У Миколаєві суд відмовив начальнику райвідділу міліції у позові до видання «Преступности.НЕТ»

У Миколаєві суд відмовив начальнику райвідділу міліції у позові до видання «Преступности.НЕТ»

24 Липня 2015
2693

У Миколаєві суд відмовив начальнику райвідділу міліції у позові до видання «Преступности.НЕТ»

2693
У Миколаєві суд відмовив начальнику райвідділу міліції у позові до видання «Преступности.НЕТ»
У Миколаєві суд відмовив начальнику райвідділу міліції у позові до видання «Преступности.НЕТ»

Начальник Центрального райвідділу міліції міста Миколаєва Сергій Дяченко подав позов до суду, у якому вимагав стягнути з інтернет-видання «Преступности.НЕТ» 10 тис. грн. у якості моральної шкоди після виходу публікації про нього, однак суд першої інстанції повністю відмовив йому у позовних вимогах. Про це повідомляє видання на своєму сайті.

 

27 травня представник Сергія Дяченка, адвокат Георгій Ярошевський подав до Центрального районного суду Миколаєва позов про захист ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди на інтернет-видання «Преступности.НЕТ» (ТОВ «Українська медіа група»).

 

Мова йде про дві новини, опубліковані у 2012 і 2014 роках. У першій йшлося про те, що в приміщенні Миколаївського РВВС, яким керував на той момент Сергій Дяченко, у березні 2012 року знайшли арсенал зброї, яка, за однією з версій, використовувалося співробітниками міліції для «поліпшення статистики показань по кримінальних справах, пов'язаних з незаконним поводженням зі зброєю».

 

Друга новина полягала в тому, що підполковника Сергія Дяченка призначили виконуючим обов'язки начальника Центрального райвідділу міліції після того, як він, перебуваючи на посаді начальника Феодосійського міськвідділу міліції, начебто хотів залишитися служити РФ після анексії Криму Росією. Начебто тільки після того, як йому запропонували їхати в російську глибинку, він повернувся до Миколаєва в березні 2014 року.

 

Суддя Олег Батченко відкрив судове провадження за позовом Сергія Дяченка до ЗМІ. Видання наголошує, що позивач не зміг довести докази усупереч фактам, наведеним у публікації «Преступности.НЕТ». Як повідомляє видання, він обмежився твердженнями в позові, що в Криму залишатися не захотів. За його словами, у приміщеннях очолюваного ним Миколаївського РВВС у 2012 році не було знайдено арсеналу зброї, і він не був відсторонений від посади начальника райвідділу, а він пішов за власним бажанням, після чого був переведений до Криму.

 

У своєму позові начальник Центрального райвідділу міліції Миколаєва вказав, що поширена про нього інформація завдала йому душевні страждання, змусила його докласти значних зусиль для відновлення заплямованої ділової репутації, і визначив розмін компенсації моральної шкоди в 10 тис. грн., яку повинно було сплатити видання.

 

Відповідач, ТОВ «Українська медіа група» в особі її генерального директора Артема Дибленка у своїх запереченнях до позову вказав, що згідно з пунктом 2 статті 31 Закону України «Про інформацію», суб'єкти владних повноважень, яким є Сергій Дяченко, як позивачі у справах про захист честі, гідності та ділової репутації вправі вимагати в судовому порядку лише спростування недостовірної інформації про себе, але не мають права вимагати грошей у якості відшкодування моральної шкоди.

 

В результаті суддя Олег Батченко своїм рішенням від 21 липня відмовив Сергію Дяченку в позові і закрив провадження у даній справі. Центрального райвідділу міліції міста Миколаєва має право подати апеляцію на рішення суду.

 

 

Нагадаємо, у Центральному РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області відкрито кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста видання «Новости-N» Олександра Влащенка.

 

Редакція видання «Новости-N» повідомила, що 15 липня вдень у Миколаєві біля обласного управління Нацбанку України співробітники податкової міліції Одеси напали на журналіста Олександра Влащенка.

 

Олександр Влащенко прибув за редакційним завданням до обласного управлінн Нацбанку на перетині вулиць Велика Морська і Фалєєвська і приступив до фото- і відеозйомки. У цей момент до нього, за його словами,  підійшли двоє невідомих у цивільному одязі та вирвали з рук фотоапарат.

 

Журналіст викликав міліцію. На місце події за сигналом на телефон «102» прибув автомобіль патрульної служби Миколаївського УМВС. Після цього невідомі представились співробітниками податкової міліції Одеси.  Вони повернули фотоапарат Олександру Влащенку, проте весь обсяг фотоматеріалів, який на ньому був знятий, був знищений.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2693
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду