Шуфрич та Чорновіл назвали ситуацію з НТН кроком до "кучмізму"

31 Березня 2005
722
31 Березня 2005
19:21

Шуфрич та Чорновіл назвали ситуацію з НТН кроком до "кучмізму"

722
Шуфрич та Чорновіл назвали ситуацію з НТН кроком до "кучмізму"
Сьогодні відбулася прес-конференція, ініційована телеканалом НТН. В ній взяли участь генеральний директор каналу Олександр Іл'яшенка, а також народні депутати Нестор Шуфрич, Тарас Чорновіл, Володимир Сівкович, Андрій Шкіль та Іван Бокий.

Мова йшла про ситуацію, що склалася довкола НТН. Олександр Іл'яшенко коротко розповів історію з отриманням телеканалом додаткових частот. І ще раз підкреслив , що все було зроблено, на його думку, згідно з Законом.

З боку виступаючих лунали обвинувачення не тільки на адресу Нацради з питань телебачення та радіомовлення і Генпрокуратури, але й нової влади в цілому. Зокрема, Тарас Чорновіл та Нестор Шуфрич назвали ситуацію з НТН кроком до „кучмізму". Володимир Сівкович зазначив, що ця подія взагалі загрожує свободі слова, що в даному випадку держава чинить тиск, використовуючи Генпрокуратуру. Роботу Нацради у вирішенні питання з ліцензією НТН Сівкович назвав непрозорою і непослідовною. „Це жахливий політичний прецедент для влади , яка хоче називатись демократичною ,”- наголосив він, засвідчивши тим самим свою категоричну незгоду з Андрієм Шкілем. Останній, виступаючи як безпосередній представник діючої влади, висловив сподівання, що цей невеличкий інцидент найближчим часом буде розв”язано і підкреслив, що „ми живемо в демократичному суспільстві”, в якому „свобода журналістів ніким не може бути обмежена”. Народний депутат Іван Бокий (фракція соціалістів) запропонував „обійтися ” поки що без звинувачень Президента „ і зазначив, що подібні ситуації - ”це тяжкий спадок „кучмізму””. Присутні висловили сподівання , що сьогоднішній захід принесе певну користь, тому що, як неодноразово говорилося у ході прес-конференції, канал НТН - "цей об”єктивний і незалежний засіб інформації - повинен існувати і розвиватися”.

В ході прес-конференції журналісти намагалися з'ясувати, хто володіє каналом "НТН". Гендиректор Олександр Іл'яшенко сказав, що засновником компанії є "Товариство "Східінвестпром" з Донецька.

Коли попросили назвати хоча б одне прізвище, він назвав лише Леоніда Бредихіна, директора "Східінвестпрому". Як повідомила "Українська правда", Іл'яшенко так і не визнав, що до каналу має відношення екс-радник Януковича Едуард Прутник. Замість нього це зробив Сівкович, який сказав, що Прутник - є "представником власників" каналу.

Прокоментував ситуацію для «ТК» і лідер фракції ВР «Демократичні ініціативи» Степан Гавриш. Він вважає, що зараз знову відбувається широкий наступ на пресу, зокрема, телеканал НТН, «з боку влади, який не можна виправдати юридичними невідповідностями. ЗМІ як і інші інститути громадянського суспільства намагаються ділити за принципом своїх і чужих» . На думку депутата, який, щоправда, чомусь тільки тепер каже про «темники» режиму Кучми, важливість опозиції та діалогу з тими, хто чужий нинішній владі - «частина нових політичних менеджерів, намагаючись уникнути критики з боку журналістів, готується до виборів 2006 року, намагаючись усунути від діалогу тих, хто дотримується іншої точки зору. Діючи таким чином, влада знищує паростки майбутньої опозиції. Це є дуже небезпечною тенденцією, адже без опозиції Україна умре як демократична держава».

В той же час, свій погляд на події навколо ліцензії НТН "ТК" неодноразово викладали члени Нацради. Сьогодняшні коментарі Віталія Шевченка та Тетяни Лебедєвої з цього приводу читайте на сайті „Детектор медіа”

"Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
722
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду