Євро-2004. Що відбувається на телеекранах?..

23 Червня 2004
1184

Євро-2004. Що відбувається на телеекранах?..

1184
Ексклюзивні права на всі відеоматеріали з „Євро-2004” в Україні належать Національній телекомпанії. Що ж тоді показують „1+1” та „Ера”?.
Євро-2004. Що відбувається на телеекранах?..

Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач, для «Детектор медіа» Ексклюзивні права на всі відеоматеріали з „Євро-2004” в Україні належать Національній телекомпанії. Що ж тоді показують „1+1” та „Ера”?

Я, як і переважна більшість нормальної чоловічої аудиторії в Україні, розкошую: Чемпіонат Європи-2004. Шалена кількість ТБ-камер, практично миттєві і багаторазові повтори голових моментів або порушень правил, стоп-кадри з виразними портретами і футболістів, і тренерів, і суддів, і уболівальників, уповільнений показ, графіка, титри. Увесь джентльменський набір світового якісного телебачення.

Але, крім світового телебачення, наш український глядач зустрічається і з „джентльменським набором” телебачення в Україні. Правда, глядач наш (а до цієї категорії можна сміливо зарахувати і прокурорів, і слідчих, і членів Нацради, і податкових інспекторів) деяких нюансів, у захопленні, не помічає. Нюансів важливих, нюансів дуже і дуже грошовитих. Ці нюанси, як правило, знаходяться у сферах ексклюзивності того чи іншого відеоматеріалу, правах суміжних і авторських, моральності і етики відносин і т.д. Глядач над цим, будемо відверті, не задумується...

У моїй відеоколекції записано багато саме таких нюансів. От, для прикладу, випуск спортивних новин на каналі „Інтер”. Фрагменти відеоматеріалів з „Євро-2004” виходять в український ефір не тільки з емблемою „Інтеру”, а й із логотипами РТР та ОРТ. Ще один відеофрагмент – на ньому ексклюзивні відеоматеріали у випуску спортивних новин на СТБ з логотипами РТР і „Євроньюзу”. Все зрозуміло – ексклюзивні (а, значить, найдорожчі) відеоматеріали надані колегам з „Інтеру” і СТБ московськими телевізійниками і західними колегами. Надані на тих чи інших фінансових або інших умовах. Усе коректно, прозоро, зрозуміло. І простому „пересічному глядачеві” також зрозуміло.

Адже навіть „пересічний” ТБ-глядач здогадується, що такого роду відео (для прикладу – 8 повторів забитого французом Зінедіном Зіданом вирішального голу у ворота англійців) коштує грошей. При чому грошей чималих. Наскільки мені відомо із відкритої інформації у ЗМІ (підтвердженої колегами із спортивної редакції НТКУ), ексклюзивні права на всі відеоматеріали з „Євро-2004” в Україні належать Національній телекомпанії України. Це має означати одне – можливість для нашого з вами державного ТБ заробити гроші. Гроші чималі. Заробити на безпосередньому розміщенні реклами у трансляціях. Заробити на розповсюдженні таких відеоматеріалів для ТБ-колег-конкурентів. Але заробляти можна не тільки гроші, а і престиж, а, значить, і вагу серед телеглядачів. А от престиж і вагу цю можна і потрібно заробляти, залишаючи на ексклюзивних відеоматеріалах емблему телеканалу, якому цей матеріал належить – приклади наведені вище.

Моя відеоколекція поповнилася і іншими записами – випусками спортивних новин на каналі УТ-2, де ефір віддано „1+1”. Усі відеоматеріали про „Євро-2004” виходять там в ефір без будь-якого лого правовласника. До того ж, в ефірі „1+1” і тільки на цьому тижні (а до кінця „Євро” ще грати і грати!) – більше десятка програм з ексклюзивним відео з „Євро-2004”, які відмічені жвавим титром і наявністю чималенької кількості реклами. Титр цей означає, що всі права на відеоматеріал про „Євро-2004” належать... „НВО Поверхность”. І програми ці (щоденники „Євро-2004”) виготовлені нею на замовлення того ж таки „1+1”. Продають ексклюзивне відео, яке, як я розумію, належить НТКУ?

16.06 2004 року о 14 годині 8 хвилин піднімаю телефонну слухавку і набираю номер „спортсменів” на „1+1”. Запрошують керівника спортивного мовлення п. Сергія Долбілова. Запитую у нього про те, яким чином в ефір на „1+1” потрапляють відеоматеріали з „Євро-2004”. У відповідь: „У нас укладено угоду з „НВО Поверхность”, яка готує для нас „Щоденники Євро” і ми беремо ці матеріали для новин”...

Ще один прямий комерційний конкурент НТКУ, якому віддано ефір на УТ-1, – ТРК „Ера”: прямо посеред реклами „пливе” ТБ-програма „без будь яких знаків для впізнання ”. „... я раджу вам дивитися огляд матчів „Євро-2004” у вечірньому ефірі... щоденно” – не забуває нагадувати несміливий юний голос за кадром. І все! Жодної згадки про те, завдяки якій телекомпанії в Україні дивляться фантастичне футбольне дійство. Правильно розуміє навіть цей юний телевізійник, що таке жорстка комерційна конкуренція. До речі, у мене в „кабелі” ТБ-канали комерційників російських. „НТВ-мир” – „Євро-2004”: фотографії та титри, „REN-TV” – неігрові моменти, фотографії та титри... Жодних ексклюзивних відеокадрів матчів!

Очевидно, гроші володарю ексклюзивних прав на відео з „Євро-2004” (НТКУ) не потрібні – от і дали трохи заробити посередникам. „Джентльменський набір” українського телебачення – швиденько, тихесенько, функціонерчик з функціонерчиком, із рук в руки? Чи, можливо, на НТКУ знайдені якісь інші шляхи сучасного і професійного телевізійного менеджменту, точніше, „свій” стиль такого менеджменту? А можливо, ми знову чогось не знаємо...

Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач, для «Детектор медіа»

«Детектор медіа» намагалися отримати коментар від відповідальних осіб, які могли б роз’яснити ситуацію. Ми зателефонували до ТРК "Ера", в НТКУ та в НВО "Поверхность".

В НТКУ директор Дирекції міжнародних програм Павло Грицак відповів, що поки що не готовий дати коментар з цього питання.

В НВО "Поверхность" секретарка повідомила, що пояснення немає кому давати: все керівництво "Поверхности" у закордонному відрядженні.

Ігор Герасько, директор програмної служби ТРК «Ера» повідомив наступне: "Відеоматеріали про «Євро 2004» від НТКУ ми отримали за умовами субліцензійної угоди з Першим Національним. За умовами цієї ж угоди ми транслюємо щоденники і фрагменти другого тайму без логотипа НТКУ".

Ані „Детектор медіа”, ані фахівців, звісно, подібні коментарі задовольнити не можуть. Тож наше розслідування ситуації триває.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1184
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 419
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду