Анатолій Луциков: „Безсмертемники” заборонили уряд Тимошенко

6 Червня 2005
688
6 Червня 2005
13:33

Анатолій Луциков: „Безсмертемники” заборонили уряд Тимошенко

688
У руки майданівців потрапив вельми цікавий документ, який нам передали представники регіональної організації новітньої партії влади НСНУ. Такі опуси, до болю схожі на темникові витвори режиму Кучми-Медведчука.
Анатолій Луциков: „Безсмертемники” заборонили уряд Тимошенко
Maidan.org.ua У руки майданівців потрапив вельми цікавий документ, який нам передали представники регіональної організації новітньої партії влади НСНУ. Такі опуси, до болю схожі на темникові витвори режиму Кучми-Медведчука, відтепер розсилають з служби інформаційно-аналітичного забезпечення НСНУ в обласні партійні організації. У так званому „безсмертемнику”, кращі мізки нашого українізму тлумачать звичайним членам партії основні події, що відбувалися в країні протягом останніх днів.

З одного боку важко заперечити право партій на власний розсуд формувати світосприйняття однопартійців. Втім, варто згадати, що головами обласних організацій НСНУ є щонайменше 10 губернаторів та численна кількість дрібніших чиновників. У такому випадку подібні інструкції виглядають радше наказом до дій, адже „опартбілечені” посадовці контролюють місцеві ЗМІ, розпоряджаються адмінресурсом і загалом є достатньо впливовими людьми. Скажімо, прочитають столичний „безсмертемник” губернатор Миколаївщини Садиков, Чернігівщини – Атрошенко, Житомирщини – Жебрівський тощо, і дізнаються, що віце-прем’єр Томенко займається „піар-провокаціями”, уряд Тимошенко насправді є урядом Ющенка, а заяви Костенка мают викликати „жаль і здивування”. Не виключено, що одразу після сеансу читання вони викличуть на інструктаж керівників обласних телерадіокомпаній, і генеральна лінія партії стане дороговказом всієї держави. Загалом за масштабами вітчизняне владне партбудівництво обійшло часи НДП та СДПУ(о) разом узяті і все більше нагадує славну епоху КПРС. Ситуацію можна проілюструвати старим анекдотом про те, як на конверсійному заводі задумали виготовляти велосипеди, але у складальному цеху, як і раніше, виходили автомати Калашникова.

Пропозиції до політичної позиції партії

18.05.2005

1. Створення міжпартійного об’єднання “Трудовий Союз”

До відома


"Трудова партія" і Всеукраїнська партія трудящих створили міжпартійне об'єднання "Трудовий союз" для участі у виборах Верховної Ради й органів місцевого самоврядування в 2006 році. Про це повідомили журналістам лідер "Трудової партії" Михайло Сирота й лідер Всеукраїнської партії трудящих Мирослав Якибчук з посиланням на підписану їхніми партіями декларацію про партнерство й співробітництво. "Ми створюємо блок й вийдемо потужною силою на вибори - ми обов'язково переможемо", - сказав Якибчук.

У декларації, підписаній партіями, сказано, що Україна повинна стати парламентсько-президентською республікою, де більшість Ради формує правлячу парламентсько-урядову коаліцію, яка бере на себе всю повноту політичної й соціально-економічної відповідальності за життя українців.

Лідери партій підкреслили, що створений ними блок - початок формування коаліції лейбористських сил в Україні й закликали всі близькі по ідеології партії й об'єднання приєднатися до них. При цьому Сирота висловив думку, що до "Трудового союзу" приєднаються профспілкові й громадські об'єднання з подібною програмою.

Пропонується:

Уникати коментування, регіональним структурам партії звернути увагу на можливість приєднання місцевих профспілок до об’єднання

2. Заяви М.Томенка та М.Мартиненка стосовно можливостей блокування

По поводу своих дальнейших политических перспектив Томенко отметил, что хотел бы видеть себя на предстоящих парламентских выборах в едином списке партий "Народный Союз "Наша Украина" (НСНУ) и Блока Юлии Тимошенко (БЮТ). "Что касается политических симпатий, то правильно было бы организовать единый список партий "Нашей Украинй" и БЮТ. В нем я бы чувствовал себя более комфортно", - сказал Томенко.

Томенко также отметил, что остается на своей прежней позиции: Ющенко должен быть дистанцирован от парламентских выборов как участник кампании. "Я остаюсь на своей позиции, что Виктор Ющенко не должен быть лидером партии (Ющенко избран почетным президентом НСНУ), и даже не должен возглавлять партийный список отдельной партии или блока. Если мы действительно хотим перемен в системе политрежима, то парламентские выборы должны не определять степень поддержки президента, а быть голосованием за правительство, которое парламент и президент должны сформировать", - отметил вице-премьер. "Из этого соответственно следует, что 1 номер в избирательном списке - это будущий премьер в случае победы, а за ним соответственно команда, которая сформирует будущее правительство. Исходя из этого, я бы и строил стратегию предстоящей избирательной кампании", - сказал Томенко. Сам вице-премьер сказал, что "спокойно относится к месту в избирательном списке.

Лидер Фракции "Наша Украина" Николай Мартыненко высказывается за создание блока "Народный Союз "Наша Украина" - Батькивщина" - Народная партия и будет рад, если его список возглавит президент Виктор Ющенко.

Решение о том, как мы будем идти на выборы вместе - единым списком в блоке, или по отдельным партийным спискам в единой коалиции - этот вопрос эффективности и прагматичности. Я выступаю за блок, потому что очень переживаю за работу местных партийных ячеек. В Киеве мы всегда договоримся, но поскольку идет бурное становление партий - и нашей партии, и партии "Батькивщина", и партии Литвина - то объединить эффективно усилия на местах будет очень трудно, если идти разными спискам", - подчеркнул Н.Мартыненко.

Отвечая на вопрос о вероятности того, что список блока возглавит В.Ющенко, М.Мартыненко отметил: "Я был бы рад, если бы президент принял такое решение". "Это совершенно не противоречит 103-й статье Конституции - речь идет о деятельности, которая не связана ни с дополнительными доходами, ни с другими запрещенными вещами. Решение будет приниматься при формировании списка, и я считаю этот вариант возможным", - подчеркнул народный депутат.

Пропонується:

При поширенні інформації акцентувати увагу на наступному:

- Загальний напрямок щодо створення єдиного виборчого блоку трьох політичних сил був озвучений Президентом України В.Ющенком та підтриманий Головою Ради партії Р.Безсмертним, який провів переговори із зазначеними політичними силами. Проте остаточного рішення про блокування ще немає.

!!!Додатковий акцент

Позиція М.Томенка щодо наявності Президента у виборчому списку є виключно його особистою думкою і можливою “піар-провокацією”.

3. Заява Ю.Тимошенко про необхідність першочергового виконання доручень Президента членами Кабміну

Прем'єр-мiнiстр України Юлiя Тимошенко звернула увагу членiв Кабiнету мiнiстрiв на необхiднiсть першочергового виконання доручень президента i неприпустимiсть затягнення їх виконання. "Звернiть особливу увагу на виконання доручень президента. Вони повиннi виконуватися в першочерговому порядку", - заявила прем'єр, вiдкриваючи засiдання уряду в Києвi в середу.

За її словами, з секретарiату президента за пiдписом його першого помiчника Олександра Третьякова вже надiйшли першi попередження про невиконання в зазначенi термiни доручень глави держави Мiнiстерством палива та енергетики, Мiнiстерством економiки i НАК "Нафтогаз України".

Пропонується:

- Поширювати інформацію із акцентом на тому, що уряд сформований В.Ющенком, і є відповідальним в першу чергу перед Президентом.

- В майбутньому в розмовах та коментарях пропонується уникати словосполучення “уряд Тимошенко”, а вживати словосполучення “уряд Ющенка”.

4. Критика Ю.Костенком кадрової політики “НСНУ”

Керівництво "Народного союзу Наша Україна" переманює представників УНП в свою партію. Про це в інтерв'ю "Львівській газеті" розповів лідер УНП Юрій Костенко. "Головним аргументом при цьому називають те, що "партія непрохідна, але от ви – такий гарний політик, і тому вам треба вступати в потужнішу політичну силу", - сказав Костенко.

"Зокрема, я дуже негативно сприйняв коментар формального лідера "НСНУ". На одній із нарад Роман Безсмертний сказав, що пора рятувати членів УНП від УНП. Такі методи роботи не сприяють формуванню духу партнерства, тим паче, що ми є учасниками урядової коаліції", - зазначив лідер УНП. На питання, звідки він знає про це, Костенко відповів, що розповіли однопартійці з посиланням на джерела, які були на нараді НСНУ.

На питання, чи спілкувався він із Безсмертним з цього приводу, Костенко відповів, що двічі спілкувався щодо цього, востаннє – під час унесення змін до бюджету."Він переконував, що як демократ ніколи не примушуватиме, що в усьому винуваті місцеві чиновники. Нібито було багато директив, які забороняли такі методи. Але я в політиці вже 16 років і знаю, як говорять у вічі одне, а телефоном дають інші вказівки", - сказав лідер УНП.

Пропонується:

У випадку необхідності поширювати коментар П.Олійника - Юрій Костенко – серйозний політик, який пліч-о-пліч пройшов з нами найскладніші періоди Помаранчевої революції. Тому його висловлювання викликають щирий жаль і здивування.

- При створенні партії Ющенка всім учасникам тодішнього блоку пропонувалися рівні умови. Рішення залишитися самостійним, некомандним гравцем прийнято УНП і особисто Костенком, як лідером партії. Це рішення викликає повагу.

- Однак некоректно звинувачувати своїх партнерів у силовому тиску, якого насправді немає і бути не може. Ну який зміст когось всупереч волі тягнути в партію, тим більше, що бажаючих є достатньо? Стосовно Львівщини – то я гарантую, жодного примусу щодо членства в „Нашій Україні” немає і бути не може.

5. Заява Ю.Єханурова щодо опозиції

Пропонується:

Широко поширювати коментар Ю.Єханурова із наголосом на слабкості та неструктурованості опозиції:

- Опозиція гратиме певну роль. Хоча конкуренти з них вийдуть слабенькі. Про свою опозиційність заявили Партія регіонів, СДПУ(о) і ще кілька політичних сил, які, проте, ніяк не можуть “причепитися” до цих вагонів. Мене милують об’єднання зусиль партій Дмитра Корчинського та Наталі Вітренко... Я отримую справжнє задоволення, дивлячись на цю пару. Відверто кажучи, серйозна опозиція в нас одна – це Компартія. Мій прогноз: Партія регіонів почне розвалюватися десь у липні. І ті уламочки, які там залишаться, щось на виборах таки наберуть.

- "Щодо СДПУ(о), то останні соцопитування показують різке падіння інтересу до цієї політичної сили. Звичайно, організаційна структура партії есдеків дозволяє їй сьогодні пройти у парламент, але сумніваюсь, що до осені вона залишиться такою самою структурно міцною. Імовірно, найближчим часом там теж відбудуться певні зміни.

6. Коментар Б.Беспалого щодо В.Балоги

У зв’язку із заявою нардепа Добкіна (СДПУ(о) про намір ініціювати відставку В.Балоги у випадку необхідності пропонується поширювати тези Б.Беспалого:

- Треба згадати подію, завдяки якій Віктор Балога став відомим усій країні. Це ліквідація наслідків повені на Закарпатті.

- Він заявив про себе одразу як патріот краю, як рішуча людина, але не як представник обозу якоїсь партії. Інша річ, що для вирішення цих серйозних проблем краю потрібно було співпрацювати з потужними політичними силами краю.

- Також Балога проявив себе як дуже мужня людина під час усіх виборчих компаній. Не випадково його та "Нашу Україну" підтримали люди як загалом по Закарпаттю так і по Мукачево. Призначення Балоги – це призначення потужної та компетентної людини.

- Це призначення було схвально прийнято і в регіоні, і у всій Україні. Не випадково саме Добкін, депутат-мажоритарщик з Харківщині, а зараз член СДПУ(о), який просто не в матеріалі по Закарпаттю, є автором цієї ініціативи.

- Ні у кого з ближніх регіонів подібних ідей не виникає, бо це було б для них дуже дивним. Закарпаття колись було вотчиною есдеків, тому подібні ініціативи виглядають ще й як звичайний реваншизм.

7. Заява нардепа І.Єремєєва про утиски владою членів НПУ

!До відома

Фракція Народної партії залишає за собою право не брати участі в голосуванні за урядові законопроекти доти, доки не буде дано оцінку діям нових чиновників щодо переслідування членів партії. Про це заявив на ранковому засіданні парламенту лідер фракції Народної партії Ігор ЄРЕМЕЄВ.

Від імені фракції він звернувся до Президента України Віктора ЮЩЕНКА та генерального прокурора Святослава ПІСКУНА з проханням "покласти край протиправним діям державних службовців".

І.ЄРЕМЕЄВ повідомив, що 15 травня виконуючий обов'язки заступника голови Сумської облдержадміністрації направив телефонограми в районні адміністрації, і поставив завдання зібрати за добу і передати до облдержадміністрації найновішу інформацію про керівників районних і міських осередків Народної партії, а також надати списки делегатів обласної конференції, що має відбутися в травні в Сумах із зазначенням місця роботи кожного, домашньої адреси, контактних телефонів та "іншої важливої інформації про делегатів". І.ЄРЕМЕЄВ підкреслив, що цей документ віддає "нафталіном сталінщини".

Він зазначив, що, без сумніву, ця інформація збирається керівництвом області для того, щоб "встановити тотальний контроль за однією з найбільш впливових політичних сил". Депутат підкреслив, що цим влада іде свідомо на порушення Конституції України. "З наближенням чергових виборів до ВР спокуса застосування адміністративного ресурсу, методів тиску і шантажу тільки посилюватимуться", - вважає І.ЄРЕМЕЄВ.

Пропонується:

Уникати коментування, регіональним структурам партії звернути особливу увагу на діяльність місцевих організацій НПУ.

8. Критика П.Симоненком ідеї проведення адміністративно-територіальної реформи

Лідер комуністичної партії України Петро СИМОНЕНКО вважає, що завдяки адміністративно-територіальній реформі влада намагається не допустити введення у дію у повному обсязі засад конституційної реформи. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН. П.СИМОНЕНКО висловив думку, що адмінтерреформа започаткована владою з однією метою - накласти мораторій на введення в дію конституційної реформи.

Лідер КПУ вважає, що запропонована адміністративно-територіальна реформа не наблизить владу до громадян, не посилить можливості територіальних громад. На його думку, в уряду навіть немає прогнозно-аналітичного аналізу можливих економічних, соціальн их наслідків, спричинених проведенням адміністративно-територіальної реформи. За словами П.СИМОНЕНКА, це “обернеться для наших громадян великою бідою”. Він висловив думку, що від об'єднання кількох бідних сіл в одну громаду, вони не стануть жити краще. Крім того, на проведення цієї реформи необхідні значні кошти з держбюджету України, зауважив П.СИМОНЕНКО.

Він вважає, що проведення адміністративно-територіальної реформи напередодні виборів до місцевих рад дозволить владі “утворювати каламутну воду і в ній будуть ловити рибу ті, хто намагається сьогодні використати адміністративний ресурс для фактично фальсифікації майбутніх виборів”.

Пропонується:

Акцентувати увагу на наступному

- Заява П.Симоненка є нічим іншим, як лише спробою підтвердження статусу єдиної опозиції, оскільки не містить концептуальних положень та конструктивної критики, що свідчить про відсутність у КПУ власного бачення розв’язання цієї проблеми.

- На відміну від популізму КПУ, партія В.Ющенка “НСНУ” має чіткі позиції з цього питання і підтримує ідею та проект проведення АТР, ініційованої Р.Безсмертним, що широко обговорюється як в експертному середовищі, так і на регіональних слуханнях з цієї проблематики у Вінниці, Одесі, Криму, Івано-Франківську, де знаходить широку підтримку представників місцевого самоврядування.

9. Заява І.Осташа про вступ України до СОТ

Пропонується:

У зв’язку із актуальністю теми, поширювати тези І.Осташа:

- Існує ціла низка сфер, які потребують відповідного унормування, та конкретних законопроектів, які Верховній Раді України необхідно прийняти найближчим часом. Зокрема, про інтелектуальну власність, сільське господарство, санітарний та фітосанітарний контроль і багато іншого.

- На шляху України до СОТ стоїть ще дуже багато проблем, які потрібно буде розв’язувати найближчим часом. Це стосується насамперед державної підтримки аграрного сектора, зменшення ввізних мит на сільськогосподарську продукцію, зокрема цукор-сирець та багато іншого.

- Проте, іншого вибору, ніж приєднання до цієї організації, у жодної держави в сьогоднішньому глобалізованому світі не існує. Наше головне завдання - пройти цю дорогу з якомога меншими втратами та забезпечити собі якомога більше переваг шляхом використання механізмів СОТ для захисту своїх економічних інтересів.

10. Заява В.Януковича про помаранчеву революцію

В.ЯНУКОВИЧ вважає, що громадськість має право знати, на чиї кошти фінансувалася “помаранчева революція”, звідки бралася готівка на фінансування переїздів “десятків, якщо не сотень тисяч” людей з Західної України до Києва, їх проживання у наметах, друкування листівок, виготовлення символіки, забезпечення медіа підтримки.

“Думаю, йдеться про мільярди “тіньових” гривень. Припускаю, що це були кошти, сховані від державного бюджету: нажиті незаконними фінансовими операціями, контрабандою, ухилянням від сплати податків“, - сказав В.ЯНУКОВИЧ.

Коментуючи звинувачення на свою адресу у використанні під час виборчої кампанії бюджетних коштів В.ЯНУКОВИЧ зазначив, що тільки суд може визначити “наскільки законними чи незаконними були дії тих чи інших представників старої влади”.

Пропонується:

Акцентувати увагу на наступному:

- Подібні популістські заяви В.Януковича ображають мільйони громадян України, які зробили свій свідомий вибір на користь народного Президента В.Ющенка і за власною ініціативою, власними зусиллями захистили свій вибір на Майдані.

- Широко згадувати про порушені Генпрокуратурою кримінальні справи щодо фактів незаконної передачі коштів структурами Мінтрансу на виборчу кампанію В.Януковича.

!!!Додатково

В якості доказу можна використовувати висновок директору Iнституту масової iнформацiї Сергiя Таран від 17 грудня 2004 року:

Якби учасники i органiзатори "помаранчевої революцi" використали методи мобiлiзацiї, що застосовуються владою, то вони повиннi були витратити тiльки у Києвi $1 млрд. 647 млн. Основним спонсором "помаранчевої революцiї" виступили самi громадяни Укра?ни i мiжнароднi ЗМI.

За даними проекту "Монiторинг витрат кандидатiв у президенти пiд час виборчої кампанiї", сума всiх витрат В.Ющенка становила $160 млн., В.Януковича - $800 млн., а всiх кандидатiв у президенти - $4-5 млрд.

Служба інформаційно-аналітичного забезпечення

(такий був підпис у підстрочнику на кожній сторінці)


Maidan.org.ua

Читайте також:

На запитання «Детектор медіа»: - Як ви гадаєте, чи не спостерігаємо ми повернення в політичну практику сумнозвісних «темників»...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
688
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду