На Чернігівщині видавці незалежних газет заявили, що влада перешкоджає їх діяльності

На Чернігівщині видавці незалежних газет заявили, що влада перешкоджає їх діяльності

27 Червня 2013
7016

На Чернігівщині видавці незалежних газет заявили, що влада перешкоджає їх діяльності

7016
На Чернігівщині видавці незалежних газет заявили, що влада перешкоджає їх діяльності
На Чернігівщині видавці незалежних газет заявили, що влада перешкоджає їх діяльності

У Мені на Чернігівщині відбувся круглий стіл на тему «Шляхи розвитку незалежних медіа Чернігівської області», під час якого видавці незалежних видань заявили, що місцева влада підтримує комунальні (державні) ЗМІ, порушуючи конкуренцію,  та заважає діяльності незалежних ЗМІ. Про це «Телекритиці» повідомили організатори заходу.

 

Для участі у круглому столі зібралися 14  учасників - редактори, медіаменеджери, медіаексперти та журналісти електронних та друкованих незалежних ЗМІ Чернігова, Ніжина, Бахмацького, Сосницького, Менського, Новгород-Сіверського, Корюківського та Куликівського районів Чернігівської області.

 

Організаторами заходу виступили Чернігівський інформаційний часопис «Північний Вектор» (керівник проекту Олександр Ясенчук), Менська районна газета «Менщина» (головний редактор Сергій Лавський) та газета «Світ-інфо» (Петро Антоненко). Проводився круглий стіл за кошти учасників.

 

Особливу увагу на круглому столі приділили питанням фінансової незалежності видань. Так, щоб місцева газета мала фінансову незалежність, її тижневий тираж мусить бути не меншим 2,5 тисяч екземплярів при кінцевій вартості одного екземпляра газети 1,50 грн. Це при умові, що газета чорно-біла, виходить на восьми сторінках, у редакції працює 2 співробітники та використовується спрощена система оподаткування. У формулу не включені доходи від рекламних та інших послуг редакції, таких як публікація вітань та співчуттів.

 

Проте досягти такого тиражу у невеликих містах та районах заважає ряд суб'єктивних причин, зокрема - недобросовісна конкуренція комунальних (державних) ЗМІ, які мають, на думку учасників круглого столу, фінансову і адміністративну підтримку органів влади. У деяких районах влада не тільки допомагає своїм ЗМІ, але і перешкоджає діяльності незалежних ЗМІ.

 

Окремою проблемою є брак у районах кваліфікованих кадрів: як журналістів так і менеджерів.

 

Під час «круглого столу» були обговорені також питання журналістської етики, цензури, соціальної функції медіа та інші. Видавці незалежних ЗМІ області домовились про співпрацю, зокрема - про міжредакційний обмін журналістськими матеріалами та рекламою.

 

«Детектор медіа»

Фото - Денис Домоцький

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7016
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду