У Білорусі під час акцій протесту знову затримані журналісти

У Білорусі під час акцій протесту знову затримані журналісти

19 Березня 2017
1425
19 Березня 2017
10:44

У Білорусі під час акцій протесту знову затримані журналісти

1425
18 березня в кількох містах Білорусі або на під'їздах до них, де в цей день місцеві анархісти оголосили протестні акції проти «декрету про дармоїда», міліція затримала кількох незалежних журналістів. Це вже друга хвиля масових затримань 12 березня під час «Маршів недармоїдів» у різних містах Білорусі затримали 19 журналістів і блогерів.
У Білорусі під час акцій протесту знову затримані журналісти
У Білорусі під час акцій протесту знову затримані журналісти

Журналісти були затримані під надуманими приводами, повідомляє DW.

У Борисові під час роботи в прямому ефірі на центральній площі міста були затримані кореспонденти незалежного білорусько-польського телеканалу «Белсат» Ольга Чайчіц і Сергій Ковальов. Черговий міліціонер Борисівського РВВС назвав DW причину їх затримання - перевірка документів. Журналістів кілька годин тримали в черговій частині, а потім відпустили.

У Кобрині після акції «недармоедов» міліція затримала незалежних журналістів Алеся Левчука та Мілану Харитонову, які вели репортаж з місця подій. Левчук повідомив про своє затримання в Facebook.

На під'їзді до Мозиря, де також планувалася акція протесту проти «декрету про дармоїдів», співробітники ДАІ заблокували машину журналіста Костянтина Жуковського. «Перевірка документів ведеться більше 4 годин, тепер почалося складання протоколу», - розповів Жуковський.

Фрілансерка Лариса Щірякова розповіла телебаченню «Белсат», що її затримали в Гомелі. За її словами, у міліції були претензії до її машині, яка «може перебувати в розшуку через викрадення».

У Вітебській області по дорозі на Новополоцьк міліція двічі затримувала автомобіль з журналістами Сергієм Русецьким і Володимиром Луньовим. Спочатку їх звинуватили в порушенні правил дорожнього руху і відпустили. Вдруге після затримання журналістів повезли в Полоцький РВВС для перевірки номерів на кузові машини, після чого дозволили виїхати.

Глава Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) Андрій Бастунець в інтерв'ю DW оцінив затримання кореспондентів незалежних ЗМІ як скоординовану і заздалегідь сплановану акцію влади: «Зрозуміло, що метою було не допустити висвітлення акцій протесту, куди за завданням редакцій прямували кореспонденти, причому затримували навіть там, де акції не відбулися».

Бастунець повідомив, що в зв'язку з випадками незаконного перешкоджання професійній діяльності журналістів БАЖ направив заяву в МВС і Генеральну прокуратуру Білорусі, в якій закликав припинити таку практику, розслідувати всі випадки і притягнути винних до відповідальності.

«Але поки ми бачимо, що "профілактична робота" міліції спрямована на журналістів, а не на винуватців неправомірних дій», - заявив керівник БАЖ.

За даними БАЖ, з початку року 25 журналістів були затримані або притягнуті до адміністративної відповідальності під час виконання ними професійних обов'язків.

Нагадаємо, білоруські незалежні ЗМІ повідомляли, що 12 березня, під час акції проти «декрету про дармоїдів», яка зібрала на центральній площі міста Орші (Білорусь) близько 700 людей, міліція затримала журналістку «Радіо Свобода» Галину Абакунчик, журналістку Катерину Андреєву та оператора Олександра Борозенка каналу «Белсат», а також фотографа «БелПАН» Андрея Шавлюгу і блогерку Анастасію Пілюгіну. Згодом стало відомо, що всього 12 березня під час «Маршів недармоїдів» у різних містах Білорусі затримали 19 журналістів і блогерів.

Фото: АР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1425
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду