«Стоп цензурі!» закликає країни ОБСЄ направити в Україну спостерігачів та вимагає ідентифікації «беркутівців»

«Стоп цензурі!» закликає країни ОБСЄ направити в Україну спостерігачів та вимагає ідентифікації «беркутівців»

5 Грудня 2013
6222

«Стоп цензурі!» закликає країни ОБСЄ направити в Україну спостерігачів та вимагає ідентифікації «беркутівців»

6222
«Стоп цензурі!» закликає країни ОБСЄ направити в Україну спостерігачів та вимагає ідентифікації «беркутівців»
«Стоп цензурі!» закликає країни ОБСЄ направити в Україну спостерігачів та вимагає ідентифікації «беркутівців»

Громадський рух «Стоп цензурі!» закликав країни-учасниць ОБСЄ, делегації яких приїхали до Києва, направити в Україну спостерігачів, які б фіксували і давали оцінку подіям в Україні, а також виступити зі зверненням до Президента й уряду України щодо ситуації з побиттям учасників мирного зібрання і журналістів 30 листопада і 1 грудня.

 

Крім цього рух оголосив свої вимоги до Президента й уряду України, серед яких - негайна відставка міністра внутрішніх справ, ідентифікація та покарання винних у побитті учасників мирного зібрання і журналістів, а також запровадження індивідуальної нумерації шоломів бійців спецпідрозділу «Беркут» для їх ідентифікації.

 

Наводимо повний текст заяви:

 

Заява

 

Ми, учасники руху «Стоп цензурі!», журналісти, та представники громадських організацій, гнівно засуджуємо жорстокий розгін мирних демонстрацій в Києві, побиття студентства, учасників акцій протесту, та журналістів, каральні арешти активістів, та масові порушення прав людини, які відбулися в різних містах України.

 

Ми закликаємо країни-учасниці ОБСЄ, делегації яких приїхали до Києва, негайно:

 

- направити в Україну спостерігачів ОБСЄ, які б фіксували і давали оцінку подіям в Україні. Просимо якнайшвидше призначити Моніторингову групу, мандат якої повинен включати право перебувати у залі суду під час розгляду справ затриманих учасників мирних зібрань та журналістів для незалежної об'єктивної фіксації ходу судового засідання;

 

- виступити зі зверненням до президента України Віктора Януковича та уряду України щодо ситуації із побиттям учасників мирного зібрання 30 листопада та 1 грудня 2013 р. та журналістів, що висвітлюють ці події у Києві, та у зв'язку з масовими порушеннями прав людини.

 

Також інформуємо міністрів країн ОБСЄ про наші вимоги до президента та уряду України.

 

Ми вимагаємо:

- негайної відставки міністра внутрішніх справ Захарченка;

- ідентифікувати та покарати винних у побитті учасників мирного зібрання  30 листопада та подій 1 грудня 2013. Зокрема, забезпечити притягнення до відповідальності бійців спецпідрозділу «Беркут», які порушили чинні Правила та Інструкції щодо застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку (Правила застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку затверджені від 27.02.1991 №49), а саме за нанесення ударів гумовими кийками по голові, шиї та животу;

- ідентифікувати та покарати винних у побитті журналістів, фотографів та операторів, що висвітлювали події навколо акцій «Євромайдану», і не приймали жодної участі у силовому протистоянні;

- запровадити видиму індивідуальну нумерацію шоломів бійців спецпідрозділу «Беркут», яка зробить можливою ідентифікацію бійця, і допоможе ліквідувати їхню безкарність за перевищення службових повноважень.

 

 

Statement

 

We, members of Stop Censorship! movement, journalists, and representatives of NGOs, condemn the brutal dispersal of peaceful demonstrations in Kyiv, with beating students, protesters and journalists , punitive arrests of activists, and massive human rights violations that took place in different cities of Ukraine during the last week.

 

We call on OSCE member States, the delegations of which have arrived in Kyiv, to:

 

- Send special OSCE observers to Ukraine, who would establish violations and give an assessment to the developments in Ukraine. We urge you to appoint a special Monitoring Group, whose mandate should include the right to remain in the courtroom during the proceedings against detained participants of peaceful actions, in order to guarantee the unbiased and transparent proceedings.

 

- Address the President of Ukraine Viktor Yanukovych and the Government of Ukraine with a statement, giving your assessment to the situation, with condemning the beating of actions participants and journalists on 30 November and 1 December 2013, and turn attention to the massive human rights violations that take place in Ukraine.

 

Also, we inform the OSCE Ministers about our demands to the President and the Government of Ukraine.

 

We demand:

- an immediate resignation of Interior Minister Zaharchenko.

- to identify and punish those guilty with the beating of participants of events on 30 November and 1 December 2013.

- to identify and punish those guilty with the beating of journalists, photographers and operators, who covered the action at the Presidential Administration on December 1.

- to introduce visible individual numbers on helmets of Berkut special unit soldiers, which will make possible the identification of a fighter, and will help to eliminate impunity for their abuse of power.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6222
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду