Тетяна Лебедєва, Віталій Шевченко: Позиція НТН – це спекуляція

31 Березня 2005
831
31 Березня 2005
15:28

Тетяна Лебедєва, Віталій Шевченко: Позиція НТН – це спекуляція

831
Тетяна Лебедєва, Віталій Шевченко: Позиція НТН – це спекуляція
Як повідомляла «Детектор медіа», сьогодні телеканал НТН проводить пікетування Секретаріату Президента, висловлюючи таким чином, згідно з їхньою заявою, протест проти утисків з боку Генпрокуратури.

Нагадаємо, що підставою для протесту стала вимога Генпрокуратури України направити на новий розгляд справу щодо надання телеканалу НТН низки частот через суд, а не шляхом проходження конкурсу, оголошеного Нацрадою.

Декларуючи свою позицію, телекомпанія апелює до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», стверджуючи, що конкурс необхідний лише в тому випадку, коли йдеться про отримання ліцензії, а не про внесення змін до вже отриманої ліцензії.

Коментуючи для «Детектор медіа» ситуацію, що склалася, член Нацради Тетяна Лебедєва назвала нинішню позицію каналу спекулятивною і підкреслила, що частоти будь-якою телекомпанією можуть бути отримані тільки в результаті конкурсу, але в жодному разі не за рішенням суду.

Т.Лебедєва пояснила:

– У «Телестудии «Служба информации» есть лицензии на Киев и на 12 часов в Симферополе. Это их законные лицензии. Те частоты, которые они просчитали дополнительно, не были в конкурсе. Тогда они пошли в суд и попросили, чтобы суд приказал Нацсовету эти частоты просто дописать в их лицензию. Не знаю, каким образом, но суд принял решение, явно превысив при этом свои полномочия, добавить эти частоты в лицензию НТН, сделать из в общем-то локальной телекомпании фактически общенациональную. После этого глава Нацсовета (Б.Холод – «ТК») достаточно быстро, без единого решения Нацсовета по этому поводу, им эту лицензию выдал. Они даже оплатили ее, хотя, в принципе, здесь тоже должно приниматься решение Нацсовета, должны вычисляться определенные коэффициенты. То есть, телеканал эту лицензию получил по решению суда. Я считаю, что это абсолютно неправильное решение. Суд может определить, что кому-то выдана лицензия неправомочно, например, нарушена процедура. Но суд не может решать, какой компании дать лицензию, скажем, в Жмеринке, а какой – в Мариуполе. Для этого существует специальный конституционный орган – Национальный совет.

Я ничего не хочу сказать о профессиональном уровне НТН, об их концепции, об их вещании. Вполне возможно, что если бы они принимали участие в конкурсе, то они бы победили и получили все эти частоты. Не исключаю. Но не было конкурса, никто не рассматривал их концепцию, в частности, концепцию построения их общенациональной сети. То есть был канал фактически локальный, а стал общенациональный. И это решил не Нацсовет, а решил суд. Я считаю, что сейчас нужно эту порочную практику лицензирования в судах немедленно прекратить. Иначе тогда нужно распускать Национальный совет и не тратить деньги на его содержание. И естественно, Генпрокуратура, разобравшись в ситуации (известно, что был депутатский запрос по поводу лицензирования НТН), ужаснулась, когда увидела, что частоты действительно не были в конкурсе.

Сейчас суд собирается со всем этим разбираться. При чем тут какие-то политические притеснения… Я не вижу никаких оснований для этого. Есть всего лишь нарушение процедуры и Закона «О телевидении и радиовещании». А утверждение телекомпании о том, что прохождение конкурса не нужно для внесения изменения в существующую лицензию, – это лукавство. Каждая частота – это самостоятельная частота. Она может быть записана в лицензию, но только в результате конкурса. Таким образом может действовать любая телекомпания. Тогда у кого больше возможностей влиять на расчеты, тот просто будет лучше всех? Это неправильно. Должны существовать какие-то профессиональные подходы, прежде всего.

Изменения в лицензии четко описаны в Законе. Это изменение реквизитов, учредителей, банковских реквизитов, юридического адреса или почтового адреса, мощности передатчика. Вот это изменения в лицензии. Частотные присвоения – это не изменения в лицензии. Так что со стороны НТН это либо лукавство, либо безграмотность их юристов. Изменения в лицензии имеют совершенно конкретные объемы. Иначе, вот это получение 75-ти частот стоило бы им 85 гривень – 5 необлагаемых минимумов, – которые берет Нацсовет за изменения в лицензии».


Цинічною спекуляцією на поняттях свободи слова назвав події довкола телекомпанії НТН і член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко.

“Ця телекомпанія вчинила непорядно щодо Національної ради, чудово знаючи, що це єдиний державний орган, наділений правом видавати ліцензії на телерадіомовлення і лише на конкурсних засадах. Себто свідомо було вирішено потоптатися по закону і отримати ліцензію через чорний хід без будь-яких конкурсів”, – заявляє В.Шевченко. Але ще більш непорядно, вважає він, ТРК НТН вчинила щодо інших телекомпаній, яких було позбавлено права взяти участь у конкурсах. “На мовлення в містах, де ефір в обхід визначених законом процедур дістався НТН, багато телекомпаній претендували ще до того, як мовник під назвою НТН з’явився на цьому світі, – зауважує член Нацради, – але свобода слова по-НТНівськи перекреслила їм навіть можливість позмагатися за ці ліцензії”.

В.Шевченко стверджує, що ТРК НТН спочатку зверталася до Нацради із заявкою на прорахунок частот у 26 містах, а тепер прихопила собі 76, причому, з першого списку фігурують лише 16. Звідки з’явилися ще 50 – на це офіційне запитання Нацради не змогло відповісти навіть Міністерство транспорту і зв’язку. І ще одне безглуздя: ліцензія на мовлення, до якої ТРК НТН вирішило приписати ще 76 міст у різних областях України, насправді видавалася для мовлення... у Києві та Київській області. “Фактично ця телекомпанія, – каже В.Шевченко, – випросила в суді рішення про розширення меж Київщини мало не від Сяну до Дону”.

З огляду на ці обставини, переконаний В.Шевченко, “надумана боротьба ТРК НТН за свободу слова насправді є боротьбою за збереження того беззаконня і свавілля в інформаційному просторі, яке було властиве попередній владі і якого чесні журналісти так прагнули позбутися”.

Інф. «Детектор медіа»

P.S. від «ТК»: Матеріал оновлюватиметься коментарями самого телеканала, а також інших зацікавлених сторін.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду