Нацрада на порозі нового скандалу?

8 Вересня 2004
957

Нацрада на порозі нового скандалу?

957
Сьогодні Нацрада з питань ТБ та РМ має намір розглянути питання про оголошення конкурсу на телечастоти у 75 містах України, прорахованих нібито для потреб ТРК “Служба інформації” (м. Київ). Сьогодні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має намір розглянути питання про оголошення конкурсу на телерадіомовлення з використанням вільних каналів та частот, зокрема телеканалів у 75 містах України, прорахованих нібито для потреб ТРК “Служба інформації” (м.
Нацрада на порозі нового скандалу?
Очікується черговий скандал на інформаційному ринку – можливо, один з найбільших за останні 2–3 роки. Адже йдеться про безпрецедентний випадок, коли “Укрчастотнагляд” у рекордні строки провів розрахунок телечастот для телекомпанії, яка після тривалої сплячки й загасання зовсім недавно, як уже повідомляла „ТК”, змінила власників і опинилася в руках “донецьких”. Останні, як відомо, перед президентськими виборами та з огляду на наближення парламентських намагаються вибудувати власну медіа-імперію.

Це питання раптово постало – про що теж писала „ТК” - 21 липня, перед початком останнього перед відпустками засідання Національної ради, з ініціативи “донецького” члена Нацради Володимира Манжосова, презентанта парламентської фракції “Регіони України”. Проект відповідного рішення з’явився за кілька хвилин до початку засідання всупереч вимозі регламенту Нацради, що передбачає розробку та внесення робочих документів за кілька днів до засідання. Два члени Нацради, заступники голови Віктор Понеділко (КПУ) та Віталій Шевченко (“Наша Україна”) виступили категорично проти, вказавши на несерйозність та авантюрність формування інформаційного ринку в такий спосіб. Говорилося, зокрема, й про те, що насправді прорахунок переважної більшості цих частот Національна рада не замовляла. Більше того, Нацрада наштовхнулася на неприпустиму ситуацію, коли її план пріоритетних прорахунків частот, поданий зв’язківцям, ігнорується, а “Укрчастотнагляд” на свій розсуд обслуговує ті ЗМІ, якими опікується влада або які є знаряддям обслуговування влади і її найвищих посадовців.

Зіткнення позицій та принципів довкола цього питання призвело до того, що оголошення конкурсу, аби порятуватися від критики громадськості та не ставити під сумнів рішення, довелося знімати з порядку денного.

Спроба “нахрапом” оголосити конкурс на частоти нібито “Служби інформації” оголила задавнену проблему – чому роками не здійснюються прорахунки частот для ТРК, які не стоять навитяжку перед владою і не обслуговують оточення Президента Л.Кучми. Зокрема, заблоковано прорахунки для “5 каналу”: протягом багатьох місяців він навіть не може добитися від керівництва “Укрчастотнагляду” конкретної відповіді про перспективи розгляду їхньої заявки. І всі звернення керівництва “5 каналу” до Національної ради з приводу утисків цього мовника лишилися без будь-якої реакції.

До того ж, справа про частоти для “Служби інформації” зіткана, як з’ясувалося, на подвійному обмані. “Укчастотнагляд” усно (бо письмових підтверджень немає) нібито підтверджує, що виконав розрахунки нових телевізійних каналів для “Служби інформації” у 75 містах згідно з листом Національної ради від 9 квітня 2004 року – на виконання рішення Нацради від 24 березня 2004 року. Як вдалося нам з’ясувати, на вказаному засіданні Нацрада розглядала клопотання майже 50 телерадіокомпаній щодо користування 38 радійними частотами та близько 400 телевізійними каналами. Поміж них – і заявку “Служби інформації”. Але в цій заявці йшлося... лише про 23 міста.

Просили зробити прорахунок у 23 містах, отримали – у 75. Причому, співпадають лише 16. Натомість 59(!) міст – ніби як доважок. Беріть, мовляв, усе це вам згодиться...

В.Шевченко заявляє, що такий підхід до освоєння обмеженого радіочастотного ресурсу є злочинним. І вказує на недавній прецедент з ліцензією для ТРК “ТЕТ”, отриманою не через участь у конкурсі, як це передбачено законодавством, а через рішення суду. На суд “ТЕТ” ходив з аргументом: це наше, бо ми ці частоти прораховували і претендували на них, щоб розбудувати власну мовну мережу. Тепер історія може повторитися, оскільки В.Манжосов уже заявив про всі 75 телеканалів як про ніби замовлювані Нацрадою саме для “Служби інформації”. Отже, наслідуючи “ТЕТ”, вже на другий день після оголошення конкурсу можна було б відвертатися від Нацради і йти за ліцензіями до суду.

На думку В.Шевченка, це є “свідченням безмежного цинізму та вседозволеності” мовників, за якими стоять нинішні керівники держави, в намаганні підім’яти під себе весь інформаційний ринок. Більшість членів Нацради, на його думку, безсилі протидіяти цьому тиску.

А хто ж тоді може?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
957
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду