Або Президент України вважає за необхідне виховувати молоде покоління, пропагуючи насильство і еротику, або його в черговий раз ввели в оману

21 Січня 2003
934
21 Січня 2003
10:32

Або Президент України вважає за необхідне виховувати молоде покоління, пропагуючи насильство і еротику, або його в черговий раз ввели в оману

934
„Детектор медіа” публікує роз’яснення Президенту України стосовно Закону України "Про внесення змін до Закону "Про рекламу", яке дав голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко „Детектор медіа” публікує роз’яснення Президенту України стосовно Закону України "Про внесення змін до Закону "Про рекламу", яке дав голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко
Або Президент України вважає за необхідне виховувати молоде покоління, пропагуючи насильство і еротику, або його в черговий раз ввели в оману


Пане Президенте!

Нещодавно Ви наклали вето на Закон "Про внесення змін до Закону "Про рекламу", внесений народними депутатами Б.Безпалим, В.Бондаренком та М.Томенком. Цим Законом заборонялося переривання кіно- та телефільмів анонсами інших телепередач.

Нагадаю, що цей законопроект підтримали 338 народних депутатів з 402 присутніх у залі, у тому числі й депутати, бізнес котрих пов’язаний з телебаченням (наприклад, Віктор Пінчук).

Хочу наголосити, що нині діючі Закон України "Про рекламу" та Закон "Про телебачення і радіомовлення" і без нового закону забороняють переривати кіно- та телефільми. Однак постійне невиконання цих Законів телекомпаніями змусило Верховну Раду повернутися до цієї проблеми.

Найважливішим у даному питанні є зміст анонсів, якими перериваються телефільми. Систематично телевізійні канали у ранковий та денний час анонсують фільми, у яких пропагується насильство та еротика, фільми жахів.

Такі дії суперечать нормам Вашого ж Указу "Про невідкладні додаткові заходи щодо зміцнення моральності у суспільстві та утвердження здорового способу життя" від 15 березня 2002 року, у якому "захист моральності, утвердження в суспільстві загальнолюдських гуманістичних цінностей" проголошуються одним із найпріоритетніших напрямів діяльності органів державної влади. Тому Ваша позиція щодо вказаних змін до Закону про рекламу виглядає щонайменше непослідовною.

Захисники права переривання фільмів анонсами стверджують, що такими діями телерадіоорганізації буде поставлено у дискримінаційне становище до телерадіокомпаній інших країн. З цього приводу хотів би зауважити наступне: відсутність переривання фільмів анонсами на українських каналах, навпаки. зробила б українські канали привабливішими для глядача, і, як наслідок, сприяла підвищенню ціни реклами на національних телеканалах. Принагідно хочу наголосити, що за останній рік ринок телереклами в Україні виріс на 60% і зараз складає 81-85 млн. доларів США.

Накладання вето аргументувалося й тим, що "телерадіоорганізації самостійно мають право визначати свою програмну політику". Однак, якщо виходити з наведеної логіки, то телерадіоорганізації мали б отримати право і на ведення пропаганди різноманітних антисоціальних дій, наприклад, насильницького повалення конституційного ладу.

Як свідчать соціологічні опитування, громадяни України висловлюють здивування, що на всіх телеканалах України, де неможливо почути жодного критичного слова про Вас та деяких інших політиків, представлена продукція найбрутальнішого аморального і антисуспільного спрямування. Багато експертів і політиків переконані, що на вітчизняних телеканалах іде свідома політика деморалізації населення України, відволікання громадян від реальних соціально-економічних та політичних проблем.

Я переконаний, що Верховна Рада подолає вето на цей закон, а Ви, пане Президенте, отримавши інформацію щодо даної проблеми, його підпишете і оприлюдните.

З повагою,

Голова Комітету ВР з питань

свободи слова та інформації

Микола Томенко
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
934
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду