує себе СТС. Але в середині жовтня цього року в ЗМІ з'явилася інформація, що «Украинский квартал» тимчасово призупинив запис шоу. З чуток, - через те, що не зміг зібрати достатньої кількості глядачів у залі. А ще раніше в московських газетах почали наш «Квартал» нещадно критикувати за низький рівень гумору. Тут ще й чутки пішли, що гендиректор СТС В'ячеслав Муругов от-от перейде на «Інтер»... Ну, і що залишалося улюбленцям публіки, як не повернутися на сцену палацу «Україна»? Щоправда, чутка про давнього колегу-кавеенщика Вови Зеленського пана Муругова виявилася журналістською качкою, але назад на СТС дороги в «95-го кварталу» вже не було.

 

Виявилося, що за час, який команда витратила на реалізацію амбітних планів із завоювання сусідського телепростору, її глядач встиг призабути колишніх кумирів - цього разу зал «України» шкірився порожніми кріслами, як ніколи. Щоправда, з присутністю українського істеблішменту все склалося: замість колишніх завсідників шоу Юрія Луценка чи Давида Жванія або Святослава Піскуна в залі було помічено самого Миколу Азарова, а також Петра Симоненка з незмінним шанувальником «Кварталу» Нестором Шуфричем. Ну, і нарешті повернулися жарти про політиків, фірмова фішка золотих часів «Кварталу». Але повернулися вони, як і належить за законами діалектики, в оновленому вигляді. Хочу нагадати, що після обрання Віктора Януковича президентом «95-й квартал» став настільки лояльним до свого колись улюбленого персонажа, що ми не чули про нього жодних жартів. Аж до останнього концерту. Тут нам показали сценку про святкування Дня незалежності за участі улюблених квартальцями героїв Віктора Януковича, Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко, яку, за сценарієм, спеціально для цього колишній і чинний президенти викрадають із СІЗО. А ще - проспівали куплети про нечисть, що заполонила країну і від якої «страшно, аж жуть!».

 

Новий об'єкт сатири «Вечірнього кварталу» - Дмитро Табачник. У виконанні Сергія (Степана) Казаніна міністр освіти, науки, а також у справах молоді й спорту постав школяркою в коричневій шкільній формі з білим фартушком. Усе це виглядало досить смішно, але водночас амбівалентно. Тобто щодо засудженої Тимошенко гумор квартальців межував із обивательською мстивістю, а от чинний президент України в їхніх пародіях поставав таким собі «реальним пацаном», але аж ніяк не «паханом», що тримає в страху цілу країну. Те саме стосується й Миколи Азарова, котрий, до речі, будучи людиною зі старої партноменклатури, дуже стримано реагував на жарти на тему своєї української вимови. Далі цієї вимови скетчі про прем'єра не пішли.

 

На відміну від старих концертів, де жарти про Віктора Ющенка відверто «фолили», чинну владу «95-й квартал» просто гладить по голівці. Ну, хіба що трошки проти шерсті, зате сама наявність таких жартів у національному телеефірі створює враження абсолютної розкутості й максимальної свободи наших гумористів і сатириків.

 

Мабуть, той-таки Азаров дуже тішився, коли Володимир Зеленський бігав залою в образі Стаса Михайлова й кричав, що на «цьому місці сидів Юрій Віталійович Луценко». З чого логічно випливало, де саме Юрій Віталійович сидить нині, а це нашій владі, з її суворим дотриманням Закону, вочевидь, страшенно імпонує. Як і гумор «нижче пейджера» (як казав колись Олександр Масляков про Comedy club) щодо галичан. Ідеться про скетч «Засідання Львівської міської ради», де головним меседжем стала зоологічна ненависть до мешканців Західної України взагалі й представників ВО «Свобода» зокрема. Ця ненависть відверто совкового «95-го кварталу» поширюється й на галицьких секс-рабинь, зображених цілковитими ідіотками в турецьких светрах та гумових чунях. Ясно, що такі, з дозволу сказати, героїні, нічого, окрім відрази, викликати не можуть.

 

Видається, що нові випуски «Вечірнього кварталу» замислювалися його творцями як тріумфальне повернення. Проте воно виявилося далеким від тріумфу. І не лише тому, що рівень жартів не дотягує до колишнього блиску, а ще й через те, що в заключному випуску чомусь продублювали аж два номери з попередніх. Зрозуміло, що один концерт важко поділити аж на три, а не на два, як робилося колись, телевізійні випуски, а відтак для «дотягування» до відведеного програмі хронометражу довелося чимось заповнювати часові лакуни. Але ж не номерами «на біс», які глядач бачив щойно тиждень тому!

 

Феномен успіху «Вечірнього кварталу» (колись на К1 ішла програма «Історія успіху» про «95-й квартал», де незчисленну кількість разів прокручували всі шоу команди) полягав у вмінні знайти адекватні моменту гумористичні рішення актуальних проблем української політики та соціуму. І вдячний глядач у ті золоті часи носив своїх улюбленців на руках. Бо це була чи не єдина можливість відчути душевну єдність людей у їхньому прагненні змінити життя в своїй країні на краще. Життя таки змінилося, але не так, як ми того хотіли. А в наближенні змін на краще теперішній «Вечірній квартал» із його чітким розумінням, що можна, а що - ні, нам, здається, не помічник.

 

Ілюстрація - www.google.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36074
Коментарі
32
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Маг
4546 дн. тому
Да, в вот "Х-фактор" рассчитан на интеллектуальный цвет нации! А "Холостяк" - ну, просто на людей у которых iq рашкаливает, а "Адская кухня" - ну, просто делает людей умнее, честнее, порядочнее!
Ontario
4547 дн. тому
Розрахований квартал на неповноцінних як і Інтер.
Вася Пупкиен
4547 дн. тому
То Кристина Лучше расскажите всем нам как под дудку каналов "Интера" "1+1" и иже с ними пляшет "GFK- Украина" , так что рейтинги - єто для дураков-рекламодателей, предоставте пожалуйста информацию о просмотре Ваших охренительно-популярніх каналов в сети Интернет с помощью технологии IPTV, вот тогда и поговорим.
Кристина
4547 дн. тому
"Подробности" и "Интерны" тоже идут в одно и тоже время. Так что будем сравнивать? Не пишите бреда!
Ната
4547 дн. тому
А у меня после просмотра "Квартала" сложилось мнение, что им позволены шутки только до определённого уровня.
to Не люблю позлорадствовать
4547 дн. тому
будь внимательным - слова Вечерний в моем первом сообшении не было - это во-первых, а во-вторых корректно сравнивать программы, которые идут в одном-тайм слоте, так что в демагогии ты приуспел - признаю.
Вау
4548 дн. тому
То есть Новости для Януковича и перевод Януковича с украинского на русский это гладят по голове? Если бы Янукович был тираном то за такое можно было посадить а не просто закрыть проект. Так что не гоните :)
Не люблю позлорадствовать
4548 дн. тому
Ты че-то парень путаешь, то у тебя повтор "Вечернего квартала", а то, вдруг оказывается, что ты имел ввиду совершенно другой проект - "Воскресенье с кварталом". Потом окажется, что ты имел в виду "Смачну лигу", потому что там Юзик сидит... Но хотелось бы заметить, что проект который примерно набрал одинаковые показатели с всенародным "Караоке" выходит без участия двух ведущих актеров "Квартала" - Зеленского и Пикалова. Давайте представим себе "Караоке" без Кондратюка, а Х-фактор без Кондратюка и Соседова. Это, во-первых. А во вторых сравнивать можно программы примерно одинакового направления. Скажем "Вечерний квартал" с "Большой разницей по-украински", "Воскресенье с кварталом" с любым шоу, где утром в гости приходит звезда и с ней беседуют... Вы же не сравниваете ТСН с "Комиком", потому что это глупо... Так что хватит демагогии, как кто-то уже в коментах написал
to Не мизантропу
4548 дн. тому
не хами! а по-поводу смелости, так я не удивлюсь, если янукович зеленского каким-нибудь орденом наградит - за смелость так сказать...
Гнат
4548 дн. тому
Насколько я понимаю, "Квартал-95" - это не только и не столько Володя Зеленский. А человек 100 - авторы, актеры, администраторы и пр... Наверняка это люди разных возрастов, полов, взглядов. Поэтому, если кому-то не нравится лично Зеленский, то не надо распространять свою зоологическую ненависть к более богатому и успешному человеку, на весь коллектив. С таким подходом можно про всех украинцев сказать - вы все безграмотные, толстые, бандиты - ну, если судить про президенту, которого выбрали. Но мы же не все такие... Мы разные. Ну, и не будем судить о качестве работы (объективности) всех журналистов на основании данной статьи.
to Не люблю позлорадствовать
4548 дн. тому
уточняю показатели: "Воскресенье с кварталом" 18+50тыс.+ доля 13,16; у "Караоке..." 12,10; "Воскресенье с кварталом" 18+ вся страна доля 12,40; у "Караоке..." 15,60; "Воскресенье с кварталом" 18-54 50тыс.+ доля 11,85; у "Караоке..." 11,15; "Воскресенье с кварталом" 18-54 вся страна доля 10,89; у "Караоке..." 12,36; "Воскресенье с кварталом" 14-49 50тыс.+ доля 10,54; у "Караоке..." 10,24; "Воскресенье с кварталом" 14-49 вся страна доля 10,52; у "Караоке..." 11,21; осталось только теперь выяснить какая все-таки у Интера коммерческая аудитория...
Не мизантроп
4548 дн. тому
Мизантропу. Ну, а ты смелый?! Ну, тогда выйди на сцену и скажи, что говорит "Квартал". Или хотя бы напиши. Или хотя бы просто напиши в коментах свои ФИО. И гавкать из подворотни каждый может.
мизантроп
4548 дн. тому
"95 квартал "зеко хамівська прокладка! Сміливі були демократів "клювати" а тепер здулися бо бояться втратити найцінніше для них БАБЛО!
Крот
4548 дн. тому
Это брехня!Зеленский с Шефирами - вегетарианец!
rew
4548 дн. тому
Это еще, Ирина, цветочки. Я, как-то лично видел как Зеленский с Шефирами украинских младенцев ели. Честно-честно.
Сергей Соседов
4548 дн. тому
Ну, чего вы на девочку напали? Она же критик! Значит, она что умеет в жизни делать? Правильно, критиковать! И неважно как. Неважно за что. Ведь деньги надо как-то зарабатывать!!! Тем более, чем ярче звезда, которую критикуешь, тем больше за это платят. Так что критикуйте, девочка, критикуйте...
95-супер!
4548 дн. тому
http://www.youtube.com/watch?v=n3GwJERdtW
95-супер!
4548 дн. тому
Моська лает, караван идет. Караван - это Зеленский и 95-квартал, моська - те,кто пытаются укусить/облаять. Удачи 95-му! Огромное спасибо Е.Кошевому за Щирого ГАИшника!!!молодца!!!
Кокотюха
4548 дн. тому
А меня больше комментировали!
Не люблю позлорадствовать
4548 дн. тому
Итак, коммерческая аудитория: Повтор "Квартала" - 15.8 "Караоке" - 11.1 У кого-то явно была "единица" по математике. Или "ноль" по совести.
Люблю позлорадствовать
4548 дн. тому
Повтор "95-го квартала" в воскресенье 13-го ноября имел меньшие показатели (по коммерческой аудитории Интера) , чем "Караоке.." на СТБ - очень показательный результат для качества ТВ-продукта...
Кокотюха
4548 дн. тому
А до моего уровня статья не дотягивает!!!
Цекало
4548 дн. тому
К сожалению, в статье использованы все те самые грязные, подлые приемы демагогии (передергивание, подмена понятий, выдача своих допущений и фантазий за реальные факты), которые "Телекритика" неоднократно критиковала. - Почему это Моисеев и Орбакайте - лица "Интера"? Только потому, что за год они в сумме были 45 минут в эфире (если сложить все время) - Почему, если показывают звезд эстрады, чья популярность длится 30 лет - то это возврат в СССР? А что, появилось много новых ярких эстрадных исполнителей, достойных эфира? По логике автора, если показываются комедии 70-х, то это - возврат к "застою", а если фильм "Цирк" - это возврат к сталинизму? - Фраза про "целевую аудиторию" Интера (с точки зрения автора чуть ли не дебильную, просоветскую). Т.е. можно оскорбить миллионы людей только за то, что они, например, до сих пор смотрят "Обручку". Ну, у меня бабушка смотрит и что? Да она как ЧЕЛОВЕК в сто раз лучше всяких "долженковых". По крайней мере пользы людям до сих пор больше приносит. - А когда весной на СТС вновь появится "Квартал" автор повесится? Или извинится? - Пустые места в зале? Да, кто-то купил билет и не пришел, и из этого надо делать выводы? Попробуй сама купить билет на концерт? - Зоологическая ненависть? Бред! Опять же, исходя с логики автора: если номер про ГАишников - значит, зоологическая ненависть к ГАИшникам, номер про "фемен" - ненависть к грудям, номер про израильское посольство - ненависть к евреям и пр. А по сути: что, мало наших девушек добровольно едут работать проститутками? Этого нет, потому что не может быть? И что "Свобода" в Львовском облсовете за полтора года реально сделала что-то полезное и область просто расцвела? Да "Свобода" против нынешней власти. И, скажем, это правильно (хотя деньги Коломойского...) И только на этом основании нельзя критиковать людей, которые за столько лет дальше лозунгов и громких фраз не продвинулись?!... Короче, прежде чем кого-то критиковать, научитесь сами честно и грамотно излагать свои мысли (если таковые, конечно, есть)
Автор "95 Квартала"
4548 дн. тому
"Пастернака не читал, но резко осуждаю" - эти же слова можно переадресовать автору этой статьи. Інна Долженкова: "Зрозуміло, що один концерт важко поділити аж на три, а не на два" - Во-первых, съемочный концерт был не один, а два, что уже говорит о большой внимательности автора. Тоже самое можно сказать и по-поводу пустых мест - их было не больше чем обычно, то есть не было. У меня не было билета и сесть в зале так и не получилось. Видимо плохо со зрением - не заметил пустые места. Так же о хорошем знании нашего творчества говорит это заявление автора: скетч «Засідання Львівської міської ради», де головним меседжем стала зоологічна ненависть до мешканців Західної України взагалі й представників ВО «Свобода» зокрема. Номера подобные этим - вуйки, вуйки и Янукович и т.д. были в каждом втором выпуске Квартала. Кстати, эти номера великолепно проходят во время гастролей по Западной Украине. А то что автор статьи, очевидно является членом ВО "Свобода" - это её личные политические проблемы. Что можно сказать по поводу отсутствия критики власти - мы же уже выяснили как автор внимательно следила за концертами. Возьмем для примера первый телевизионный день: первый номер построен полностью на том, что президент указывает судье Кирееву, какой должен быть приговор - это типичный "властьгладящийпоголовке" номер. Или другой пример - номер об уроке истории в будущем: "Что хорошего сделал Виктор Федорович для Украины? Ай-я-яй, Скворцов, что сложно один абзац запомнить". И чтобы развеять последние сомнения автора в нашей некритичности к власти - Мы готовы принять от Вас на следующий эфир любую критическую шутку в адрес власти - единственное условие она должна быть смешная, по крайней мере не менее смешная, чем ваша статья. Перлы по поводу, того что Борис Моисеев и Кристина Орбакайте стали лицами канала оставим в стороне. Так что уважаемая Инна, учите матчасть, смотрите Квартал (хотя бы тогда, когда решите снова написать разоблачительную статью) Не переживайте, всё у вас будет хорошо Мы любим даже таких как Вы.
Колян
4548 дн. тому
Вот она,вот она статейка моей мечты!!!!!!!!!!!!!!! ЯЗЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬ
Газетний
4548 дн. тому
Та що ви носитися з цим примітивним "кварталом", як з писаною торбою. Я то вже точно не заангажований і нічиї інтереси не представляю. Але в основному його противно дивитися. І не треба підмінювати поняття (про Коломойського, Ткаченка). Мова йде про сутність, змістовність, моральність цього "кварталу". Долженкова має рацію, написала з професійним підходом, гідний поваги матеріал.
Mihaylov S
4548 дн. тому
Благодаря этой статье ,у меня очень активно развилось обоняние,так как от этой статьи,заказухой за версту разит.
Виктория
4548 дн. тому
Ув. «Телекритика», вы являетесь очень авторитетный интернет-изданием Украины. Как вы можете публиковать подобные «авторские» статьи, где субъективная точка зрения выдается за едино правильную. Обвинять «Вечерний Квартал» в лояльности к власти, особенно после последних выпусков программы, это весьма необъективно. Тем более, Квартал, остались, пожалуй, единственными в нашей стране, кто может смело говорить правду прямо со сцены.
Птиц
4548 дн. тому
Ілюстрація - www.google.com.ua --- ГЕНИАЛЬНО!!! этим можно подписывать абсолютно все фото в инетрнет. ))))))
Виталий
4548 дн. тому
Автор статьи очень необъективна! По поводу "Вечернего Квартала" вообще, перегиб!! Чего стоит номер "утро после праздника". Посмотрите сами, и скажите, что там нет критики нынешней власти! http://www.youtube.com/watch?v=IbipZrRPNLY&feature=related
Ирина
4548 дн. тому
На самом деле правда в другом! В "1+1" Коломойский вложил просто немеряные деньги, а вот никак на первое место плюсы не выходят. Поэтому одним из приемов конкурентной борьбы является дискредитация, опорочивание соперников. Отсюда и статьи по теме, мол, "квартал" развращает детей и надо его запретить. И вообще нам с ним не пути в новую жизнь. А с ТСН нам по пути, которые живут в каком-то своем мире, в котором нет политических преследований в Украине? А с Коломойским, как с человеком, нам по пути? А С Ткаченко, который вместо того, чтобы делать свой канал лучше занимается клеветой и переманиванием людей с других телеканалов нам по пути? Да ну их... Как говорится, на одном гектаре бы не... И почему бы автору об особенностях "своего" менеджмента не написать? Или на своих лаять опасно?
Стас
4548 дн. тому
Бред сивой кобылы, построенный на слухах, сплетнях и просмотра отдельных отрывков из концертов. Да посмотри хотя бы номер "Легенда о Витяся Федоровиче", а потом уже пиши галиматью о том, что власть не критикуется
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду