Телетріумфаторів визначатимуть “по понятіям”?

11 Лютого 2004
934

Телетріумфаторів визначатимуть “по понятіям”?

934
Ганна Шерман, “Детектор медіа” Учора було повідомлено . Серед них немає фільму „Обличчя протесту”.
Телетріумфаторів визначатимуть “по понятіям”?
Учора на прес-конференції оргкомітету четвертої національної премії України в галузі телебачення було повідомлено склад номінантів "Телетріумфу-2003".

Як з’ясувалося, всупереч існуючому офіційному Положенню про премію “Телетріумф”, засновником якої є Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, претенденти до 17 затверджених номінацій Премії визначалися не Експертною колегією, склад якої оприлюднено на сайті “Телетріумфу”, а новоствореним відбірковим комітетом, про існування якого офіційні документи премії не свідчать. У положенні конкурсу чітко зазначено, що саме Експертна колегія визначає склад номінантів, оцінюючи всі роботи, подані на конкурс.

Як пояснили присутні на прес-конференції представники оргкомітету конкурсу, рішення про запровадження відбіркового комітету було прийнято вже під час проведення цьогорічного конкурсу у зв’язку з великою кількістю заявок (понад 360). Мовляв, члени Експертної колегії – а це понад 100 експертів – не в змозі передивитися стільки відеоматеріалу.

Представник оргкомітету Віктор Павленко зазначив, що ці зміни викликані логікою життя, до того ж, така попередня “відбраковка” робіт, які не відповідають технічному, технологічному та художньому рівню критеріїв конкурсу, є широко вживаною у сучасній практиці проведення подібних заходів.

До складу відбіркового комітету увійшли представники телеканалів, які є фахівцями у різних галузях телебачення: Ю.Макаров, Ф.Терпиловський, І.Колесник, О.Кисла, О.Кошель, В.Павленко.

Ну що ж, можна було би погодитись із цими аргументами, якщо б не одне „але”: відбіркові комісії, які, дійсно, працюють на багатьох творчих конкурсах, зазвичай відбирають не НОМІНАНТІВ, а УЧАСНИКІВ цих змагань, „відбраковуючи” виключно ті роботи, які дійсно не вписуються у формат фестивалей. При цьому відбіркові комісії не виставляють ніяких оцінок роботам, не ранжують їх і так далі.

На жаль, зовсім інша ситуація – з відбірковим комітетом „Телетріумфу”. Як повідомили самі організатори, відбірковий комітет обирав саме НОМІНАНТІВ, виставляючи кожній роботі бали і видаючи кожній роботі „перепустку” на участь у конкурсі за сумою балів. При цьому критерії оцінок – невідомі. Викликає подив і те, що в кожній номінації виявилася різна кількість претендентів на головну нагороду конкурсу. Тобто, умовно кажучи, в якісь номінації „проходили” і трієчники, а в якісь – тільки „відмінники”? А якщо просто десь була велика кількість робіт з однаковою кількістю балів – то, знову-таки, за якими критеріями вони виставлялись?

Принаймні недосконалість такої системи відбору – ні про що інше ми поки не говоримо! – вже засвідчив один досить показовий приклад. Як з’ясувалося зі списків номінантів, під попередній відсів відбіркового комітету потрапив... документальний фільм Андрія Шевченка “Обличчя протесту”. Який ну точно аж ніяк не назвеш „технологічно недосконалим напіваматорським виробом” – як би до нього не ставитися з точки зору політичних або творчих уподобань! Цей фільм хоч і не мав загальнонаціонального ефіру (і немає сумніву, що саме з політичних мотивів!), проте був неодноразово показаний регіональними каналами та презентований у столичному Будинку кіно, і його професійна адекватність є публічно засвідченою фахівцями кіно і телебачення.

У розмові з кореспондентом “Детектор медіа” продюсер фільму “Обличчя протесту” Ірина Чемерис, зокрема, зазначила, що, подаючи заявку на “Телетріумф”, автори фільму не сподівалися на нагороди. Проте розраховували на те, що принаймні експертна колегія, яка складається з авторитетних професіоналів телебачення, подивиться фільм під час відбіркового конкурсу. Але через, по суті, нелегітимну зміну правил гри до експертів фільм взагалі не потрапив.

Також на вчорашній прес-конференції голова Нацради з питань телебачення та радіомовлення Борис Холод на запитання журналістів, чи відповідають такі зміни положення про премію її статусу національної, сказав, що хоч премія формально й має статус національної, проте, фактично, вона проводиться недержавним коштом, на внески спонсорів та за фінансовою участю самих телеканалів.

Таким чином, складається враження, що вимагати від організаторів дотримання офіційних норм проведення конкурсної частини немає підстав!

Рішенням оргкомітету церемонію вручення “Телетріумфу”, яка пройде 26 березня в МЦКМ “Жовтневий”, цього року транслюватиме телеканал “Інтер”, який, до того ж, є абсолютним лідером за кількістю програм-номінантів. Очевидно, задля більшої ефектності майбутньої церемонії, в номінацію “актор, акторка” висунуто Аллу Пугачову за роль у фільмі “За двома зайцями”.

Ганна Шерман, “Детектор медіа”

Читайте також:

На чьей улице «Телетриумф»?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
934
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду