Заява

9 Жовтня 2002
1047

Заява

1047
журналістів Сергія Швеця та Ірини Ванникової з приводу участі у зборах „Політична цензура в Україні” журналістів Сергія Швеця та Ірини Ванникової з приводу участі у зборах „Політична цензура в Україні”
Заява
Шановні колеги!

Мене здивувала поява мого прізвища під заявою журналістських зборів. Річ не в тому, поділяю я думки, викладені в заяві чи ні. Проблема в наступному: цієї заяви підчас своєї присутності на зборах я не бачив, не ухвалював і не підписував. Давайте бути корректними. Поважати один одного. Дотримуватися елементарних процедурних норм. Це чиста технологія, нічого складного тут нема. Шкода, що канцелярські помилки можуть призводити до прикрого непорозуміння. Цілком логічна підозра, що крім помилки щодо мене, сталися помилки щодо інших прізвищ у списку. Сподіваюся, що тут немає маніпуляцій, а є лише неузгодженості в механізмі проведення. Так само сподіваюся, що гарна ідея створення профспілки не спотвориться в майбутньому.

Отже, ще раз. Я не приєднувався до жодних політичних заяв. Я репортер, а не політик.

З повагою, Сергій Швець.

Хотілося б уточнити суто формальні деталі цього засідання. Дуже здивувалася, побачивши своє прізвище серед списку підписантів. На початку засідання я зареєструвалася в якості учасника зборів. Але, річ у тому, що в голосуванні щодо більшості пунктів Установчих зборів я навмисне не брала участі, оскільки не вважаю за необхідне дати можливість будь-кому маніпулювати моїм ім’ям.

Існує таке поняття, як регламент, за яким факт реєстрації особи на заході означає лише її присутність на заході. І це не дає жодних підстав організаторам заходу фіксувати моє прізвище в списку підписантів заяви або ж розцінювати як заяву про вступ до Незалежної профспілки працівників ЗМІ. Мене не поставили до відома, що реєстрація на заході вже означає автоматичний вступ до Профспілки або приєднання до вимог Страйкому, навіть за умови участі в голосуванні (адже голосувати можна по-різному).

Особисто я голосувала лише за факт створення Профспілки та за склад Організаційного комітету Профспілки. Так на початку зборів ставилося питання.

Щодо наступного фомулювання (п.1 ) я особисто участі в голосуванні не брала.

“1. Створити Незалежну профспілку працівників ЗМІ (НППЗМІ), яка буде захищати можливість належного виконання своїх професійних обов’язків та права всіх тих, хто підписався або приєднається до підписів під „Маніфестом українських журналістів з приводу політичної цензури”, або увійшов до списку учасників зборів „Політична цензура в Україні”.

За згодою тих, хто добровільно увійшов до вищевказаних списків, до завершення процесу реєстрації профспілки, розглядати факт підписання вищевказаного маніфесту та входження до списку учасників журналістських зборів, як заяву про вступ до Незалежної профспілки працівників ЗМІ. “

Від себе постфактум додам: я завжди була переконана, що Профспілка створюється для всіх журналістів, незалежно від їхніх політичних симпатій чи громадської позиції.

У голосуванні щодо інших пунктів (про створення Страйкому та вимог Страйкому до влади) я участі не брала. Отже, моя позиція під час Зборів не дозволяє організаторам Зборів вносити мене до списку підписантів. У мене виникає питання, про яке подальше об”єднання журналістів і боротьбу проти цензури може йти мова, якщо вже на перших етапах порушуються такі елементарні речі, як регламент та процедура голосування? На підставі якого документу моє прізвище внесли до списку підписантів? Прохання до організаторів: будь-ласка, покажіть мені списки поіменного голосування щодо кожного пункту Заяви. Зі свого боку можу висловити лише розчарування “неуважністю” організаторів Установчих зборів.

Тому вважаю, що моє прізвище організатори Установчих зборів “Політична цензура в Україні” використали без мого відома і моєї згоди. Залишаю за собою право відкликати своє прізвище зі списку як підписантів, так і учасників Зборів.

З повагою, Ірина Ванникова, ведуча програми Вікна-новини, телеканал СТБ.

Від „Детектор медіа”. – Ми не маємо ніяких повноважень коментувати так чи інакше ці заяви наших колег. Можемо зауважити тільки суто технічні деталі: 1. На момент проведення зборів готового тексту Заяви не було. ЇЇ текст вироблявся спільними зусиллями безпосередньо під час зборів, з голосуванням всіх пропозицій щодо вимог, які потім і увійшли у проголосованому більшістю формулюванні до остаточної редакції тексту Заяви, що її підготували наступного дня члени Страйкому та Оргкомітету.

2.Ніхто з присутніх не ставив питання про поіменне голосування, і проводилося лише загальне голосування.

3. У тексті Заяви сказано, що членами Профспілки автоматично стають підписанти ЗА ЇХНЬЮ ЗГОДОЮ. Також факт того, що ці люди можуть стати автоматично членами Профспілки, не означає, що ця профспілка – не для всіх, що до неї не можуть долучитися інші журналісти. З будь яких видань і будь яких політичних поглядів.

ЗА ПОГОДЖЕННЯМ БІЛЬШІСТЮ ЧЛЕНІВ ОРГКОМІТЕТУ ТА СТРАЙКОМУ ПІДПИСИ ІРИНИ ВАННИКОВОЇ ТА СЕРГІЯ ШВЕЦЯ ПІД ЗАЯВОЮ УЧАСНИКІВ УСТАНОВЧИХ ЗБОРІВ „ПОЛІТИЧНА ЦЕНЗУРА В УКРАЇНІ” ЗНІМАЮТЬСЯ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1047
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду