Бюро ПАРЄ визнало імунітет Надії Савченко – Росія відмовляється її звільняти

Бюро ПАРЄ визнало імунітет Надії Савченко – Росія відмовляється її звільняти

26 Січня 2015
3292

Бюро ПАРЄ визнало імунітет Надії Савченко – Росія відмовляється її звільняти

3292
Бюро ПАРЄ визнало імунітет Надії Савченко – Росія відмовляється її звільняти
Бюро ПАРЄ визнало імунітет Надії Савченко – Росія відмовляється її звільняти

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи, що є керівним органом ПАРЄ, на засіданні в понеділок більшістю голосів ухвалило рішення про визнання імунітету народного депутата Надії Савченко, яка перебуває під вартою у Росії за звинуваченням у загибелі російських журналістів. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на джерело у складі Бюро.

 

Співрозмовник видання зазначив, що засідання цього органу, як і зазвичай, проходило в режимі «не для розголошення».

 

«Більшістю голосів було ухвалено рішення про те, що Асамблея визнає повноваження Савченко попри те, що вона перебуває в ув'язненні і не може з'явитися до Страсбургу для особистої присутності на засіданні», - переказав рішення співрозмовник видання.

 

«Далі справа передається у регламентний комітет асамблеї, який визнає, що Савченко, як депутат ПАРЄ, має міжнародний імунітет. І далі вже справа піде», - додав він.

 

Представник ПАРЄ також нагадав, що у Асамблеї є досвід вирішення схожої проблеми - в 2001 році точно такий механізм дозволив звільнити молдавського військовополоненого Ілію Ілашку. Він з 1993 року перебував у придністровській в'язниці (де-факто - під контролем Росії - ЕП),  і лише після того, як пану Ілашку надали громадянство Румунії, обрали румунським сенатором і в 2000 році  включили його до делегації в ПАРЄ, вдалося звільнити заручника.

 

«Це тривалий процес, але він може призвести до успіху», - зазначив співрозмовник «Європейської правди».

 

Сьогодні, 26 січня, в день засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, у світі відбудуться акції на підтримку Надії Савченко, повідомляє ТСН.ua.

 

«Українська правда» повідомляє, що Надія Савченко звернулася до своїх колег по ПАРЄ з приводу свого утримання. Її лист адвокат льотчиці Марк Фейгін. У своєму  Надія Савченко, зокрема, нагадує обставини свого затримання сепаратистами 17 червня та вивезення її в Росію. Вона додала, що її утримують за злочини, яких вона не скоювала, незважаючи на відповідні докази, надані захистом.

 

«Я винна тільки у тому, що захищала свою Батьківщину, свій український народ, якому давала присягу, свободу і благополуччя моєї землі», - написала вона.

 

Як відомо, Надія Савченко голодує вже 45-й день. Її життя підтримується періодичним капанням глюкози.

 

Зараз під російським посольством у Києві збираються люди, які вимагають звільнити Надію Савченко й решту політв'язнів, які утримуються Росією, - кінорежисера Олега Сенцова, кримського політв'язня Олександра Кольченка. О 18.00 на Майдані Незалежності планується масштабна акція FreeSavchenko. Вона відбудеться в рамках міжнародної акції на підтримку української льотчиці - мають приєднатися декілька міст світу.

 

Водночас, спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін за підсумками зустрічі з головою ПАРЄ Анн Брассер, заявив, що  член делегації ПАРЄ від України Надія Савченко буде звільнена, тільки якщо суд не встановить її провину, передає ТАСС.

 

Нагадаємо, Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Анн Брассер закликала Росію звільнити українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко для участі у відкритті сесії ПАРЄ 26 січня.

 

Раніше народний депутат України Надія Савченко закликала 26 січня вийти на акцію під гаслом #FreeSavchenko.

 

Ув'язнена у Росії українка розпочала голодування  13 грудня 2014 року. Вона має намір продовжувати акцію до 26 січня 2015 року - дати, коли розпочинається сесія Парламентської ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі (Франція). Якщо вона вступить у повноваження делегата ПАРЄ від України і набере дипломатичній імунітет, російська влада повинна  її відпустити з-під варти.

 

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України. 

 

5 січня в інтернеті стартувала міжнародна інтернет-акція на підтримку Надії Савченко. Активісти створюють і поширюють у мережах Twitter i Facebook фото- та відеоматеріали з інформацією про Надію Савченко різними мовами і поширюють її з хештегом #FreeSavchenko.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду