Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко: «Ми почали висвітлювати «справу Гонгадзе» і не відступимо»

Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко: «Ми почали висвітлювати «справу Гонгадзе» і не відступимо»

21 Грудня 2014
7704
21 Грудня 2014
12:56

Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко: «Ми почали висвітлювати «справу Гонгадзе» і не відступимо»

7704
Сенсація в ефірі
Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко: «Ми почали висвітлювати «справу Гонгадзе» і не відступимо»
Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко: «Ми почали висвітлювати «справу Гонгадзе» і не відступимо»
Українське телебачення «вибухнуло» справжньою - без перебільшення - повноцінною сенсацією. В ефірі програми «Право на владу» каналу «1+1» було піднято важливу і знакову тему - резонансну «справу Гонгадзе». Одразу слід підкреслити - ми побачили не звичне для всіх ток-шоу, яке вже давно приїлося, а змістовну і корисну програму. Правильно підібрані головні учасники і експерти, професійна поведінка ведучого, влучні посили - все це зробило програму особливою. 
 

Всі ці роки газета «День» була чи не єдиним медіа, яке системно та послідовно писало про перебіг «справи десятиліття». Більшість журналістів, навіть тих, що зробили собі кар'єру на трагічній загибелі Гонгадзе, обрали інший шлях - замовчування. Звичайно, це не може не грати на руку тих, хто бореться проти справедливості в цій історії. Це не може не спонукати владу і далі проводити процес в закритому режимі. 

 

Проте ефір на «плюсах» може стати хорошим приводом для того, щоб зламати ганебну традицію. Спочатку минулої неділі на цю тему вийшов окремий сюжет в програмі «ТСН-Тиждень», учора була окрема потужна програма «Право на владу», а далі вже анонсовано, що у суботу, 20 грудня, о 20:15, у проекті журналістських розслідувань каналу «1+1» «Українські сенсації» висвітлення резонансної справи буде продовжено - аудиторії обіцяють оприлюднити нові повороти цієї історії.

 

Проте сенсації прозвучали вже в четвер. «Кучма - дуже впливова людина. Він та його родина мають колосальні фінансові та медійні ресурси, серйозні міжнародні зв'язки. Його зять Пінчук фінансує закордонні фонди, інститути та проекти, має величезний вплив на українських політиків першого ешелону влади. Саме ця сім'я завжди впливала на президента Януковича. Багато українських опозиціонерів добре знають роль Кучми та його зятя в їхніх долях. Ця сім'я і зараз намагається впливати на всі найважливіші події в Україні. Кучму не викликали і не викликають до суду у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе саме через те, що він дуже впливова людина в країні, і зараз в Україні мало політиків, які не дозволяють йому і цій сім'ї тиснути на себе. Сподіваюся, що і президент Порошенко, і прем'єр Яценюк, і його міністри зможуть протистояти цьому тиску», - заявив в ефірі колишній перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін, який знаходився на включенні по Skype. 

 

«У 2013 році ми отримали інформацію про те, що за закриття карної справи проти Леоніда Кучми було сплачено безпрецедентний хабар у мільярд доларів. - також сказав Кузьмін. - Стало відомо, що гроші за мовчання отримали і деякі свідки цієї справи і учасники процесу. У пакет домовленостей з минулою владою входило і моє звільнення з прокуратури з притягненням до кримінальної відповідальності за сфальсифікованим обвинуваченням. Ми хотіли перевірити цю інформацію слідчим шляхом, але не встигли... На плівках Мельниченка є все, що необхідно прокурору і судді для розгляду справи і прийняття правильного процесуального рішення. Були готові для суду матеріали щодо Кучми і тривало розслідування щодо «підбурювачів». По матеріалах кримінальної справи на причетність до цього убивства перевірялись екс-президент Кучма і екс-голова адміністрації і екс-спікер парламенту Литвин».

 

Насправді гострих і змістовних заяв учора було дуже багато. Особливо емоційно їх висловлювали народний депутат двох скликань Олександр Єльяшкевичі, громадській діяч Олексій Подольський. Важливі посили прозвучали від екс-генерального прокурора України Святослава Піскуна, голови СБУ Валентина Наливайченка. Зокрема, останній заявив: «Ми звернемося до суддів Апеляційного суду. Моє наполягання та моя позиція - всі матеріали у справі мають бути розсекречені. Потрібно виявити політичну та правову волю для завершення розслідування справи Гонгадзе: покарання замовників убивства, на яких посадах вони не перебували би свого часу».

 

Лідер фракції «Блок Петра Порошенка» у ВРУ Юрій Луценко відверто програвав в цьому ефірі. Йому було складно «відбиватися», адже після Революції гідності нова влада нічого не зробила для того, щоб ця справа отримала правильній хід. Хоча сама по собі присутність в ефірі Юрія Віталійовича - правильний крок. 

 

Не менш цікавими виявився і «десант» експертів програми: журналіст Олексій Подольський, якого вже згадали, а також керівник ВГО «Інститут «Республіка» Володимир Чемерис, ведучий програми «ГРОШІ» («1+1») Олександр Дубінський та редактор відділу політики «Дня» Іван Капсамун. Подивитися відео програми можна за лінком.

 

«Бракувало політичної волі»

«Думаю такого ефіру, як сьогодні «Право на владу» країна давно вже не бачила», - написав на своїй сторінці у «Фейсбук» генеральний директор «1+1 медіа» Олександр ТКАЧЕНКО.

 

«День» зв'язався з Олександром Владиславовичем з проханням розвинути думку.

- «Справа Гонгадзе» безумовно дуже важлива, і «День» давно назвав її «справою без терміну давності». Чи погоджуєтеся Ви з тим, що попри свою знаковість, вона тривалий час була позбавлена належної уваги в медіа?

- На жаль, погоджуюсь.

 

- Чому ж саме зараз ця тема вийшла в пріоритетний ряд?

- Я думаю, що в принципі, ніколи насправді не існувало кращої можливості розслідувати цю справу ніж сьогодні. Тому що, попри багато сподівань та надій і докладених зусиль великої кількості людей, досі розслідування просувається повільно. Для цього не вистачало політичної волі і обстановки, яка б сприяла приверненню загальної уваги суспільства, щоб справа була розслідувана і були названі реальні замовники цього злочину. Але суспільство дуже сильно змінилося за останній рік.

 

Чому вона актуальна і сьогодні? На мій погляд, без розслідування цієї справи і прозорості, публічності у цій справі, дуже важко сподіватися, що інші злочини скоєні багато років пізніше, в тому числі і на майдані, будуть розкриті.

 

- Чи планує колектив групи «1+1» висвітлювати (в різних форматах) цю тему так це професійно, прискіпливо та точно в майбутньому, доки всі крапки у ній не будуть розставлені?

- Так, ми вже почали цю роботу і не відступимо.

 

Справа як тест

Убивство Георгія Гонгадзе й досі залишається до кінця нерозкритим. Справжніх замовників судом ще не встановлено, й «справа Гонгадзе» вже стала вироком для двох поспіль президентів Віктора Ющенка та Віктора Януковича. Чи витримає цей іспит Петро Порошенко?

 

Запит суспільства зростає. Як повідомили у прес-службі каналу «1+1», вчорашній випуск програми «Право на владу» зібрав частку 6,4 по аудиторії 18-54, вся Україна. По тій же аудиторії минулого тижня програма зібрала частку - 4,3%. Якщо порівнювати рейтинги про аудиторії 18+, вся Україна, то частка вчорашнього випуску склала 10,8%, а минулого тижня - 6,8%. Іншими словами, програма мала вищій рейтинг, ніж зазвичай. Її чимало дивилися та обговорювали. Сподіваємося, що ЗМІ підхоплять резонанс. Тиск медіа, а через них і суспільства стане незворотній фактором доведення «справи Гонгадзе» до логічного кінця - засудження не лише виконавців та організаторів, а й замовників вбивства.

 

Наразі ж «День» продовжує тримати «справу Гонгадзе» під своїм пильним наглядом і закликає своїх читачів подивитися у суботу, 20 грудня, о 20:15, на каналі «1+1» «Українські сенсації».

 

Голос із Facebook

 

Євген Сойкін:

- Неочікувано. Повз фейсбук проходить розв'язана війна Бєні проти клану Пінчука-Кучми.

 

Якось всім пофіг, що на всю країну пролунали звинувачення на адресу колишнього Президента Кучми і колишнього Голови Верховної Ради Литвина в організації злочинного угруповання і вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Що влада, в особі Голови СБУ і лідера правлячої партії в прямому ефірі благословили розслідування.

 

Колишні очільники Генпрокуратури в прямому ефірі злили інформацію, як і ким гальмувалася справа Гонгадзе. Але це не викликає в суспільстві жодного резонансу. Навіть в журналістській спільноті.

 

Процес, який може призвести до суттєвого перерозподілу сфер впливу в медіа-просторі і великому бізнесі, що безумовно матиме вплив на все політичне життя країни, проходить повз увагу спільноти, що оголосила себе найбільш прогресивною у цій країні.

 

Ми стоїмо на порозі прецеденту, коли правосуддя може вперше в цій країні, за всю її історію, покарати найвищих посадовців цієї держави за скоєні ними злочини, а всі обговорюють... навіть не знаю, що всі обговорюють - якийсь дріб'язок...

 

Зараз 100% точиться закулісна боротьба, щоб зупинити маховик справи і вчергове відмазати злочинців, що керували нашою країною. А замість виведення всіх закулісних ігр на світло, суспільство, журналісти і громадський сектор демонструє повну байдужість...

 

Я здивований, шановна прогресивна фейсбук-громада. 

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото -  http://www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7704
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду