Конституційні судді Португалії врятували телебачення від сваволі уряду

26 Червня 2002
684
26 Червня 2002
11:19

Конституційні судді Португалії врятували телебачення від сваволі уряду

684
Конституційний суд Португалії днями постановив, що новий закон, який дозволяє уряду закрити один з місцевих державних телеканалів RTP-1 або RTP-2, є антиконституційним і нівелює самостійність масс-медіа, заснованих на державні кошти.
Конституційні судді Португалії врятували телебачення від сваволі уряду
Після 10 годинної дискусії шестеро з одинадцяти суддів визнали закон таким, що не відповідає Основному закону країни, адже дозволяє уряду призначати раду директорів державного Телебачення Португалії (Radiotelevisao Portuguesa).

Рішення Конституційного суду привітали понад 2 тисячі 600 співробітників держТБ і лідери опозиційних партій, які з самого початку обговорення закону в парламенті виступали проти його прийняття. Зупинити суперечливий закон стало можливим завдяки наполегливості президента країни, ліво-центриста Жоржа Сампайо, котрий надіслав його до Конституційного суду щоб перевірити - чи не збирається нинішній португальський уряд, сформований соціал-демократами, обмежити самостійність і незалежність масс-медіа.

Уряд Португалії досить давно прагне скоротити видатки на утримання двох державних каналів і перебудувати сектор національних масс-медіа, куди також входять радіокомпанія і агенство новин. Зокрема, держТБ має кругленьку сумму різного роду заборгованостей - понад 1,5 мільярда євро, а кількість працюючих на ньому майже в 6 разів перевищує кількість працівників сектору недержавного телебачення.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
684
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду