“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.

19 Лютого 2002
895
19 Лютого 2002
08:56

“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.

895
Тиждень з 12 по 19 лютого Я не зовсім впевнена, про що вже писала, що саме так треба вести мовну рубрику. Кожен день під час роботи я чую такі мовні «перли», що просто плакати хочеться. Але і журналісти, і редактори переконані, що їхня мова правильна і не зважають на жодні поради.
“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.
Я не маю на увазі етер чи шпиталізовано, а щось на зразок затримали двадцяти трьох (затримали двадцять три, хоча просто трьох); видобича (видобуток); такого заходу запровадили (такий захід запровадили); опиниться (виявиться) небезпечним; колишній екс-прем’єр; От на ці три відповіді ми чекаєм запитання.

Подібне ми чутимемо доти, доки українська мова де-факто залишатиметься для журналістів і редакторів іноземною, доки вони не відчуватимуть, не розумітимуть «внутрішньо» про що і як говорять, доки за спілкування українською мовою на робочому місці вони не вимагатимуть додаткової платні (я це чула від телередакторки під час ток-шоу на ТРК «Київ» у січні цього року).

Моя племінниця, вчителька початкової школи, 5 років тому сказала мені: якби я жила в цій країні заможно, то і по-українськи говорила. На сьогодні вона живе заможно, - її чоловік має власну справу і добре заробляє, але по-українськи вона так і не заговорила, а на уроках сяк-так відбуває. Отже, справа не у матеріальному чи якомусь іншому заохоченні.

Напевно, доки ми не відчуємо себе українцями (не за паспортом), доки ми не виростимо з піонерських штанців, коли для редактора важливіше походження слово високопоставлені, у той час, як ведуча новин каже приймати участь, доки… Тих «доки» ще чимало. Втім, ними, мабуть, треба перехворіти…

Отже, повертаюся до того, з чого почала. Наша рубрика не допомагає у виправленні помилок в ефірі. Наразі я не знаю, як привернути увагу відвідувачів «Детектор медіа», а головне редакторів і журналістів до проблеми чистоти мови. Тому пропоную тимчасово закрити рубрику і подумати над її концепцією, бо від самої ідеї відмовлятися, переконана, не слід.

Від Детектор медіа

Поважаючи позицію, ми не можемо відмовити нашому партнеру Ользі Гейко в праві відмовитись в веденні рубрики. Та на наш погляд, вона була потрібна багатьом журналістам - а сподіватися на оперативну ефективність навряд чи реалістично, та й як її вимірювати?!

Тож ми вирішили винести сумніви Ольги на аудиторію читачів "Детектор медіа", щоб разом подумати над тим, яким чином нам усім вдосконалювати (або вчити) практику вживання української мови.

Усі пропозиції приймемо з вдячністю
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
895
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду