Телебачення без кордонів: плюси та мінуси для України

25 Жовтня 2001
4476
25 Жовтня 2001
18:14

Телебачення без кордонів: плюси та мінуси для України

4476
У Києві відбувся міжнародний семінар “Імплементація в Україні Європейської конвенції з транскордонного телебачення. Наслідки і перспективи”. Європейська конвенція з транскордонного телебачення не містить якихось надто контраверсійних тверджень. Швидше, навпаки, як і більшість документів такого зразка, конвенція декларує очевидні і звичні для демократичних суспільств принципи.
Телебачення без кордонів: плюси та мінуси для України
Справді, хто буде заперечувати, що “для розвитку культури і вільного формування думок” потрібно “сприяти здійсненню, попри всі кордони, права виражати, шукати, одержувати і поширювати інформацію та ідеї незалежно від їхнього джерела?”.

Набагато більше запитань викликає сфера практичного застосування задекларованих принципів? Як це вже котрий рік демонструє дискусія навколо цих питань в Україні. Не став винятком і нинішній семінар. Відомо, що сучасне українське телевізійне законодавство - чи не найбільш відповідне вимогам європейської конвенції серед країн СНД. Це стосується і процентного співвідношення рекламного часу до загального ефірного, і обмеження реклами тютюнових та алкогольних виробів, заборони порнографії, тощо.

Поряд з цим, такі позиції, як, наприклад, підходи до поняття спонсорства телепрограм, суттєво відрізняються. У наших умовах, коли ЗМІ (у тому числі й електронні), так і не перетворились у чисто ринковий продукт, а все ще покладаються саме на “спонсорів” та “меценатів”, перехід до європейських норм може значно погіршити фінансовий стан таких видань та каналів, остаточно позбавивши їх можливості конкурувати з іноземними мовниками. Вагомим фактором, який може відбитися на становищі українських мовників, може стати, як би це ганебно не звучало, необхідність суворого дотримання авторських прав. Це також може потребувати значних коштів. А зараз подібних виплат багато кому вдається уникати.

До речі, велику увагу учасники семінару звернули на проблеми функціонування в Україні кабельного телебачення. Відзначалось, зокрема, що саме кабельні оператори, використовуючи правовий вакуум навколо цього виду діяльності, стали своєрідним “плацдармом” для інформаційної експансії зарубіжних – і перш за все, російських масс-медіа в Україну.

На сьогоднішній день, як вказують деякі експерти, на території нашої держави працюють приблизно 280 організацій кабельного телебачення. А діяльність їх регулюється лише внутрішнім документом Нацради – Тимчасовим положенням “Про порядок ретрансляції (трансляції) телеканалів в мережах кабельного та ефірно-кабельного телебачення”, затвердженого рішенням Нацради № 33 від 15.03.2001 року, а віднедавна заблокований профільним комітетом ВР України.

Правова невизначеність дає підстави неоднозначного тлумачення можливості доступу іноземних телерадіоорганізацій в український інформаційний простір. Так, наприклад, той факт, що більшість кабельних операторів вважаються не ЗМІ, а засобами зв’язку, теж “стимулює” їх ухилятися від зобов’язань по авторським правам.

Безконтрольність ретрансляції зарубіжних каналів - далеко не безневинна річ. Якщо почати з найпрактичніших моментів – фінансових, то, як вказав на семінарі член Нацради Юрій Покальчук, об’єм рекламних надходжень на українських телекомпаніях за три останні роки упав майже вдвоє. Нічого дивного – хто ж із хазяйновитих російських підприємців чи представників транснаціональних корпорацій платитиме двічі за одну і ту ж рекламу, якщо вона безкоштовно, по суті, транслюється на територію іншої держави. А ці втрачені кошти – це технологічне переозброєння вітчизняних телеканалів, створення нових програм та фільмів.

Не варто забувати і про національну інформаційну безпеку. Досить яскравим прикладом втручання у внутрішні справи України була ситуація під час останньої президентської кампанії, коли політична реклама кандидатів розміщувалась на популярних російських каналах. Така роль транскордонного телебачення ніяк не регламентується положеннями Європейської конвенції, а отже, і вона потребуватиме подальшого розвитку і адаптації. Але, як резонно відзначив Голова комітету Ради Європи із транскордонного телебачення Кароль Якубович – “Поки Україна не приєднається до конвенції, вона не зможе пропонувати змін та поправок до неї”.

За результатами міжнародного практичного семінару його учасники прийняли такі рекомендації:

звернутись до Верховної Ради України з проханням:

1.Прискорити ратифікацію Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

2. Спираючись на норми Конвенції, розробити та ввести у Закон України ”Про телебачення і радіомовлення” поняття “ретрансляції” та врегулювати питання ретрансляції іноземних програм.

3.Прийняти Закон України “Про кабельне телебачення”.

4.Узгодити норми Закону України” “Про рекламу” з вимогами Конвенції.

Національній Раді України з питань телебачення і радіомовлення:

1. Впроваджувати державну політику щодо захисту національного інформаційного простору не шляхом обмеження ретрансляції іноземних телевізійних програм і передач, а засобами заохочення та підтримки вітчизняного виробника.

2. Розробити порядок надання ліцензій на ретрансляцію.

Сергій ЧЕРНЕНКО, “Детектор медіа”

КОМЕНТАРІ:

Сергій КВІТ, декан факультету журналістики Києво-Могилянської Академії, професор:

- Тут багато говорилося про те, що українські телекомпанії ніхто не змушує ретранслювати іноземні канали. Але в наших умовах, враховуючи економічні і політичні умови, законодавчу базу, українському виробнику журналістської продукції стане невигідно виробляти власну продукцію. Дешевше взяти російську за безплатно, тому що російську мову всі розуміють, і транслювати.

Мене дуже дивує, чому весь час виникає питання про кабельне телебачення, наче це така вже головна проблема. Я розумію, що тут уже є просто зацікавлені сили, які проштовхують кабельне телебачення. Мене здивував народний депутат Алексєєв, який висловив думку про те, що кабельні студії треба трактувати не як мовників, а як підприємства зв’язку.

Коли ми говоримо про Європейську конвенцію транскордонного телебачення, ми упускаємо два серйозних моменти. По-перше, ми повинні розглянути конкретні інтереси і фінансову зацікавленість в Україні – тобто хто виграє, а хто програє у результаті підписання цієї конвенції. Бо насправді ніхто не може бути проти конвенції, ніхто не хоче ізолювати Україну. Але нам треба з’ясувати, в яких умовах ми живемо, і що нам потрібно від цієї конвенції. Бо Україна повинна користатися від глобалізації, а не бути її жертвою.

Друге, що ми повинні зрозуміти, що найголовніша проблема – це не стільки відсутність законодавчої бази, скільки хибна практика застосування закону. Тому є небезпека, що ми реально не зможемо забезпечити мету, заявлену в преамбулі Європейської конвенції – зміцнювати європейську спадщину. А тільки підтвердимо діяльність тих російських ретрансляторів, які всупереч українському законодавству фактично давно вже присутні в нашому інформаційному просторі.

Андрій РІХТЕР – директор Московського інституту медіа, права та політики:

- Даже не подписав пока Европейскую конвенцию, Украина является членом ООН и для того, чтобы ограничить или прекратить свободу распространения информации, ей придется денонсировать ряд ранее достигнутых межгосударственных соглашений. Поддержка национальной идентичности и культуры, о которой, разумеется, необходимо заботиться, должна происходить не путем изоляции от мира, а путем предоставления реальной помощи национальному «производителю» культурных ценностей.

И еще. Если вы запретите полностью появление в вашем информационном пространстве российских изданий и телеканалов, то на их место придут другие, скажем, американские. Так неужели национальная идентичность американцев ближе украинцам, чем национальная идентичность россиян?

Кароль ЯКУБОВИЧ – голова Постійного комітету з транскордонного телебачення Ради Європи:

- Стан телебачення визначається політичною ситуацією в країні, станом економіки та станом всього суспільства.

Ще недавно багато хто з нас мріяв про відкриті кордони, про вільний доступ до інформації. Коли кордони, нарешті, стали відкритими, то ми уявляли собі, що відкритість полягатиме в тому, що ми будемо вільно їздити за кордон. Але ми не були готові до того, що до нас через кордони потече інформація і, зрештою, чужа культура. Ми в Польщі, так само, як і ви в Україні були від цього у шоці. Нам дуже важко погодитися з тим, що у царині культури та інформації не можна нічого визначити заздалегідь. Не можна сказати –“так має бути – і так станеться”. Дуже важко нам погодитись і з тим, що цінність мистецького продукту визначається ринком – і нічого тут не вдієш.

Пересічний споживач користується своїм правом вибору. І ми, як люди культури, не завжди схвалюємо його вибір. Умови диктують не артисти, не уряд, не влада –а той пересічний споживач.

В цій ситуації можна вибрати шлях негативний – шлях заборон і обмежень. Але досвід показує, що такий шлях є неефективним. Встановити нові кордони, нову “залізну завісу” для інформації дуже важко. Справді ефективним є один шлях – створювати власний якісний телепродукт, щоб гідно конкурувати із продукцією з-за кордону.

Підготували Сергій Черненко і Тетяна Акімова, “Детектор медіа”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4476
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду