Серія матеріалів на захист київського ліса на межі Києва та селища Коцюбинського

18 Березня 2011
3224

Серія матеріалів на захист київського ліса на межі Києва та селища Коцюбинського

3224
Позаконкурсна робота на конкурс «Правозастосування та управління у лісовому секторі»
Серія матеріалів на захист київського ліса на межі Києва та селища Коцюбинського

1. Війна за скандальний ліс: прокуратура неефективно відстоює інтереси України в суді. «Українська Правда», 03.09.10р.

 

Коцюбинчани й журналісти своїми численними зверненнями до органів влади змусили втрутитись у судовий процес за збереження лісу під Коцюбинським прокуратуру Київської області та Київраду.

 

Від професіоналізму представлення інтересів держави в суді Прокуратурою Київської області зараз залежить те, чи перетвориться на котеджне містечко прадавній ліс під Коцюбинським .

 

Нагадаємо, що своїми рішеннями селищна рада розширила межі селища більш ніж вдвічі. В обліковій картці Верховної Ради чітко вказана площа в межах селища від 1941 року. Близько сотні гектарів лісу першої категорії наступними рішеннями селищна рада роздали мешканцям Дніпропетровська та місцевим депутатам.

 

Слідчий встановив, що земля в тому числі оформлена на заяви, які ніхто з заявлених громадян не підписав. Зараз цю землю продають в оголошеннях гектарами.

 

 

 

 

Київський апеляційний адміністративний суд у четвер слухав справу щодо спірної землі між Києвом та Коцюбинським. Завдяки активним діям мешканців цих двох населених пунктів журналісти СТБ зібрали та надіслали до київської влади, Генпрокуратури, документи, які підтверджують,  що Святошинський лісгосп  з 1956 року є землекористувачем спірних земель. За дорученням Генпрокуратури в суд з'явився представник Прокуратури Київської області Андрій Сивець.

 

Київрада від журналістів дізналась про те, що Ірпінський міський суд вирішив обійтись без представників київської громади під час розгляду спірного питання і своїм рішенням визнав, що Коцюбинська селищна рада правомірно включила ліс в межі населеного пункту, назвавши його при цьому невідомим законодавству терміном - "деревинна рослинність".

 

До зали апеляційного суду в інтересах мешканців столиці прийшов юрист Київради Олександр Фрідман. Його клопотання про залучення до справи колегія суддів під головуванням Любов Костюк відхилила попри аргументи представника.

 

Читати повний текст

 

 

2. Проблемна земля: на нових власників лісу чекає суд і шалені витрати. «Українська Правда», 29.09.10р.
 
Перед виборами місцева влада в селищі Коцюбинському вирішила швидко провести дерибан ще 4 000 гектарів лісу. Для цього вона провела псевдогромадські збори, щоб закинути головну передвиборчу обіцянку: "землю - селянам".

 

Окрім цієї передвиборчої приманки, агітувати населення нічим. За 5 років роботи в селищі не вистачає дитсадків, на дорогах гинуть діти, рівень алкоголізму та наркоманії зростає. Цей список можна продовжувати й далі.

 

Нагадаємо, два роки тому за підписом селищного голови Вадима Садовського мешканцям Дніпропетровської області й депутатам селищної ради було виділено понад півтисячі ділянок площею 0,15 га за рахунок прадавнього лісу, який належить київській громаді.

 

Згідно з договором купівлі-продажу одну з таких ділянок розміром в 15 соток продали менше, ніж за 10 тисяч доларів. Нові власники захотіли тут побудуватись й вже зустрілись із першими проблемами.

 

 

 

 

До Святошинського лісопаркового господарства, яке з 1956 року є землекористувачем даних угідь і відповідає за інвентаризацію лісу, надходять звернення власників ділянок.

 

"24 червня 2009 року Слівняком Алексом у Поліщук Віолети Олександрівни була придбана земельна ділянка, площею 0,15 га..., розташована за адресою: Київська область, смт. Коцюбинське, вул. Садова, 39 з цільовим використанням для будівництва та обслуговування житлового будинку з цільовим використанням - для будівництва...

 

Читати повний текст

 

 

3. Передвиборчий цинізм: технічні кандидати дерибанщиків крадуть голоси в борців за ліс. «Українська Правда», 01.10.10р.

 

Депутат селищної ради Коцюбинського Володимир Жарков та його команда отримали у власність ділянки в скандальному лісі під Коцюбинським.

 

Таємниці слідства - хто став власником лісу - розкрили нотаріуси.

 

Щоб відтягнути голоси  у захисників лісу, які вже ведуть дворічну боротьбу, Володимир Жарков став технічним кандидатом задля перемоги місцевого селищного голови - Вадима Садовського.

 

Електорат, ошуканий Вадимом Садовським та псевдогромадськими слуханнями, вірить, що отримає ділянки в лісі, які вже роздерибанили між собою депутати селищної ради та підставні особи Дніпропетровської області, піде й проголосує за злочинну владу в надії отримати землю.

 

"Це типова технологія. Вони намагаються створити технічних кандидатів, щоб у справжніх борців за ліс та людей, які роками щось робили для селища, відтягнути голоси", - аналізує ситуацію в селищі експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

 

Щоб бути більш переконливим, Володимир Жарков поширює селищем газету, тиражем 10 тисяч примірників.

 

"На мою думку, не так важливо, кому належить ліс - Києву чи Коцюбинському. Головне, що ліс має бути лісом. Не чиєюсь присадибною ділянкою чи городом, а віковічним лісом, легенями усієї Київської області", - заявляє він на шпальтах своєї газети "Рідне Коцюбинське".

 

 

 

 

До редакції "Української правди. Київ" потрапив список нових власників лісу.

 

Читати повний текст

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Боровой
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду