Журналісти СТБ оскаржують закриття справи щодо побиття «Беркутом» - інші справи про напади на медійників у Харкові затягуються

Журналісти СТБ оскаржують закриття справи щодо побиття «Беркутом» - інші справи про напади на медійників у Харкові затягуються

20 Жовтня 2014
3493

Журналісти СТБ оскаржують закриття справи щодо побиття «Беркутом» - інші справи про напади на медійників у Харкові затягуються

3493
Журналісти СТБ оскаржують закриття справи щодо побиття «Беркутом» - інші справи про напади на медійників у Харкові затягуються
Журналісти СТБ оскаржують закриття справи щодо побиття «Беркутом» - інші справи про напади на медійників у Харкові затягуються

Знімальна групи СТБ у складі журналіста Марії Малевської та оператора Олександра Бринзи не погоджується з закриттям справи про їх побиття співробітниками «Беркута», що сталось 19 лютого в Харкові під час зйомок. Водночас у жодній справі інших харківських журналістів, які постраждали від дій «беркутівців», не встановлено винних, хоча розслідування тривають більш як півроку. Про це заявила регіональний представник Інституту масової інформації (ІМІ) Ганна Прокаєва у Харкові під час круглого столу «Практичні механізми взаємодії між правоохоронцями та працівниками ЗМІ під час кризових ситуацій», повідомляє ІМІ.

 

Нагадаємо, 31 серпня стало відомо, що Харківська прокуратура не знайшла доказів побиття журналістів телеканалу СТБ співробітниками спецпідрозділу «Беркут» біля будівлі Харківської академії внутрішніх військ, що сталося 19 лютого. Розслідування за фактом побиття було закрито.

 

«Розслідування побиття знімальної групи СТБ у складі журналіста Марії Малевської та оператора Олександра Бринзи закінчилося закриттям справи з формулюванням «в діях працівників "Беркута" немає складу злочину» та «Беркут захищав знімальну групу СТБ». Розслідування тривало довго, більше півроку, було затягнуто. Журналісти не погоджуються з таким висновком. При цьому справа починалася за виробництвом в областній прокуратурі за двома статтями: службова халатність та перевищення службових повноважень", - розповіла пані Прокаєва.

 

Ганни Прокаєва також підкреслила, що пошук та покарання винних у побитті та нападі на журналістів, які сталися цього літа, тривають місяцями. Зокрема йдеться про напади на журналістів Сергія Бобка, Софії Бобок, стрімера Віктора Пічугіна та погрози на адресу журналістки АТН Тетяни Доцяк.

 

«Це свідчить моніторинг, який проводить щоденно Інститут масової інформації. Всі ці дії міліції сприймаються журналістами як байдужість. І як результат, представники ЗМІ інколи відмовляються звертатися до міліції, оскільки не вірять в ефективність їхньої роботи. Приклад з Володимиром Носковим, який постраждав 23 березня у Харкові під час проросійського мітингу. Довіра міліції серед журналістів падає», - зазначила Ганна Прокаєва.

 

Інститут масової інформації ініціював у червні цього року зустріч між регіональними представниками ІМІ та правоохоронними органами. На зустрічі були присутні представники МВС України, Генеральної Прокуратури та СБУ. Учасники обговорили проблеми та ініціювали новий етап, більш якісний, взаємодії. «У результаті представники правоохоронних органів пообіцяли взяти на особливий контроль справи по журналістах. Натомість після тривалого спілкування та клопотання жодних дій з боку місцевих правоохоронників не було. Хотілося б більше соліданорності та підтримки у контролі просування справ щодо журналістів від місцевих профспілок», - сказала представник ІМІ.

 

Ганна Прокаєва заявила, що задекларовані новою владою покарання винних у побитті журналістів, встановлення справедливості, дотримання прав журналістів поки не втілюються у життя.  

 

На заході була присутня прес-секретар ГУ МВС у Харківській області Наталя Захарченко. Вона запевнила, що усі справи щодо журналістів знаходяться під особливим контролем та пообіцяла зустрітися з постраждалими журналістами у вузькому колі особисто.

 

Як подовідомляла «Детектор медіа», 19 лютого в Харкові під час зйомок силовиків побили оператора телеканалу СТБ Олександра Бринзу. За словами редактора СТБ Ірини Федорів, пораненому спочатку не дозволяли надати медичну допомогу, але потім все ж вдалося його відбити і відправити на машині «швидкої допомоги». Тоді ж побили і журналістку телеканалу Марію Малевську.

 

12 січня харківський кореспондент видання «Український простір» та інтернет-каналу «Мальва-ТV» Роман Черемський заявив, що «Беркут» побив його та розбив відеокамеру в центрі міста під час зйомок матеріалу про антимайдан.

 

Як повідомляв ІМІ, 22 червня у Харкові під час віче місцевого Євромайдану міліція побила двох журналістів - регіональних кореспондентів Українських новин Сергія Бобка та Софію Бобко.

 

Журналістці телеканалу АТН Тетяні Доцяк проросійський активіст Сергій Юдаєв погрожував розправою 29 липня під час слухання у Київському райсуді справи Юдаєва, який 7 квітня разом з іншими зловмисниками напали у Харкові на офіс телеканалу АТН.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду