СБУ нагадала журналістам про заборону прихованих камер

14 Березня 2012
9461
14 Березня 2012
14:59

СБУ нагадала журналістам про заборону прихованих камер

9461
СБУ нагадала журналістам про заборону прихованих камер

У Службі безпеки України нагадали журналістам про те, що використання прихованої зйомки несе за собою кримінальну відповідальність. Про це повідомив начальник головного слідчого управління СБУ Василь Климук під час прес-конференції в Києві, повідомляє «ГолосUA».

 

За його словами, подібні дії журналістів будуть кваліфікуватися як злочин згідно зі статтею 359 Кримінального кодексу України (Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації), якою з червня 2010 року передбачено штраф від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі чи позбавлення волі на строк до чотирьох років.

 

Водночас пан Климук повідомив, що в його практиці журналісти ще не притягалися до відповідальності за такі дії. Він також додав, що російським законодавством журналістам дозволено проводити приховану зйомку.

 

Частіше за все, як відзначив представник СБУ, спеціальні технічні засоби прихованого отримання інформації незаконно використовують приватні детективи, діяльність яких не регламентована законодавством України.

 

При цьому він нагадав, що в Україні проводити приховану зйомку, аудіо- чи фото фіксацію дозволено СБУ, МВС, прикордонній службі, Державній службі охорони, Службі зовнішньої розвідки та іншим силовим структурам, але тільки після отримання відповідного дозволу.

 

Нагадаємо, що за статтею 307 Цивільного кодексу України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. При цьому згода припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. Таємна зйомка без згоди особи може бути проведена лише у випадках, встановлених законом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9461
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор
4309 дн. тому
Зараз проводять Аферисти кастинг на нові зйомки
самбаді
4434 дн. тому
Маленька таємниця - в "Аферистах" нікого не знімають прихованою камерою. Всі герої - підставні, просто актори.
Mm
4434 дн. тому
А ось як "Аферисти" на Новому каналі узгоджують це??
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду