ІНФОРМАЦІЯ

24 Березня 2003
1526
24 Березня 2003
18:24

ІНФОРМАЦІЯ

1526
щодо відповідності діяльності засобів масової інформації вимогам законодавства та вжиття прокурорських заходів для встановлення осіб, винних у смерті журналістів щодо відповідності діяльності засобів масової інформації вимогам законодавства та вжиття прокурорських заходів для встановлення осіб, винних у смерті журналістів
ІНФОРМАЦІЯ


Шановний Володимире Михайловичу!



На виконання постанови Верховної Ради України від 16.01.03 № 441-IV "Про підсумки парламентських слухань "Суспільство, засоби масової інформації, влада: свобода слова і цензура в Україні" Генеральною прокуратурою України перевірено додержання вимог законодавства органами державної влади у сфері регулювання діяльності засобів масової інформації та вжито відповідних заходів для встановлення осіб, винних у смерті журналістів.

Результати перевірок засвідчили, що права громадян, державних та інших органів на безперешкодне оприлюднення та отримання інформації, необхідної для реалізації ними передбачених чинним законодавством прав і свобод, повною мірою не забезпечуються.

Зокрема, внаслідок неналежного контролю з боку обласних управлінь у справах преси та інформації порушується порядок створення засобів масової інформації. Так, Волинською облдержадміністрацією проведено державну реєстрацію газет "Новий світ" та "Експрес-Ярмарок" без зазначення банківських реквізитів засновників. Деякі газети в Донецькій ("Нова Нива", Тельманівський район), Чернівецькій ("Сторожинець", "Рідний край", Сторожинецький район), Миколаївській ("Турбина", "Позвоните" м. Миколаїв), Луганській ("Надежда", "Резон", м. Первомайськ) областях видавались без зазначення обов'язкових вихідних даних: адреси редакції, засновника, видавця, свідоцтва про державну реєстрацію, тиражу, ціни, номера випуску та ін.

Реєстрація газет, які тривалий час не видавались, своєчасно не скасовувалась ("Ріо-Коростишів", "Свій погляд", "Марусіа", м. Житомир). Так, газета "Руське слово" у цій області не друкувалася з 2000 року. І лише в лютому поточного року, за вимогою прокуратури, управлінням прийняте рішення, за яким свідоцтво про її реєстрацію втратило чинність.

Непоодинокі випадки стягнення з друкованих засобів масової інформації реєстраційних зборів у завищеному розмірі. Такі порушення встановлено в Кіровоградській, Луганській та інших областях.

В окремих випадках друкованими засобами масової інформації допускалось поширення недостовірних відомостей. За заявою прокурора Кіровоградської області облдержадміністрацією у 2002 році припинено випуск місцевої газети "Народна правда", яка оприлюднила конфіденційну інформацію стосовно кандидата в народні депутати України та здійснювала свою діяльність на підставі свідоцтва про державну реєстрацію, отриману шляхом обману.

Деякі видання пропагандували жорстокість, насильство, сексуальну розбещеність і порнографію, але управління на такі факти належним чином не реагували. Тільки після втручання прокуратури Донецької області припинено видання журналу "Ступа" із зображенням сцен насильства, жорстокості та інформацією з закликами до зміни територіальної цілісності України. Аналогічні факти мали місце в діяльності окремих редакцій газет в АР Крим. У зв'язку з цим до Республіканського комітету з інформації у 2002 році направлено 20 попереджень щодо усунення порушень законодавства засобами масової інформації . За позовом прокурора м. Полтави скасовано реєстрацію ТРК "Вояж-ТВ", яка також демонструвала порнографічні фільми.

Всупереч вимогам Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо додержання ліцензійних умов здійснювали свою діяльність Жовтоводська міська студія телебачення (Дніпропетровська область), Алчевська ТРК "Піраміда" (Луганська область), телерадіокомпанія "Мега-радіо", ТОВ "Радіо РМ" та інші (м. Донецьк). З порушенням терміну дії ліцензії велось мовлення Харківською обласною державною телерадіокомпанією, у Житомирській області редакцією міського радіомовлення і телебачення "Радомишль", телестудією "Полісся".

За всіма виявленими порушеннями законів прокурорами вжиті відповідні заходи реагування щодо їх усунення, в окремих випадках порушені кримінальні справи.

Зокрема за фактом безліцензійної діяльності прокуратурою Ленінського району м. Вінниці порушено кримінальну справу за ч.І ст. 202 стосовно посадових осіб ТОВ ТРК "Іштар". У жовтні 2002 року цією ж прокуратурою порушено кримінальну справу стосовно директора Вінницького інформаційно-телевізійного агентства "Віта" за ч.І ст. 364, ч.І ст.366 КК України, який, зловживаючи службовим становищем, надав фіктивні дані в інтересах директора Жмеринської ТРК.

Прокуратурою Кіровоградської області порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 176, ч. 1 ст. 364 КК України щодо головного редактора ТОВ ТРВК "Новий день" за порушення авторського та суміжного права державного підприємства "Українське агентство з авторських та суміжних прав".

Прокуратурою Сумської області порушено кримінальну справу стосовно директора ТОВ ТРК "Сюзерен" за ч. 2 ст. 176 КК України за фактом розповсюдження на мережах кабельного телебачення програм телевізійних каналів "Россия" (РТР) і "Наше кіно" без укладання відповідних з ними угод. За аналогічним фактом було порушено кримінальну справу прокурором м. Новомосковськ (Дніпропетровська обл.) стосовно посадових осіб ТОВ "Дельта-Ппюс".

За результатами перевірки звернення народних депутатів України Ю.Луценка та М.Томенка прокуратурою Львівської області в минулому році порушено кримінальну справу щодо Маньковського М.Л. - головного редактора Львівського часопису "Ідеаліст" за ознаками злочину, передбаченого ст. 295 КК України, за фактом публікації статті "Парламент депортують по національній ознаці", у якій висловлювались образи, загрози насильства на адресу національних меншин.

Разом з тим, за наявності підстав, прокурорами вживались заходи і щодо захисту інтересів редакцій газет та професійної діяльності журналістів. Прокуратурою Вінницького району Вінницької області у липні 2001 року порушено кримінальну справу стосовно начальника райвідділу Пенсійного Фонду України, який своїм наказом заборонив бухгалтерії виконати судове рішення про стягнення з нього збитків на користь газети "Поділля".

За приписом прокурора Сколівського району Львівської області до райради ліквідовано двомісячну заборгованість з виплати заробітної плати працівникам газети "Бойківська думка".

Прокуратурою міста Слов'янська Донецької області відмовлено в порушенні кримінальної справи на підставі ст. 6 п. 2 КПК України стосовно головного редактора та кореспондента газети "ТВ-плюс" за фактом нібито поширення ними конфіденційної інформації про приватне життя громадян.

Прокуратурою Одеської області визнано такими, що не відповідають дійсності, факти, викладені у депутатському запиті народного депутата України Аніщука В.В. до редакцій газет "Одеські вісті" та "Одесский вестник", щодо відмови у січні поточного року в публікації його повідомлення про місце, дату і час зустрічі з виборцями.

Інколи у стосунках органів прокуратури із представниками ЗМІ виникають непорозуміння. Так, у газеті "Зеркало недели" від 25-31 січня поточного року опубліковано статтю "Видимість боротьби" (цей же текст був опублікований у газеті "Високий замок -- Захід" від ЗО січня під заголовком "Капітуляція перед злочинним світом"). У зазначених публікаціях автор звинувачував прокуратуру Волинської області в тому, що на засідання координаційної наради керівників правоохоронних органів 15 січня 2003 року, на якій розглядалося питання про стан боротьби зі злочинністю в області за 2002 рік, представників преси не запросили, а лише "роздали прес-релізи". Вважаємо, що така ситуація цілком правомірна, адже на засіданні наради обговорювалася інформація з обмеженим доступом.

Генеральною прокуратурою України приділяється постійна увага питанням нагляду за розслідуванням кримінальних справ про злочини, вчинені стосовно журналістів.

З 1990 року у провадженні органів прокуратури перебувало 8 кримінальних справ, пов'язаних із зникненням або вбивствами журналістів. З них розкрито 3 вбивства.

Крім того, правоохоронними органами України протягом 2001-2002 років порушено близько 130 кримінальних справ про інші злочини, вчинені стосовно журналістів. У переважній більшості випадків немає підстав пов'язувати їх вчинення із журналістською діяльністю потерпілих. В основному це крадіжки особистого майна ( 48), грабежі (32), хуліганські дії (19) та крадіжки майна з приміщень редакцій ( 13). На даний час вже близько 60 кримінальних справ надіслано до суду та постановлені обвинувальні вироки.

З 1990 року слідчими органів прокуратури розслідувались п'ять кримінальних справ про вбивства журналістів (керівника аналітичного відділу інтернет-видання газети "Українська правда" Гонгадзе Г.Р., головного редактора газети "Вечерняя Одесса" Дерев'янка Б.Ф., директора Одеської телекомпанії "АМТ" Бондаря І.П., головного редактора газети "Слава Севастополя" Іванова В.І., генерального директора малого спільного підприємства інформаційної радіо-телекомунікаційної компанії "ТОР" м. Слов'янська Александрова І.О. ).

16 вересня 2000 року керівник аналітичного відділу інтернет-видання газети "Українська правда" Гонгадзе Г.Р. вийшов з квартири № 39 будинку № 7 по бульвару Лесі Українки в м. Києві, де проживає редактор інтернет-видання зазначеної газети Притула О.Ю., і пішов додому, після чого дорогою зник.

19 вересня 2000 року прокуратурою Печерського району м. Києва за фактом безвісного зникнення Гонгадзе Г.Р порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 94 КК України. В подальшому справу прийнято до провадження Генеральною прокуратурою України. Слідство у справі триває, злочин, незважаючи на великий обсяг проведеної роботи, не розкрито.

Після зміни керівництва Генеральної прокуратури України у липні 2002 року створено нову слідчо-оперативну групу у кримінальній справі. У тому ж місяці із залученням як спеціалістів експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства Юстиції України проведено додатковий огляд місця, де 2 листопада 2000 року знайдено обезголовлене тіло. Виявлено та вилучено ряд об'єктів, які в подальшому досліджені експертами.

Крім того, проведено додатковий огляд останків тіла та відібрано зразки, необхідні для проведення комплексної судово-медичної, генотипоскопічної та криміналістичної експертизи.

На підставі здобутих доказів призначено 15 нових судових експертиз, за результатами яких достовірно і безсумнівно встановлено належність знайденого в Таращанському районі Київської області обезголовленого трупа саме Г. Гонгадзе, а також вдалося вперше встановити приблизний час настання його смерті. За клопотанням потерпілої у справі Лесі Гонгадзе призначено та проведено за участю експертів Швейцарії та із використанням наявної в них апаратури додаткову судово-генотипоскопічну експертизу. Ця експертиза остаточно підтвердила висновки попередніх експертиз, проведених українськими експертами, щодо ідентифікації трупа Г. Гонгадзе.

Крім того, у ході слідства вдалося приблизитись до_з'ясування у повному обсязі обставин зникнення Гонгадзе 16.09.2000, а також встановлення осіб, безпосередньо причетних до його зникнення та вбивства.

У вересні-жовтні 2002 року до Києва двічі приїздив Генеральний секретар міжнародної організації із захисту свободи слова „Репортери без кордонів" Робер Менар, якого визнано представником потерпілої Лесі Гонгадзе у кримінальній справі. Він мав зустріч із Генеральним прокурором України і його було ознайомлено з усіма проведеними у справі експертизами. Крім того, Робер Менар разом із головою Асоціації експертів-криміналістів, судово-медичним експертом Жаном Ріволє (Франція) взяли участь у додатковому огляді трупа Гонгадзе і отриманні з нього біологічного матеріалу для проведення у Швейцарії у січні 2003 року додаткової судово-генотипоскопічної експертизи. Роберу Менару надано повний доступ до матеріалів кримінальної справи, що з розумінням сприйнято також потерпілою Лесею Гонгадзе.

У листопаді 2002 року, на підтвердження готовності до повної співпраці з майбутньою місією колишнього заступника Генерального секретаря Ради Європи, спеціального представника Бюро Парламентської Асамблеї Ради Європи пана Ханса Крістіана Крюгера, якого було призначено Бюро Асамблеї незалежним експертом у справі Г. Гонгадзе, Генеральною прокуратурою йому було надано повну та складену у хронологічному порядку інформацію про всі заходи, які було вжито прокуратурою для розслідування кримінальної справи за фактом вбивства Г. Гонгадзе.

У період з 12 по 14 грудня 2002 року Україну відвідали Хане Крістіан Крюгер, а також Голова Секретаріату Моніторингового Комітету ПАРЄ Каролін Раво. Під час зустрічі з Генеральним прокурором України вони отримали вичерпні відповіді стосовно ходу розслідування у справі та іншу інформацію щодо об'єктивної оцінки стану слідства. Його проінформовано, що розслідування цієї справи здійснюється максимально прозоро, а результати слідства широко висвітлюються під час регулярних прес-конференцій у ГПУ та інших заходів, а також запевнено, що Генеральна прокуратура України прагне до об'єктивного висвітлення своєї діяльності у зв'язку з розслідуванням цієї кримінальної справи.

Генеральна прокуратура України вважає, що розслідування зпроводиться абсолютно не заангажовано, передусім з політичної точки зору. Хоча слідство не відкидає можливості перевірки будь-якої версії цього злочину.

Вранці 3 липня 2001 року на площадці першого поверху будинку №11 по вул. Жовтневої революції м. Слов'янська Донецької області невстановленими особами бейсбольними битами були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження генеральному директору ІРТК "ТОР" Александрову І.О., від яких останній, не приходячи до пом'яті, помер 7 липня цього ж року.

За вказаним фактом прокуратурою м. Слов'янська негайно порушено кримінальну справу, створено посилену слідчо-оперативну групу та проведено активні слідчі дії.

З метою практичної допомоги в організації розкриття цього злочину до прокуратури Донецької області було відряджено працівника Генеральної прокуратури України. Злочин фактично розкрито.

На теперішній час органами слідства вживаються заходи, спрямовані на встановлення місцезнаходження обвинуваченого Елагова І.М., а також свідка Верховода В.Д., показання якого мають важливе значення у справі.

Хід досудового слідства перебуває під постійним контролем Генеральної прокуратури України.

У кримінальній справі, порушеній Генеральною прокуратурою України за фактом доведення до самогубства засновника та директора ТОВ „Інформаційне агентство „Українські новини" Коломійця М.П. за ознаками злочину, передбаченого ч.І ст. 120 КК України, досудове слідство триває.

У справі проведено низку слідчих дій та оперативно - розшукових заходів, спрямованих на перевірку висунутих версій самогубства гр. Коломійця М.П. Завершена комплексна судове - медична експертиза трупа, у який брали участь Жан Револі ( Франція ) та Олександр Сосновський ( Республіка Білорусь ).

Згідно з висновками експертизи причиною смерті Коломійця М.П. стала механічна асфіксія, що розвинулася внаслідок одноразового здавлення шиї напівжорсткою петлею під дією ваги самого потерпілого, тобто смерть Коломійця М.П. настала внаслідок повішання. Дата настання смерті приблизно 28 - 29 жовтня 2002 року, труп був у петлі до моменту його зняття.

Ушкоджень на трупі, які могли утворитися при зв'язуванні рук і ніг, не виявлено. Дані судове токсикологічних досліджень об'єктів від трупа Коломійця М.П. вказують на те, що потерпілий перед смертю не вживав алкогольних напоїв, наркотичних або інших медичних препаратів, а також будь-яких отруйних речовин.

З метою з'ясування мотивів самогубства Коломійця М.П., у справі призначена посмертна психолого — психіатрична експертиза. Для дослідження експертам надана необхідна медична документація та матеріали кримінальної справи. У справі виконуються інші необхідні слідчі дії, після проведення яких і аналізу зібраних доказів буде прийнято рішення згідно з вимогами чинного законодавства.

Генеральною прокуратурою України і надалі питанням нагляду за додержанням законодавства про інформацію та заходам щодо розкриття злочинів проти журналістів буде приділятися постійна увага.



З повагою

Генеральний прокурор України



С.Піскун
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду