«Міжнародна амністія» вимагає від Росії розслідувати тортури над режисером Сенцовим

«Міжнародна амністія» вимагає від Росії розслідувати тортури над режисером Сенцовим

25 Червня 2014
3560

«Міжнародна амністія» вимагає від Росії розслідувати тортури над режисером Сенцовим

3560
«Міжнародна амністія» вимагає від Росії розслідувати тортури над режисером Сенцовим
«Міжнародна амністія» вимагає від Росії розслідувати тортури над режисером Сенцовим

Організація  «Міжнародна амністія» (Amnesty International) закликає вимагати від російської влади проведення ретельного і незалежного розслідування заяв адвокатів про тортури і погрози на адресу українського кінорежисера Олега Сенцова, якого 11 травня затримали у Криму і передали російській ФСБ. Про це повідомляє інтернет-видання «Радіо Свобода».

 

За повідомленням правозахисної організації, владі Росії потрібно нагадати, що всі затримані іноземці мають право на консульську допомогу, і вимагати негайного доступу Олега Сенцова і ще трьох затриманих у Криму українських громадян до консула України.

 

Крім того, як заявили в «Міжнародної амністії», чотирьох захоплених громадян України, яких зараз тримають в Росії, треба повернути до Криму.

 

Правозахисники закликають надсилати листи з вимогою зняти з затриманих звинувачення, які можуть бути пов'язані з їх громадянською позицією, генеральному прокурору та голові ФСБ Росії.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», слідчі органі РФ не вважають Олега Сенцова громадянином України, хоча він не подавав заяву про відмову від свого громадянства. У московському СІЗО він зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України».

 

Нагадаємо, режисера Олега Сенцова затримали у ніч на 11 травня в м.Сімферополі (Крим). Кілька днів затриманого били, піддавали тортурам і погрожували. Після цього російські спецслужби етапували режисера до слідчого ізолятора «Лефортово» у м.Москві (Росія), відомого закритим режимом.

 

ФСБ звинувачує Олега Сенцова в підготовці терористичного акту, під час якого мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

На захист режисера виступають Європейська кіноакадемія, НСКУ, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти.

 

Українська кіноспільнота звернулася до Президента України  Петра Порошенка  із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

Реквізити для переказу коштів на підтримку Олега Сенцова опубліковано тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3560
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду