НМПУ закликає активістів Євромайдану не заважати журналістам працювати

НМПУ закликає активістів Євромайдану не заважати журналістам працювати

31 Грудня 2013
5540

НМПУ закликає активістів Євромайдану не заважати журналістам працювати

5540
НМПУ закликає активістів Євромайдану не заважати журналістам працювати
НМПУ закликає активістів Євромайдану не заважати журналістам працювати

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ)  звернулась до учасників акцій протесту у Києві та до їхніх безпосередніх керівників з проханням не заважати працювати журналістам. Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

Причиною звернення НМПУ до євромайданівців стала низка інцидентів, які завадили журналістам належним чином виконувати свої професійні обов'язки. name="_GoBack">Медіапрофспілка зафіксувала три випадки перешкоджанню діяльності журналістів, які сталися за участі учасників акції протесту. 

 

Як йдеться у повідомленні НМПУ,  9 грудня на п'ятому поверсі Будинку профспілок кореспонденту Grom.tv було розбито камеру невідомими особами, які називають себе «штабом "Правого сектору"». Другий інцидент трапився 14 грудня під час виступу гурту «Океан Ельзи» на Євромайдані, коли невідомі особи заважали роботі фотографів біля сцени. 22 грудня активісти партії «Свобода» Руслан Андрійко та Артем Рубан вигнали журналіста сайту From-ua.com Віктора Гаценка з приміщення Київської міськради.

 

Окрім цього комітету НМПУ відомі ще два випадки, коли журналісти стикалися з перешкоджанням, але не ідентифікували себе публічно як журналістів з різних причин. 

 

Також НМПУ кваліфікувала як перешкоджання діяльності журналістів дії охоронців Будинку профспілок, що вимагали від представників ЗМІ пред'явити паспорти. Про такі випадки НМПУ повідомили двічі.

 

НМПУ закликає не перешкоджати роботі журналістів навіть у разі, якщо дії представників ЗМІ непрофесійні.

 

Далі «Детектор медіа» подає текст звернення  НМПУ:

 

«Медіа-профспілказакликаєактивістівЄвромайдануповажати права журналістів

 

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) звертається до учасниківакцій протесту у Києві та до їхніх безпосередніх керівників з проханням всіляко сприяти роботі журналістів, а не перешкоджати їм. Навіть у випадках, якщо вам не подобається, що журналіст пише, або не подобається він особисто. У разі, якщо вам здається, що журналіст порушує етичні правила, ви можете звернутися із відповідною заявою до Комісії з журналістської етики.

 

Нагадуємо, що відповідно до Конституції України (ст.34, 15), до Закону «Про інформацію» (ст.24, 25) журналісти мають право вільно збирати інформацію, здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів. Якщо ми прагнемо до Європи та хочемо жити у правовій державі, ми повинні дотримуватися законів. 

 

У грудні профспілка зафіксувала три випадки порушень прав журналістів, які сталися за участі учасників акції протесту. 

 

9 грудня 2013 року на п'ятому поверсі Будинку профспіло ккореспонденту Grom.tv було розбито камеру невідомими особами, які називають себе «штабом "Правого сектору».

 

11 грудня журналісти знов завітали у гості до тих, хто перебуває на цьому поверсі та зафільмували свою розмову на відео.

 

14 грудня 2013 року під час виступу гурту «Океан Ельзи» на Євромайдані невідомі особи заважали роботі фотографів білясцени, про що НМПУ повідомили кілька фоторепортерів.

 

22 грудня 2013 року активісти партії «Свобода» Руслан Андрійко та Артем Рубан вигнали журналіста сайту From-ua.com ВіктораГаценка з приміщення Київської міськради, про що він повідомив НМПУ. Депутат Верховної Ради від «Свободи» Ігор Мірошниченко у телефонній розмові визнав, що цей випадок мав місце.

 

Окрім цього комітету НМПУ відомі ще два випадки, коли журналісти стикалися з перешкоджанням, але не ідентифікували себе публічно як журналістів з різних причин. 

 

18 грудня 2013 року до будівлі Київськоїміськради не змогла потрапити журналістка Центру інформації про права людини Ірина Виртосу. Її обурили нові правила входу до приміщень - за паспортами. Виртосу принципо вовідмовилася демонструвати будь-які документи, оскільки раніше вхід до приміщень був вільним.

 

18 грудня 2013 року у прес-центр Будинку профспілок охорона не пустила громадську активістку та журналістку Ніну Потарську (журнал «Спільне», сайти Liva.com.ua, Gaslo.info). Вона вважає, що причиною були її ліві політичні погляди. 

 

НМПУ вважає дії окремих активістів Євромайдану неприпустимими та несумісними з проєвропейською риторикою. Європейські принципи - це свобода слова та повага до журналістів, навіть якщо їхня точка зору вам не подобається. 

 

НМПУ закликає не перешкоджати роботі журналістів навіть у разі, якщо ви вважаєте їхні дії непрофесійними. Натомість, ви можете скаржитися на журналістів до Комісії з журналістськоїетики, що загрожує їм громадським осудом та виключенням з професійних та творчих спілок. А у найбільш кричущих випадках ви можете звернутися до суду».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5540
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду