Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проекти про друковані ЗМІ

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проекти про друковані ЗМІ

7 Червня 2017
1194
7 Червня 2017
18:38

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проекти про друковані ЗМІ

1194
7 червня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики відправив на доопрацювання низку законопроектів, які стосуються друкованих ЗМІ, а також не прийняв жодного рішення щодо проекту постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування фактів фінансування з країни-агресора «Телеканалу «Інтер».
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проекти про друковані ЗМІ
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проекти про друковані ЗМІ

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні  більшістю голосів вирішили відправити авторам на доопрацювання законопроекти № 1237 про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих ЗМІ державною мовою) та № 6518 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів.  

Законопроект № 1237  був зареєстрований в парламенті 4 грудня 2014 року, його авторами є позафракційні народні депутати Олег Осуховський, Андрій Іллєнко, Юрій Левченко, Михайло Головко.

Законопроект пропонує норму, згідно з якою друковані ЗМІ в Україні можуть видаватися різними мовами, але при цьому сукупний тираж видання державною мовою повинен бути не менше сукупного накладу видання на інших мовах. Згідно із законопроектом, двомовні і багатомовні видання вважаються виданнями іншими мовами.

Голова комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар зазначила, що в законопроекті не передбачено механізму контролю над дотриманням закону. Вона зазначила, що необхідно шукати варіанти для розвитку друкованих ЗМІ українською мовою, зокрема, такі як пільги на систему поширення видань та інші заохочувальні заходи.

Крім того, Комітет відправив на доопрацювання й проект № 6518, авторами якого є Олег ляшко та Володимир Литвин.

«Закон про реформування друкованих ЗМІ передбачає, що видання можуть перетворюватися в офіційні бюлетені, але жодним чином не передбачає, у який спосіб їх реєструвати і як регламентувати їхню діяльність. Цей законопроект – це спроба залишити "Урядовий кур’єр", "Голос України" і ще одне президентське видання, але називають їх ЗМІ, що йде в суперечність з діючим законом. Тому моя пропозиція відправити цей проект на доопрацювання, і можливо спробувати самим допомогти авторам. Бо це питання буде дуже маніпулятивним з боку органів влади», – сказала голова Комітету свободи слова.

Також Комітет з питань свободи слова не ухвалив жодного рішення щодо проекту постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів фінансування з країни-агресора «Телеканалу «Інтер», що становить загрозу національній безпеці України, внесений народним депутатом Олегом Ляшком.

«Ми тут не головний комітет, спершу рішення з цього питання має ухвалити головний регламентний комітет. Коли комісія буде створена, вона займатиметься розглядом питання по суті. Тому я пропоную зараз жодного рішення не ухвалювати», – зауважила Вікторія Сюмар.

Член Комітету Богдан Онуфрик (член фракції БПП) зауважив, що перевірив би й інші канали, зокрема «112 Україна» і 5-й.

На думку члена Комітету, представника фракції «Опозиційний блок» Юрія Павленка, це небезпечний прецедент безвідносно до назви каналу, бо «ця постанова напряму несе загрозу свободі слова і порушень міжнародних зобов’язань».  Його підтримала й перший заступник голови Комітету Ольга Червакова.

Вікторія Сюмар порадила не змішувати питання фінансування з питанням діяльності, бо це різні речі. «Держава повинна мати можливість забезпечити адекватне виконання закону про прозорість медіавласності, а не так як його виконує 112-й канал», – сказала Вікторія Сюмар.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду