Телевізійний день народження Хусейна

7 Травня 2002
911
7 Травня 2002
14:09

Телевізійний день народження Хусейна

911
Віртуальною пропагандистською акцією завдяки телебаченню став 65-тий день народження іракського лідера Саддама Хусейна. Попри можливу атаку з боку США і заяви Джорджа Буша про те, що Хусейн становить загрозу, державні ЗМІ Іраку назвали 27 квітня днем “відродження країни, яка вільна і непереможна для американо-англійсько-сіоністського колоніалізму”.
Телевізійний день народження Хусейна
Як повідомило з Іраку агенство “Асошейтед пресс”, центром святкувань дня народження Хусейна стало його рідне місто Тікріт у 160 кілометрах на північ від Багдада. В неділю телебачення показувало святково вдягутих школярок, які виконували традиційні арабські танці і розмахували іракськими і палестинськими прапорами. Співаки називали Саддама у піснях символом “нашого достоїнства і гордості”. Сотні тисяч людей пройшли маршем перед телекамерами, тримаючи в руках портрети Саддама і вигукуючи поздоровлення разом із антиамериканськими і пропалесинськими гаслами. 15-річна танцівниця на ім”я Ейша Бассем, яка у чорній масці на обличчі зображувала палестинських терористів-камікадзе, розповіла кореспонденту “Асошейтед пресс” таке: "Якщо нам скажуть стати мучениками, ми готові захистити Палестину в ім”я Аллаха! Америка є агресором, узурпатором і ворогом, а Саддам є надією на визволення Палестини”, заявила дівчинка.

Головним елементом святкового дійства стала 1,2-метрова статуя із золота і срібла, де Хусейн зображений верхи на коні із шаблею в руці. Кінь і Саддам символічно повернуті передом в напрямку мечеті Аль-Акси, мусульманської святині в Єрусалимі. Статую з 76 кілограмів срібла і 600 граммів золота подарувала імениннику одна з іракських провінцій Салах Еддін. Як заявив представник влади провінції Мохамед Каліф, пам”ятник виготовили за три місяці. Він відмовився повідомити вартість статуї.

Офіційна іракська пропаганда представляє Саддама Хусейна, як захисника палестинців, котрий підтримує родини терористів-камікадзе і надсилає гроші тим палестинцям, що втратили домівки через вторгнення ізраїльських військ у табір біженців у Дженіні на Західному березі. Як і у попередні роки, сам іменинник з огляду на вимоги конспірації і безпеки, на святкуванні не з”явився. Замість нього на трибунах демонстрантів вітали віце-президент Таха Ясин Рамадан, заступник прем”єра Тарик Азіз, інші члени кабінету і керівники правлячої партії Баат.

Але у день свого народження Саддам все ж таки віртуально з”явився перед народом. Увечері державне телебачення показало, як він у білому костюмі приймає дитячу делегацію в одному з багдадських палаців. Хусейн попросив дітей не танцювати у день народження заради співчуття дітям Палестини. "Можливо Бог прокляне сіоністів і американців, як ворогів людства. Хай живе Палестина!” – такі єдині слова Хусейна навело іракське телебачення. Воно також показало, як усюди в Багдаді вулицями ходили сотні тисяч людей з прапорами і портретами Хусейна, вигукуючи: "Саддам наш лідер навіки!” На екранах телевізорів також повторювалися архівні відеозйомки зустрічей Саддама з дітьми і пересічними іракцями.

У день народження Хусейна держТБ Іраку представило глядачам третій роман, який начеб-то написав сам іракський лідер, під назвою “Людина і місто”. Але ходять чутки, що новий художній твір Саддама написав той самий анонімний автор, перу якого належать попередні твори “Забіба і король” і “Фортеця”. Нова книжка ще не надійшла у продаж, але в книгарнях Іраку можна вільно купити казку “Забіба і король”.

Недільний фестиваль мав на меті продемонструвати іракцям, що їхній лідер у повному порядку. В країні, де не допускається інакша від офіційної точка зору і дуже мало спонтанних волевиявлень, важко зрозуміти, як насправді іракці ставляться до свого президента. Вигнанці з Іраку, хто живе тепер на Заході, оцінюють ці помпезні телевізійні святкування, як дуже коштовну забавку Хусейна. Представники ж уряду Іраку твердять, що розмах святкувань реально свідчить про велику любов населення до людини, що править країною з 1968, і є її президентом з 1979. Агентство “Асошейтед пресс” акцентує на значному контрасті пишного свята з широкою бідністю, від якої потерпає більша частина іракців внаслідок десяти років санкцій ООН, що згубили місцеву економіку. Ембарго на торгівлю з Іраком було запроваджене після того, як армія Іраку у 1990 вторглася на територію сусіднього Кувейту.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду