Юрій Луценко: “1+1” працює так, щоб глядачі хоча б щось побачили”

30 Квітня 2002
739

Юрій Луценко: “1+1” працює так, щоб глядачі хоча б щось побачили”

739
Останній випуск програми Ганни Безулик “Я так думаю” ( 25. 04. 2002, “1+1”), присвячений політичному радикалізму, викликав обурення частини глядачів та учасників шоу - представників радикального крила. Аналогії з радянською пресою, цензура, упередженість щодо одних учасників програми і цілковита лояльність до інших - такі коментарі прозвучали у тексті одного з запрошених, відомого вченого та політика Максима Стріхи. Його статтю було опубліковано в “Українській правді”.
Юрій Луценко: “1+1” працює так, щоб глядачі хоча б щось побачили”
З цими оцінками були згодні і багато хто з анонімних відвідувачів Форуму “Детектор медіа”.

На жаль, на нашу пропозицію висловити власну думку щодо тих проблем, про які йшлося у статті Максима Стріхи, і які є, насправді, ознакою далеко не одного каналу, не однієї програми і не одного ведучого на нашому ТБ, поки що ми не отримали позитивного відгуку від жодного з наших постійних експертів. Тож поки що надаємо слово ще одному безпосередньому учаснику тієї самої передачі “Я так думаю” – народному депутату від СПУ у Верховній Раді нового скликання Юрію Луценку.

- Я двічі брав участь у цій програмі, - каже Юрій. – Так, на цей раз рівень монтажної роботи, яка називається зазвичай цензурою, був занадто високий. Принаймі, я не почув нічого такого у Максима Стріхи, що б представляло якусь некоректність, нетактовність, нелогічність, яку конче треба було б вирізати, яка б випадала з контексту передачі. Я думаю, щодо нього поступили надзвичайно грубо.

Стосовно мене теж була серйозна вирізка, але вона була прогнозованою. Я, власне, говорив, знаючи наперед, що це може бути вирізано, але в обмін на вирізку пана Толстоухова. Будучи опонентом радикалів, Анатолій Толстоухов розказав неінтелігентний анекдот, як для представника влади, який хоче бути виразником стабільності й виваженості. У відповідь на це я вжив цікаву характеристику блоку “За єдУ” як такого, що намагається дійти до виборця через шлунок і відомо куди це все виходить. Так що, це було просто баш на баш. Я свідомо це робив, щоб в програмі не залищилося ні першого, ні другого.

Я би сказав, що найкраще б передача “Я так думаю” виглядала б у прямому ефірі. Я не бачив у жодному епізоді її запису якоїсь неадекватності навіть нашим реаліям. Максим був блискучий. Для мене його відповіді були просто блискучими. Він - і представник “1+1”, Станіслав Чернілевсьський, були, я вважаю, просто відкриттями для нашого ТБ, яке весь час скаржиться на нестачу особистостей. “Вирізання” Стріхи було позбавленням передачі інтелекту.

- Стріха проводить аналогію між радянськими газетами й українським телебаченням . Ви згодні з цим?

- Максим, як кожен науковець, як радикал по суті, говорив з образи. Всі знали, що в радянських газетах є цензура. А “1+1” запрошувало його на дискусію, але в підсумку в ефірі не дало жодного його слова. Це була просто образа.

Але “1+1” і раніше, і зараз робить те, на що здатен. Так, раніше, навіть під час касетного скандалу, у них був більший ступінь свободи. Сьогодні - менший. Мені дуже шкода, що Максим не потрапив у цю передачу. Радше мене треба було б вирізати, або взагалі не запрошувати, ніж його.

- Ви могли б порівняти манеру ведення цієї програми Ганною Безулик з теледебатами Олександра Мороза й Віктора Медведчука під час виборної кампанії?

- Манера ведення були абсолютно однаковими і тоді, і зараз. Ганна в ефірі поводиться як радикальний захисник влади. Як на мене, занадто радикальний. Хоча, можливо, моя точка зору тенденційна. Ганна присікується до тих опонентів, які є “неправильними” для влади: до Шкіля, до Мороза також. Але ж всі розуміють ці маленькі хитрощі, які, начебто, нікому не зрозумілі. Коли Морозу задають суперскладне запитання тоді, коли в нього залишається всього 12 секунд, чи коли Ганна весь час говорить разом зі Шкілем, не даючи тому висловитись… Це присікування, тенденційність.

- Це тенденційність ведучої чи тенденційність каналу?

- Я думаю, це накладені речі. Хоча, можливо, саме такий спосіб ведення програми є спробою взагалі щось дати в наш ефір?! Я би сказав, що “1+1” в цій ситуації працює так, щоб глядачі хоч щось побачили. Хочу звернути увагу, що жоден канал, крім інколи СТБ нічного по п’ятницям, не дає діалогічної передачі з політиками у прямому ефірі. Жодних інших варіантів живого зіткнення думок в Україні немає. Навіть СТБ, з блискучими ведучими, все частіше дає не зіткнення думок, а лише монолог. Тому, при всьому тому, що мені не подобається, умовно кажучи, манера ведення програми Ганною, мені не подобається підбір питань, підбір аудиторії, все ж таки я вважаю, що “1+1” дає людям, як і в радянські часи, можливість читати між рядків.

- А якщо вас запросять ще на такі програми, ви підете?

- Обов’язково піду. Залишати територію для використання тільки моїм опонентам - було б для них завеликим святом. Я їм такого свята не подарую, і вони мусять слухати іншу точку зору, нехай епатажну, нехай обрізану, нехай цензуровану… Але навіть поява ІНШИХ облич означає, що є й інша точка зору. Навіть якщо Максим Стріха сидів мовчки, бо його вимонтували, але його інтелігентне обличчя на нашій стороні також багато важило. Ми без бою не віддамо навіть таку, обрізану, можливість бути почутими.

Читайте також:

Дещо про радикалів і радикалізм, або Як я намагався обдурити цензуру на 1+1 і що з того вийшло. Максим Стріха для www.ПРАВДА.com.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Києво-Могилянська Академія
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
739
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду