НСЖУ назвала переможців свого традиційного конкурсу до Дня журналіста

НСЖУ назвала переможців свого традиційного конкурсу до Дня журналіста

2 Червня 2015
2341

НСЖУ назвала переможців свого традиційного конкурсу до Дня журналіста

2341
НСЖУ назвала переможців свого традиційного конкурсу до Дня журналіста
НСЖУ назвала переможців свого традиційного конкурсу до Дня журналіста

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) визначила переможців творчих конкурсів, які проводить щороку до Дня журналіста. Цьогоріч організатори вперше запровадили нову номінацію «кращий журналістський матеріал (фоторепортаж, серія) про події на сході України (в зоні АТО)», повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Перше місце у цій номанції журі одноголосно присудило журналістці з Кагарлика Наталії  Кравець. «Серія її репортажів з місць, де проходили й проходять бої, і де журналістка побувала разом з волонтерами, вражають не тільки тим, що вона за власною ініціативою поїхала туди, де зараз найскладніше й найгарячіше, а ще й тим, що зустрілася там із земляками, передала вісточку, виконала завдання мешканців Кагарличчини - підтримати своїх, які там воюють», - повідомляє НСЖУ.

 

В спеціальної відзнаки цій номінації удостоєна маріупольська газета «Приазовский рабочий» (головний редактор - Микола Токарський, який минулоріч був визнаний журналістом року за колонки редактора). Газеті сьогодні доводиться дуже непросто, однак вона  сміливо називає речі своїми іменами, критикуючи сепаратистів і тих, хто їх підтримує, а також владу, яка припускається багатьох помилок.

 

Спецдипломом відзначений карикатурист з Донецька Микола  Капуста, який відгукується на події гострими сатирами.

 

Традиційно було визначено переможців у номінаціях «журналіст року», «журналістська ініціатива», «журналістська акція», оцінено роботу кращих обласних, міських, районних газет, та кращі регіональні організації Спілки.

 

До складу журі цього року увійшли: перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, секретар та головний редактор журналу «Журналіст України» Віра Черемних, секретар НСЖУ, головний редактор газети «Трудова слава» (Херсонська область) Валерій Горобець, президент благодійного фонду «Журналістська ініціатива» Людмила Мех,  тележурналістка, громадська активістка, лауреат Українсько-польського конкурсу журналістської майстерності Ірина Федорів,  провідний публіцист інформагентства «Укрінформ» Євген Якунов.

 

Далі «Детектор медіа» подає список переможців з коментарями прес-служби НСЖУ:

 

Номінація «журналіст року»:

-Анатолій Савченко - редактор районної газети «Тростянецькі вісті» (Вінницька область). Понад 10 років очолює районну газету, що є однією з кращих в області. Тричі за журналістські розслідування й критичні публікації щодо рейдерських захоплень підприємств і земель отримував позови до суду й усі вигравав. Минулий і поточний роки для Анатолія Савченка відзначені дієвою практичною участю у волонтерстві. З червня 2014 року він як керівник волонтерської групи (в редакції розгорнули пункт прийому допомоги українським воїнам) здійснив понад 15 поїздок в зону АТО, про що розповідав читачам у своїх публікаціях.

-Олександр Вівчарик, журналіст черкаського сайту «Прочерк».

Його матеріали «Дикі гуси» летять зі Слов'янська», «Війна, в якій беруть участь і гинуть черкащани, руйнує не тільки економіку, а й екологію», «Підслухана розмова, або Що нам робити з Росією» та інші мали широкий резонанс в читацькій аудиторії, отримали чимало відгуків.

-Аліна Комарова, художній редактор газети «Приазовский рабочий» (Маріуполь).

Аліна  перейняла любов до фотографії від батька Валерія Сидоровича, який багато років не розлучався з фотоапаратом. Вона завжди у центрі подій, які відбуваються в Маріуполі: фотографувала покалічених захисників України, вбитих земляків з сумно відомого мікрорайону «Восточного», розпач і сльози людей.

 

Номінація «журналістська акція»:

- Харківські журналісти-волонтери в зоні АТО. Офіцери прес-служби Нацгвардії й члени НСЖУ створили журналістсько-волонтерський десант з кількох груп для роботи в зоні АТО. Кожен з учасників полишає свою повсякденну роботу в редакції на тиждень, і група під керівництвом офіцера прес-служби Нацгвардії, який є провідником по блок-постах та бойових позиціях, потім перевіряє матеріали, щоб запобігти розголошенню військової таємниці, вирушає в дорогу. Матеріали друкуються в інтернет-виданнях «Главное», «Аргумент», «Харків кримінальний», на сайті медіа-групи «Об'єктив». Склад десанту: Василь Омельченко, Олексій Лебедь - прес-служба Нацгвардії України; Дмитро Брук, Віктор Алєксєєв, Леонід Логвиненко, Дмитро Баєвський - інтернет-видання «Главное»; Сергій Бобок, Марина Каратоєва - інформагентство УНН; Андрій Марієнко - УНІАН; В‘ячеслав Мадієвський - «Укрінформ»; Оксана Зінківська, Ганна Сердюк, Оксана Захаренкова, Марина Жуйкова- медіа-група «Об'єктив»; Юлія Гуш - інтернет-видання «Справжня варта»; Сергій Єрмаков - інтернет-видання «Харків кримінальний», «Аргумент».

 

Номінація «кращий журналістський матеріал (фоторепортаж, серія) про події на сході України (в зоні АТО)»:

- Наталія Кравець (Кагарлик);

-Спеціальна відзнака - газета «Приазовский рабочий» (Маріуполь);

-Спеціальний диплом - карикатурист КАПУСТА Микола (Донецьк).

 

Номінація «краща регіональна (обласна) газета»:

- перше місце журі присудило газеті «Запорізька правда» (головний редактор Алла Кобинець). Тижневий тираж номера 30 тисяч (виходить двічі). Широка тематична палітра, активно залучають позаштатних авторів і читацькі листи. У редакції знайшли нестандартні підходи до висвітлення подій в зоні АТО, до якої від Запоріжжя дуже близько.

- Спеціальна відзнака присуджена івано-франківській «Галичині» (головний редактор - Петро Парипа), що відсвяткувала недавно своє 25-річчя. У цієї газети тираж щономера понад 13 тисяч. Окрім друкованої версії, продумано ведеться інтернет-сайт, де читачі знаходять і останні новини, й архів усіх номерів. А журналістські розслідування - це, можна сказати, бренд «Галичини».

 

Номанація «краща міськрайонна газета»:

- перемогла газета «Вісник Переяславщини» з Київщини (головний редактор - Галина Карпенко). Виходить двічі на тиждень накладом понад 5 тисяч примірників обсягом 8-16 шпальт і, незважаючи на значне подорожчання поліграфматеріалів, з повнокольоровими сторінками. Вирізняє «ВП» серед багатьох міських комунальних газет те, що, маючи в співзасновниках органи влади, газета не піарить їх.

 

Номінація «краща районна газета»:

-перемогла районка «Пологівські вісті» (Запорізька область). Засновник - районна рада, видавець - редакція, редактор Ірина Лісова.  Наклад «Вістей...» - 4500 примірників - найвищий серед аналогічних видань області. Майже мільйон валового доходу, половину якого складають надходження від передплати, майже 40% - від реклами та платних послуг.  Популярність виданню забезпечують якісний контент, різноманітні конкурси й акції, до яких залучають читачів.

 

Номінація «кращий регіональний телеканал»:

-переможцем визнано телеканал «Нова Волинь» (Волинська обласна державна телерадіокомпанія). Родзинкою творчості волинських телевізійників є документальна журналістика. Тут створено телецикли, що й за тематикою, і за творчими прийомами зацікавлять, викличуть відгук телеглядачів у будь-якому регіоні України. Саме така документалістика («Герої Небесної сотні», «Родина Косачів», «Історія без купюр» та інші цикли) поєднує Україну і послужить справі громадянського усвідомлення й одночасно популяризації й авторитету суспільного мовлення, що нині створюється.

- Спеціальна відзнака конкурсу - Львівській обласній державній телерадіокомпанії. Одна з найстаріших в Україні, ця ТК водночас творчо поєднує багаті традиції, що йдуть від визначних особистостей, які в різний час долучалися до створення телепроектів, і нестандартні ідеї, новації, підтримує передову демократичну громадську думку. Найкращі програми - «Вечір у Львові», «Звитяга», «Архіватор - стиснення часу».

 

Номінація «краща обласна організація НСЖУ»:

-перемогу отримала Дніпропетровська ОО НСЖУ (голова - Олексій Ковальчук). Про цю організацію, її ініціативи й акції часто розповідають сайт Спілки, спілчанський журнал.

           

Номінація «краща первинна журналістська організація»:

- серед міських первинок перемогла організація з міста Павлограда (Дніпропетровщина), що налічує 46 членів Спілки.

- серед районних - первинка при редакції газети «Бершадський край», половина членів якої - автори власних книг.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду