Відповідальність за кіберзлочини пропонується посилити – начальник Кіберполіції

Відповідальність за кіберзлочини пропонується посилити – начальник Кіберполіції

21 Травня 2018
3360
21 Травня 2018
17:08

Відповідальність за кіберзлочини пропонується посилити – начальник Кіберполіції

3360
Начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Демедюк, розповідаючи про ініційовані підрозділом зміни до законодавства задля забезпечення безпеки у кіберпросторі, повідомив про намір імплементувати в українське законодавство норми міжнародної конвенції про кібербезпеку.
Відповідальність за кіберзлочини пропонується посилити – начальник Кіберполіції
Відповідальність за кіберзлочини пропонується посилити – начальник Кіберполіції

За словами Сергія Демедюка, у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроект №8304, який має посилити відповідальність за кіберзлочини. Передбачається, що після впровадження змін відповідальність за кіберзлочини сягатиме восьми років позбавлення волі. Крім того, заплановано збільшення розміру штрафу за створення і поширення шкідливого програмного забезпечення.

Про це інформує сайт МВС з посиланням на інтерв’ю пана Демидюка агентству «Інтерфакс-Україна».

Зміни стосуватимуться також обов'язків і правил для постачальників контенту. Зокрема, покладення обов’язків на провайдерів Інтернет-зв’язку із зберігання та логування незаконних процесів, які відбуваються у мережі. Передбачається, що зберігання такої інформації відбуватиметься за запитом правоохоронних органів та триватиме до 90 діб.

«Ми плануємо закривати доступ до конкретно взятої інформації. У змінах до закону про телекомунікації ми якраз і визначимо, яким чином це потрібно буде зробити», ‑ зазначив Сергій Демедюк. Подібна система, за його словами, існує в США та багатьох країнах Європи, серед яких Німеччина, Великобританія, Італія, Швейцарія.

«Сама процедура блокування ‑ як тимчасова або часткова, так і постійна ‑ повинна існувати. Я не думаю, що хтось буде проти заборони на поширення дитячої порнографії, закликів до війни, тероризму, екстремізму та інших подібних речей. Це буде цілком конкретний перелік злочинів, передбачених в європейській конвенції. Не більше», ‑ повідомив начальник Департаменту кіберполіції.

Водночас він наголосив, що на сьогоднішній день відповідальність за вчинення протиправних дій у мережі Інтернет є недостатньою та її потрібно посилити.

«Кіберзлочинці завдають колосальних втрат будь-якій державі. Мова йде про мільярдні збитки. А тому умовний термін до п'яти років і штраф за такі дії ‑ абсолютно несправедливе покарання», ‑ вважає начальник Кіберполіції.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», у Верховній Раді зареєстровано законопроект №8304, яким Кабінет Міністрів України пропонує розмежувати підслідність кіберзлочинів, вчинених у сфері використання комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж, мереж електрозв’язку, державних інформаційних ресурсів і об’єктів критичної інформаційної інфраструктури та суттєво підвищити відповідальність за втручання в їхню роботу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3360
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду