На Донбасі встановлено майже всі передавачі, надані Польщею і Литвою. Але треба ще кілька десятків

На Донбасі встановлено майже всі передавачі, надані Польщею і Литвою. Але треба ще кілька десятків

11 Серпня 2015
7389
11 Серпня 2015
19:36

На Донбасі встановлено майже всі передавачі, надані Польщею і Литвою. Але треба ще кілька десятків

7389
На Донбасі встановлено майже всі передавачі, надані Польщею і Литвою. Але треба ще кілька десятків
На Донбасі встановлено майже всі передавачі, надані Польщею і Литвою. Але треба ще кілька десятків

Міністерство інформаційної політики (МІП) розмістило на Донбасі практично все отримане від західних партнерів обладнання, аби забезпечити українське мовлення у регіоні.  Про це заявила заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова 11 серпня під час брифінгу «Звіт роботи комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення».

 

Нагадаємо, Польща передала Україні 8 потужних передавачів, а Литва - 15 менш потужних. «Наразі розписані всі (передавачі.- ТК), крім одного з Литви і двох з Польщі. Нам, на жаль, доводиться проходити крізь важку бюрократичну процедуру в цьому питанні», - зазначила Тетяна Попова.

 

За її словами, зараз замість зруйнованої вежі на горі Карачун поблизу Слов'янська (Донецька область), з якої забезпечувалось українське мовлення на міста Краматорськ і Слов'янськ, встановлена тимчасова. «Це тимчасова вежа, але завдяки тому, що вона на горі, це дає можливість мовити на 30-50 км. Нам ще потрібно 15 передавачів на Донецьку і 10 на Луганську область. Є також проблема на прикордонних територіях (Сумська, Херсонська та інші області мають проблеми з мовленням російських каналів)», - сказала вона.

 

Тетяна Попова презентувала карту покриття тимчасово окупованих територій, зазначивши, що в Донецьку наразі мовить 15 телеканалів і 17 радіоканалів (телевежа 364 метри), а в Луганську приблизно 15 теле- і 6 радіоканалів (вежа 180 метрів). Водночас, за її словами, вдалось досягнути певних результатів з відновлення українського мовлення на тимчасово окупованих територіях. «На Донецьк почало мовити ще 3 канали (торік "1+1" і 5 канал). Це "Еспресо TV", ОДТРК і "Україна". Тепер в Донецькій і Луганській областях є кількагодинне мовлення "Громадського ТБ Донбасу" і "Радіо Свобода". На Крим мовить дві хвилі з програмами, які виробляють в Києві», - розповіла вона.

 

Також Тетяна Попова прозвітувала про результати діяльності комісії з моменту її створення 10 березня, яку вона очолює і до складу якої увійшли представники Міністерства фінансів України,  МВС, СБУ, Держспецзв'язку, Держкомтелерадіо та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Від моменту створення комісії ми проводили щотижневі зустрічі, на яких визначали головні проблеми, що є на окупованих, звільнених територіях, а також на межі зіткнення на сході України, та прикладали всіх зусиль для їх вирішення. За результатами цих зустрічей юристами МІП було розроблено низку пропозицій та змін до чинного законодавства з метою вирішення існуючих проблем в сфері відновлення телерадіомовлення», - доповіла заступник міністра.

 

За її словами, нещодавно уряд прийняв рішення виділити кошти на придбання фідерів та антен для державний телерадіокомпаній. Це дасть змогу встановити передавачі, надані закордонними партнерами та розширити мовлення українських телеканалів, а також зайняти частоти, які належать державі.

Нагадаємо, у серпні Кабінет Міністрів України прийняв рішення виділити Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку) 1 млн 715 тис. 842 грн на відновлення та поширення системи національного телерадіомовлення на території Донецької, Луганської та Сумської областей з метою зміцнення обороноздатності держави.

 

 «Наші західні партнери передають тільки передавачі, а для того, щоб їх включити, потрібно ще докупити фідери та антени, які коштують від 10-ти до 15 тис. доларів на кожен передавач. Тільки 22 липня ми отримали підтвердження Кабінету міністрів  про те, що нам виділять ці кошти. В першу чергу вони підуть на включення державних ТРК на окуповану територію. Але ми не зможемо закрити всі ті канали (15 - на Донецьк і 10 - на Луганськ.) Ми спробуємо закрити тільки 3 російські канали», - сказала пані Попова.

 

Голова Нацради Юрій Артеменко повідомив присутнім, що з боку регуляторного органу немає жодної затримки щодо видачі тимчасових дозволів. «Це наш пріоритет. Ми нещодавно провели конкурс  на радіомовлення, багато частот виграло "Громадське радіо". Ми збираємося найближчим часом розглянути питання щодо дозволу на тимчасове мовлення "Громадському радіо" в Волновасі, Красноармійську, Краматорську, Старобільську і селищі Широкине, і в Луганській області. На опрацюванні знаходиться дозволи для ТРК "Ірта" щодо здійснення тимчасового мовлення в Луганській області в  Cтаробільську, Златовому, Біловодську, Білолуцьку та ін. Тимчасове мовлення - це тимчасовий крок, поки не відновиться мовлення тих компаній, які були зруйновані. Коли змогла мовити ОДТРК, ми відкликали дозвіл у компанії "Ірта" і запустили ОДТРК», - сказав він, додавши, що його непокоїть мовлення у «сірих зонах» - біля лінії зіткнення.

 

Юрій Артеменко подякував компанії супутникового мовлення «Віасат», МІП, фонду Петра Порошенка, які  посприяли встановленню комплектів супутникового мовлення для українських бійців безпосередньо на лінії зіткнення. «Бо солдат повертається з блок-посту на базу, вмикає телевізор і бачить там канал "Россия". Так не має бути. Зараз закуплено понад 200 комплектів супутникового обладнання, які встановлені і приймають виключно українські та міжнародні канали. Ця робота буде продовжена. Протягом наступного місяця ми охопимо ще близько 400 точок», - зауважив Артеменко.

 

Заступник начальника управління інформаційних технологій Міністерства оборони Сергій Галушка розповів журналістам, як жителі на окупованих територіях отримують український інформаційний продукт.

 

«Ми вивчили питання щодо  можливостей отримувати сигнал на тимчасово окупованих територіях. В Донецьку, незважаючи на те, що блокується наш сигнал, жителі можуть на метрову антену отримувати сигнал 27-го і 5-го каналів, "Інтера". І бачити українське мовлення вже сьогодні, треба тільки правильно налаштувати ці антени. Жителі окупованих територій почали купувати комплекти супутникового телебачення. Це свідчить про те, що є стійкий інтерес отримувати не "ватну" інформаційну продукцію, а шукати альтернативну. Ми фіксуємо також кількість запитів в мережі інтернет з окупованої території. Незважаючи на те, що "ДНР" ставить фільтри і блокує наші сайти, кількість читачів не зменшується. Це свідчить про інтерес до подій в Україні та світі, про які пишуть наші видання», - сказав він.

 

За його словами, на територіях Луганської та Донецької областей, які підконтрольні Україні, Міноборони поширює українські друковані видання, а також максимально підтримує  ініціативи щодо запуску студій-продакшн чи видання газет, зокрема у Краматорську. «Те, що наші бійці тримають оборону, це результат і того, що вони підтримані інформаційно», - сказав Галушка.

 

У брифінгу також взяв участь заступника міністра Артем Біденко, який розповів про перешкоди, які доводиться долати МІП під час запуску медіаплатформи іномовлення, а саме відключення електроенергії каналу БТБ приватною структурою ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову.

 

Нагадаємо, Олександр Бригинець, який є радником міністра інформаційної політики Юрія Стеця з питань забезпечення функціонування телерадіомовлення, повідомив про встановлення 100 комплектів супутникового телебачення з українськими пакетами мовлення для бійців на передовій в зоні АТО. 

 

Кабінет Міністрів України пропонує звільнити від оподаткування податком на додану вартість ввезення та постачання на митну територію України передавальної апаратури для відновлення телерадіомовлення на сході України та в Криму. Відповідні зміни до Податкового кодексу України пропонує внесений урядом 27 липня законопроект № 2450а«Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо апаратури передавальної для радіомовлення або телебачення».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду