Хто „действующие” та хто „лица”?

17 Вересня 2004
1038
17 Вересня 2004
15:54

Хто „действующие” та хто „лица”?

1038
Одна з перших програм оновленого формату „Действующие лица” на телеканалі „Інтер” була присвячена участі України в афінській Олімпіаді.
Хто „действующие” та хто „лица”?
Не знаю, чи більшість наших телеглядачів мають змогу споглядати появу в новому форматі на російському Першому каналі розмов на чолі з Андрієм Малаховим в „5 вечорах”, але програму, присвячену російській присутності на Олімпіаді в Афінах, дивитися було цікаво з точки зору виокремлення тенденцій. Так от, основна тенденція, яку, без сумніву, помітили всі глядачі – це тотальна „совковість” (хоча люто ненавиджу це слово). Совковість стилістики взаємин і спілкування навколоспортивних функціонерів з тими, за кого ми стискаємо кулаки і калатаємо серцями, – славетними спортсменами та тренерами. Телеглядачі у нас розумні і дуже чутливі до фальшованих обійм і „охів” з „ахами”. Не вдалося ведучому Малахову цього разу захистити російських функціонерів від потенційного глядацького свисту біля ТБ-екранів. Не вдалося...

Як не вдалося це зробити і на вітчизняному комерційному каналі „Інтер” ведучим Олександру Колодію і Ларисі Губіній в оновленому форматі програми „Действующие лица”(двоє ведучих, нова декорація, збільшена кількість запрошених). Мова велася про участь нашої команди в Олімпіаді в тих самих Афінах. І уже з перших кадрів програми стала очевидною і виразною мізансцена: оце – „вони”, а отут – „ми”. Наступні програми покажуть, чи поклали автори програми такий доволі гострий принцип побудови в основу формату, чи просто стався кумедний збіг обставин. Так от, у даному випадку „ми” (з одного боку студії, біля стіночки) – це тепер уже легендарні українські олімпійці, наша слава – Білоног, Разорьонов, Тадеєв, Гончаров, Костевич і інші (вибачаюся перед спортсменами і тренерами, що не всіх назвав), які розмістилися незручно на лавках, стиснені плече в плече, і, ніби поруч з ними, телеглядачі-уболівальники. І „вони” (як і належить!) – „на трибуні – в президії”, в центрі студії, зручненько – в кріселках. Ой як тиснули ті кріселка, напевне, і Сергію Бубці (легенді світового спорту) і Ніні Бочаровій (олімпійській чемпіонці далекого Хельсінкі). А з обох боків у них (як і належить!) –функціонери. Народ український має відразу здогадатися, хто насправді головні „действующие лица” в ефірі певних телеканалів. Дивна бесіда. Цікава. Повчальна. Лише кілька цитат:

Ведучий: „Ну гроші – це стимул”.

Олімпійські чемпіони: „коли я виходжу, я просто тяжко працюю”.

Легендарна Ірина Дерюгіна (про суддівство на Олімпіаді у художній гімнастиці): „нам просто не дали подати протест...”

Функціонер №1 (його прізвище і мені, і мільйонам наших людей не цікаве, тому і не згадую): „якби подали протест – не бачити нам би і тої медалі”.

Функціонер №2: „я повністю підтримую...”

Глядачі (хором біля екрану своїх ТБ): „Так про Україну ж, про честь, гідність і престиж наш йдеться!!!”

Функціонери №1 та №2, (теж практично хором): „...кому це робити? мені, Бубці чи іншому функціонеру?”

Я і глядачі, які платимо функціонерам зарплату: „А дійсно, кому?”

Спортсмени і тренери: „з 500 басейнів у країні працює не більше 100”, „вся база приватизирована и используется коммерческими структурами”, „только 1,5 месяца мы тренировались в идеальных условиях”, „в дитячо-юнацьку спортивну школу у Фастові з 1990 року не потрапило жодної копійки” і т.д.

Функціонер №1: „ми розвиваємо фітнес...відсотки зростання, тисячі доларів, перспективи”.

Ведучий (апофеоз програми!): „Не много ли мы спортсменов возим на Олимпиаду?”

Один з українських олімпійських чемпіонів, ніби відповідаючи на це найгостріше і найсміливіше запитання: „...много поехало губернаторов на Олимпийские игры”.

Отакої! Хоча для мене практично зрозумілим і очевидним є той факт, що вітчизняні губернатори і їхні помічниці (-ки), дружини і інші члени в Афінах перебували зовсім не за рахунок маленьких українських громадян, спортсменчиків і спортсменят, які мають м’ячі і шнурки за рахунок батьківської середньої зарплати більше ніж у 600 гривень на місяць. Ще більш очевидним і зрозумілим для мільйонів українських шанувальників спорту стане цей факт, коли вітчизняний олімпійський комітет просто оприлюднить склад офіційної делегації нашої країни в Афінах. Нарешті оприлюднить...

Телеглядач і в Росії, і в Україні думаючий. І він відчуває, що овація світової аудиторії – це на честь і їхнього гімнаста Нємова, і нашої Безсонової, а не функціонерів за №№1,2 і 127... І овація ця іноді важить значно більше, ніж кружальце металу в міфічному загальнокомандному заліку. Хоча несправедливий біль у серці спортсмена і вболівальника хіба міряють металом?

P.S. Щодо фальші, болі і трохи на захист... функціонерів.

Особисто мене приємно вразив плакат, який розгорнули українські вболівальники на матчі Ліги Чемпіонів у Донецьку. Плакат цей, як набатний дзвін, мав би прокотитися не тільки трибунами, а й особливо виокремленими ложами. А ще – мільйонами телеекранів. Люди відразу зрозуміли, про що йдеться – вболівальник і мислить, і відчуває ганьбу – серцем. Відчуває і принагідно суворо запитує: „Шева! Як там зубки?” Чи зрозуміють, про що йдеться, функціонери?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний телевізійний оглядач, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1038
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду