Моніторинг теленовин

7 Квітня 2003
1218

Моніторинг теленовин

1218
Тиждень з 31-го березня по 6-те квітня 2003-го року Тиждень з 31-го березня по 6-те квітня 2003-го року
Моніторинг теленовин
Критерії моніторінгу

Звіт за попередній тиждень

Рейтинг новин від компаній AGB і GFK-USM

РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ

(до звіту за 24 – 30 березня)



“Детектор медіа” щиро вдячна всім за зустрічну критику і цінні зауваження. Ми ще раз закликаємо всіх журналістів-новинників поставитися до моніторингу як до нашої з вами спільної роботи, спрямованої водночас на підвищення якості ТБ-продукту і на підвищення якості Детектор медіа.

Примітка: тексти зауважень подано курсивом, відповіді “ТК” – звичайним шрифтом.

1. Зауваження з форуму, підписане “Інтерівець”:

Принаймні, чомусь у п'ятницю автори моніторингу взагалі не дивилися "Подробності". Тому й відмітили як велике досягнення ТСН включення Коркушка з Йорданії. Нічого не маю проти ТСН, нічого не маю проти Коркушка, але заради справедливості варто було б згадати, що в "Подробностях" був і сюжет, і включення з тієї ж Йорданії.

Припускаю, що з телевізором все в порядку, а автори моніторингу вирішили розпочати вікенд з п'ятниці. Опосередкований аргумент на користь цього припущення - "Подробностям" докоряють, що в понеділок вони не повідомили про результати референдуму у Словенії. Але ж референдум відбувся у неділю! У Словенії був кореспондент "Інтера". І повідомили про результати референдуму у неділю!

Не подумайте, що я проти вікендів і хочу, щоб працівники "Детектор медіа" вмирали без відпочинку на роботі. Але в цьому разі так і треба казати - про кінець п'ятниці, суботу і неділю нічого сказати не можемо, бо в цей час релаксуємо. Прозорість - так прозорість!

Відмічаючи включення пана С.Коркушка з Йорданії ми, звісно, знали і про включення пана І.Павлюка з цієї ж країни. Втім, ми мали на увазі НЕ ФАКТ ВКЛЮЧЕННЯ як такий, а його зміст та інформаційну цінність. На наш погляд, включення пана С.Коркушка було чітко відпрацьованим і найінформативнішим з-поміж усіх включень того дня. Вибачаємося за неточність нашого формулювання.

До моніторингового огляду нами свідомо не включено лише недільні програми, оскільки більшість каналів роблять їх у форматі тижневика. З часом ми включимо недільні програми новин до огляду.

Вибачаємося перед працівниками “Подробностей” і особисто перед паном О.Мустафіним, який працював у Словенії, за нашу прикру помилку.

2. Зауваження пані О.Мацюцької (ТСН):

Дуже вдячна "Детектор медіа" за появу мого прізвища в огляді теленовин. Але якщо "Детектор медіа" вважає за потрібне аналізувати вади та успіхи, то хотілося б запропонувати правильне відмінювання мого українського прізвища Мацюцька. Оскільки історично склалося так, що воно є прикметником, то і відмінювати його варто саме так. Отже, сюжет не Олени Мацюцьки, а Олени Мацюцької. Сподіваюся на розуміння "Детектор медіа". І ще одне. В проаналізованому сюжеті про марш миру, де ніби-то помітили помилку "більш свідоміші", мушу наголосити - такої помилки я не робила, бо це неможливо як факт. Це ледве не найголовніше правило для мене в українській мові і я його не забуваю. В тексті звучить "більш свідомі". З повагою, Олена Мацюцька.

Вибачаємося за неправильне відмінювання Вашого прізвища, Ваше зауваження в майбутньому обов’язково враховуватимемо. Також вибачаємося за наше зауваження – дійсно, прослухавши кілька разів запис сюжету, ми зрозуміли, що не праві: ви дійсно вжили правильний ступінь порівняння. Недочули ми ж тому, що одразу, встик, йшло слово „що”.

Звіт за тиждень 31-е березня - 6-те квітня 2003 року:



31 БЕРЕЗНЯ (понеділок)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

Репортер, ТСН, Новини, Факти – на чільному місці залишають іракську тематику. Подробности – сюжет про затримання співробітниками СБУ наркоторгівців і великої кількості потужного синтетичного наркотика (крім Подробностей, цю подію помітив лише Репортер).

***

Тема війни в Іраку продовжує висвітлюватися теленовинами з тими ж вадами, про які ми вже згадували у попередньому звіті Моніторингу теленовин. Різні канали наводять різні цифри, часто без чітких посилань на джерела інформації. Приклад: дані, на якій відстані від Багдада перебувають війська коаліції: дві різних цифри - 75 км і 70 км (Репортер, джерело не вказане), 96 км (Подробности, “по словам генерала Томми Френкса”), 100 км (Новини Першого Національного, джерело не вказане), менше ніж 80 км (Факти, джерело – “Фокс-ньюз”).

Канали вказують різну цифру арабів-камікадзе, які прибули до іракської столиці (4 тисячі – Подробности, 5 тисяч – ТСН і Новини, джерела ніде не вказані). Чимало розбіжностей у цифрах втрат сторін конфлікту, хоча тут найчастіше, принаймні, є посилання (адже сторони декларують різні цифри і новини змушені кожного разу зазначати джерела інформації). Крім того, канали, як і раніше, недостатньо користуються картами і не завжди чітко структурують інформацію різного ступеню важливості.

У понеділок серед подій в районі Перської затоки не було чітко визначеної “інтриги дня”. А от окремі важливі своєю симптоматичністю події були. Лише ТСН і Факти згадали дві важливих новини: про звільнення американською телекомпанією NBC відомого репортера П.Арнетта і про начебто знайдені коаліцією докази виробництва хімічної зброї (проте лише Факти при цьому навели думку про брак неспростовних доказів і про чітке спростування цієї новини іракською стороною).

Крім того, канали ілюструють військовий конфлікт різними, на перший погляд другорядними, інформаціями, які, втім, дають краще уявлення про стан війни. Так, Репортер (сюж. О.Головіної) згадав про повідомлення посла Іраку в РФ про те, що через нестачу рефрижераторів коаліційні війська почали ховати своїх загиблих в іракській землі і про те, що Багдад пообіцяв повернути їх рештки після війни. Подробности (в сюж. Т.Логунової) повідомляють про бійки, які виникають під час роздачі союзниками гуманітарної допомоги населенню. Новини повідомляють (сюж. Г.Бецко) дві симптоматичних новини: про трьох британських солдатів, які відмовляються воювати в Іраку і про те, що в зв’язку з припиненням міжнародного телефонного зв’язку в Багдаді іноземним кореспондентам влада дозволила користуватися супутниковими телефонами, що раніше були під забороною. Факти повідомляють про те, що іракці набували тактичних знань для війни з американцями, переглядаючи голівудські фільми.

Окремими сюжетами цього дня ілюстрував комплекс навколоіракських проблем лише ТСН (сюжетами С.Коркушка про табори для біженців в Йорданії і В.Заблоцького про проблему курдів).

Теми, пов’язані з місією українського батальйону РХБ-захисту цього дня: надання воякам батальйону статусу учасників бойових дій, і спроба комітету ВР з нацбезпеки і оборони повернути батальйон до України. Ці дві події канали висвітлювали, на наш погляд, надто побіжно, зокрема позицію Крючкова Подробности і Новини дали без пояснення мотивації, а Репортер взагалі обмежився повідомленням, з якого незрозумілий мотив такої пропозиції (ось весь текст: “А профільний парламентський комітет запропонував відкликати РХБ-батальйон із Кувейту”).

***

Порівняємо також те, як телеканали висвітлювали непересічний конфлікт, який стався у Львові, де правоохоронець стріляв у водія та кондуктора маршрутки. Цей інцідент не став приводом для власного розслідування лише у Новинах. У цілому всі інші канали подали матеріали про інцідент збалансовано (лише Подробности не подали позицію водія синхроном). Але при цьому лише Репортер і ТСН (відповідно сюжети С.Хрущак та Л.Сорокіної) на підставі події-інціденту зробили крок до висвітлення більш загальної проблеми: місцева влада не відшкодовує автоперевізникам кошти за пільговий проїзд правоохоронців.

ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Фактична невідповідність в межах однієї підводки: “Лінія фронту вже проходить за 75 кілометрів від Багдада. <...> Американське командування стверджує, що взяли у полон десятки бійців елітних підрозділів Іраку під час боїв у містечку Хіндія, що за 70 кілометрів від Багдада”.

Фактична неточність: “Генпрокуратура звинувачує його <Козаченка> у розкраданні понад 1.5 мільйони гривень”. Насправді екс-віце-прем’єра звинувачено в зловживанні службовим становищем і ухиленні від сплати податків на вказану суму.

В сюжеті зі Львова про інцідент між правоохоронцем та водієм маршрутки не було представлено представника автоперевізників (ні титрами, ні в журналістському тексті).

НЕ повідомлялося про рішення судів, яким було заблоковано приватизаційний конкурс щодо Нікопольського ЗФС – тема, за якою програма раніше стежила.

ТСН (Студія 1+1)

Використання лексики, яка дає чітке визначення ставлення до суб’єкта: “...вони почали зачистку іракських міст, які залишилися глибоко у тилу” (підводка до сюжету). “Зачистка” – російський неологізм, який чітко позначає ставлення до різних сторін військового конфлікту (позитивне до одних, негативне – до інших). Новинам слід уникати подібної лексики.

Так само, неновинна лексика використана в сюжеті В.Заблоцького: “Деяких курдів безпідставно на тривалий термін запроторюють до в’язниці” (це суто розмовний стиль).

Невідповідність, у підводці “Олександр Загородній”, далі – титр “Олександр Загородний”. (Це, до речі, досить часто повторювана ведучою ТСН помилка)

Подробности (Інтер)

Неточність у формулюванні: “сотрудники подразделения по борьбе с международным наркобизнесом СБУ” – точно було б: “сотрудники подразделения СБУ по борьбе...”

Фактична неточність. У підводці: "В Улан-Баторе были подписаны 6 двусторонних документов и совместное коммюнике”, в тексті сюжету О.Коваля: “Подписанные сегодня 5 межгосударственных документов”.

У студійному тексті невірно названо президента Монголії “Нацкаин Бамбанди” (правильно російською Нацагийн Багабанди).

У сюжеті І.Юсупової про пікет ПЗУ – помилка в титрах, жінку протитровано “Виталий Кононов”.

Усне інформаційне повідомлення без зазначення країни (Іспанії) і джерела інформації: "Одна девушка погибла и 17 подростков получили ранения в результате аварии автобуса. Школьники в возрасте от 16 до 18 лет ехали из Мурсии в Барселону на производственную практику. Причины трагедии выясняются. Пока только известно, что шел сильный дождь и асфальт был скользким. Кроме того, на трассе отсутствовала разделительная полоса”. До того ж незрозуміло, чому ця інформація взагалі привернула увагу редакції.

Фактична неточність: “Арестованы 3 члена преступной группы, которая занималась изготовлением наркотиков нового поколения” (анонс випуску). Насправді було заарештовано 5 наркоділків.

Новини (Перший Національний)

У репортажі О.Скотникової з Монголії неправильно протитровано президента цієї країни: “Нацайгін Багабанді” – правильно “Нацагійн”.

У сюжеті І.Іщенко про обговорення ситуації з прийняттям закону про свободу совісті не представлено думку найбільш зацікавленої сторони – представників церкви.

Факти (ICTV)

Тема, з якої Факти майже щодня протягом другого тижня роблять сюжети – приватизація Нікопольського заводу феросплавів. У багатьох з цих сюжетів, як і в понеділковому сюжеті С.Швеця, неодноразово згадується теза про загрозу монополізації цієї галузі в разі придбання державного пакету акцій структурами “Приватбанку”. Разом із тим, жодного разу не подається критично необхідна для повноти контексту інформація: хто нині є власниками акцій згаданого підприємства. Адже, наприклад, власником великого пакету акцій є корпорація “Інтерпайп”, яка також може стати монополістом в разі придбання 25% пакету у держави.

Піарівський сюжет (О.Савіної про мережу фірмових магазинів “Грегорі Арбер”) в межах новинного випуску.

ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Докладна розповідь про проблему, яку постійно згадують у різних зовнішньополітичних контектсах, втім, ніколи не пояснюють до ладу. Це проблема курдів – народу, який не має своєї держави. Вона була подана в сюжеті В.Заблоцького (ТСН) з Туреччини.

Оригінальна історія житомирчанина, який виявив, що він син англійського розвідника сера Кіплінга (Л.Харшан, Подробности). Щоправда, друковані ЗМІ вже писали про це раніше.

Відразу три цікавих сюжети в Фактах: про непересічну подію на Луганщині, де міліціонери заарештували енергетика, що прийшов відмикати їм світло за значний борг (сюж. М.Ясниської, А.Шаповалова), про непересічний випадок у Дніпропетровській області, де солдат загинув внаслідок розстрілювання криги з гранатомету (сюж. О.Олейникової), і річні підсумки роботи парламенту (сюж. В.Сороки).

МОВНІ ПОМИЛКИ:

Виведення ворожих сил з Іраку вже сьогодні врятує їх від чисельних утрат” (Репортер, сюж. О.Головіної). Тут слід було вжити слово “численних”, яке означає велику кількість, слово “чисельний” вживається в значеннях “кількісний” або ж “той, що складається з чисел”.

А то, что Украина рано или поздно станет частью Европы, украинский Президент не сомневается” (Подробности сюж. О.Коваля) – неправильна побудова речення, належало казати “А в том, что...”

1 КВІТНЯ (вівторок)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

Репортер, ТСН, Новини, Факти – залишають топ-темою іракську війну (ТСН попередньо коротко повідомив про захоплений на Кубі літак із заручниками). Подробности – на чільне місце у випуску поставили сюжет про візит Президента до Сянгана – це з точки зору тривіальності події навряд чи виправдано (навіть чітко орієнтовані на пріоритетне висвітлення роботи виконавчої влади Новини не поставили відповідний матеріал на топ-місце у своєму випуску).

***

Тема війни в Іраці: проблеми залишаються ті самі. Приклад: кількість жертв серед цивільного населення за останню добу. 56 загиблих (з них – 9 дітей), 250 поранених (Репортер), 50 загиблих (9 дітей), більш як 200 поранено (Новини), 56 загиблих, понад 250 поранено (Факти) – всі три редакції при цьому посилаються на дані, оприлюднені іракським міністром інформації. 18 загиблих у Багдаді (Подробности), 19 загиблих у Багдаді (Факти).

Ключовою темою дня були інціденти з розстрілом мирних мешканців американськими солдатами. Про розстріл автобусу з жінками та дітьми на блок-посту близ Ен Наджафа найдокладніше, не пошкодувавши ефірного часу, розповіли Репортер і ТСН. Проте лише Новини подали в цьому контексті дуже важливу інформацію – про розповідь кореспондента “Вашингтон Пост”, який був свідком трагедії.

Стосовно дипломатичного скандалу щодо “членства” України в коаліції, на наш погляд, телеканали не відпрацювали як слід. Репортер, Подробности і Новини взагалі обмежилися спростуваннями, озвученими синхронами речника МЗС М.Лубківського. ТСН додав до цього суто політичні заяви Крючкова і Задорожнього. Лише Факти подали офіційну інформацію від американської сторони про те, що на відповідний запит про приєднання до коаліції офіційний Київ відповів ствердно. Очевидно, що з точки зору дотримання професійних критеріїв для з’ясування істини журналістам новин належало не лише того ж дня звернутися по інтерв’ю до американського посольства, але й слід було спробувати розібратися в суто «дипломатичній технології».

По темі передислокації українського батальйону РХБ-захисту незрозуміло, чому ряд новин (ТСН, Подробности і Факти) повідомляли в якості новини те, що “батальйон не братиме з собою їдальню, пральню, лазню та хлібзавод, оскільки тил забезпечує кувейтська сторона”. Адже саме таку інформацію всі новини повідомляли ще в перший день передислокації.

Репортер і Новини не висвітлювали тему захоплення терористом літака на Кубі.

ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Немає внутрішньої “уніфікації”. Міністра інформації Іраку титрують в різних випусках програми по-різному: “Мохамед Аль-Сааф”, “Мохаммед Аль-Сахаф”, “Мохаммед Саєд аль-Саххаф”. Зрозуміло, що арабські імена можна перекладати українською в різний спосіб, але якщо йдеться про постійного ньюзмейкера з довгострокової теми, то в межах одних новин усе ж слід називати його однаково (уніфіковано).

Не висвітлено початок голодування шахтарських профлідерів в Павлограді.

ТСН (Студія 1+1)

Пряме включення В.Заблоцького з Туреччини проілюстровано невідповідним відео: архівне відео К.Пауелла, коли йдеться про те, що він ще не прилетів до Туреччини. На тексті про відмову Туреччини надавати свої бази американським військам – відео американських вояків.

Подробности (Інтер)

“...Еще 33 человека погибли и более 300 получили ранения в результате авианалета на Вавилон” (сюж. Т.Логунової) – навряд чи союзники бомбували руїни стародавнього Вавілону, найімовірніше, йшлося про бомбування міста Хіла, поблизу котрого ці руїни розташовано.

Неправильний титр “Задорожный” – правильно Задорожний.

Новини (Перший Національний)

В інформації про пікет “чорнобильців” у Одесі не вказано, які вимоги висувають пікетники.

Факти (ICTV)

Фактична невідповідність у студійному тексті: “Американська авіація розбомбила 2 автобуси з британськими та американськими пацифістами, які приїхали бути живим щитом тобто своїми тілами захищати важливі іракські обьекти від авіанальотів союзників, стверджує міністр інформації Іраку Мухамед Саїд Сахаф. Автобус їхав з Йорданії в Багдад”.

У сюжеті А.Гетьмана одним і тим самим відеопланом перекрито різний текст.

Викликає сумнів підводка "чоловіка, якому першому в Україні пересадили серце”. Здається, це вже не перша операція з пересадки серця в Україні.

ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Сюжет Г.Гомонай (Репортер) про те, що війна в Іраку різко скоротить кількість птахів, що живуть в Україні, а на зимівлю летять саме до Перської затоки.

Сюжет К.Грубича (ТСН) про український “літаючий госпіталь” – спеціалізований літак.

Сюжет Ю.Блажнової (Факти) про успішну операцію з пересадки серця.

Сюжет-жарт А.Вороніна (Факти) про перехід українських шкіл на чорний папір (втім, слід було потім повідомити глядачам, що це першоквітневий жарт).

2 КВІТНЯ (середа)



ПРИМІТКА: Подробности (Інтер) цього дня було перенесено і скорочено в зв’язку з трансляцією товариського футбольного матчу збірної. Тому цей випуск до звіту не включено.



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

Топ-теми: Репортер і Новини – іракська війна, ТСН – закриття справи М.Коломійця, Факти – скандал навколо Черкаської колонії, де ув’язнені скаржаться, що правоохоронці на них відпрацьовують спецприйоми.

***

Тема іракської війни: цього дня – менше суперечностей в цифрах, лише Новини зазначають, що війська коаліції перебувають в 45 км від Багдада (посилаючись на агентство Ройтерс), всі інші канали дають цифру – 30 км. Усі канали позначають цей день війни як “вирішальний” чи “переломний”. Ключові моменти дня, про які повідомляють канали: війська коаліції перетнули гіпотетичну “червону лінію оборони” Багдада і очікують на застосування іракцями хімічної зброї, захоплення ключової переправи через річку Тигр, твердження іракців, що союзники пошкодили мечеть у місті Неджеф, чергові жертви серед мирних мешканців – розбомблено пологовий будинок. “Історією дня” цього разу було врятування американцями полонянки Джессіки Лінч. Про це повідомляють Факти і ТСН, а Репортер присвятив цій історії окремий сюжет.

Крім того, Новини повідомляють симптоматичну інформацію про те, що британська “Таймс” обурюється жорстокістю своїх американських союзників. Факти повідомляють про те, що міжнародні правозахисні організації звинувачують Пентагон у використанні заборонених касетних бомб.

Лише Факти дають інформацію про телепресконференцію С.Пайфера, який підтверджує, що Адміністрація Президента України дала згоду на оголошення участі України в антиіракській коаліції.

Дніпропетровськ залишився без води. Тему докладно розкривають усі випуски новин, втім, найбільш драматично її зуміли подати журналісти Репортера (сюж. І.Павленок) – розповіддю про хворих, підключених до апарату “штучна нирка”, для яких 2 доби відключення води означатимуть смерть. Разом із тим, жодний з телеканалів не зазначає, хто саме є власником “Дніпрообленерго”, адже компанію приватизовано нещодавно і, очевидно, це відключення стало першим кроком політики нових власників.

Справу М.Коломійця закрито. Про закриття цієї резонансної справи повноцінним сюжетом повідомляє лише ТСН. Репортер і Новини обмежилися усними повідомленнями, Факти не повідомили взагалі. Всі канали дають неточне формулювання причини закриття справи: “через відсутність складу злочину”. На жаль, тієї ж помилки припустилася навіть ведуча ТСН у підводці до сюжету, попри те, що в самому сюжеті заступник генпрокурора Шокін синхроном роз’яснює, що йдеться про “відсутність події злочину”.

Про новини за темою гіппотетичної фальсифікації держбюджету – повідомляють лише ТСН і Факти. При цьому повідомлення принципово розбіжні. "Сьогодні представник регламентного комітету парламенту В’ячеслав Коваль заявив, що комітет не виявив фальсифікації бюджету-2003, але зафіксував порушення процедури його прийняття” (Факти) – це відповідає повідомленням інформаційних агентств. "Текст бюджету, за який голосували депутати, і з тим, який підписали спікер і президент, справді не збігається – аж на 284 млн. грн. – це сьогоднішній висновок регламентного комітету парламенту. І фактично це підтверджує слова головного комуніста Петра Симоненка, він першим заявив про можливу фальсифікацію головного фінансового документу країни” (ТСН). Очевидно, що інформацію подано неповно і неточно, плюс зроблено висновок-коментар. Окрім того, ТСН знову “забуває” про ще одного ініціатора скандалу – есдека Н.Шуфрича.

ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Американці вже приготували комплекти індивідуальної протихімічної оборони” (сюж. В.Зорі) – слід “індивідуального протихімічного захисту”.

У випуску не було повідомлень з двох важливих тем: про висновок регламентного комітету ВР щодо держбюджету-2003, про результати соціологічних опитувань щодо політичної реформи.

ТСН (Студія 1+1)

Невиправданий, нелогічний повтор: "А поки народні обранці з’ясовують можливу фальсифікацію держбюджету, близько 400 мл.н доларів щомісяця заробляють наші співвітчизники за кордоном...” – незіставні інформації, сенсу такого “містка” між двома повідомленнями з точки зору новин немає.

Факти (ICTV)

Попри окремий сюжет за проблемою приватизації Нікопольського ЗФС, не згадується інформація цього дня про те, що “Приватбанк” пропонує викупити у корпорації “Інтерпайп” 24,9% акцій заводу.

Рекламний сюжет (А.Вороніна про фірму “Ван Лаак”) в межах новинного випуску.

ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Сюжет О.Єремеєвої (Репортер) про те, що здійснено випуск фільму “За двома зайцями” в форматі DVD.

Сюжет О.Чіпенко (Факти) про серйозний скандал в Черкаській колонії, де, за твердженням ув’язнених, правоохоронці використовують їх для навчань у якості “живих тренажерів”.

МОВНІ ПОМИЛКИ:

"...принести полегшення обидвом сторонам” (сюж. Ю.Бориско, ТСН). Правильно “обом” або “двом”.

3 КВІТНЯ (четвер)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

Топ-темою у більшості каналів залишається тема іракської війни. Подробности дають на чільному місці відключення води в Херсоні.

***

Тема іракської війни. За повідомленнями всіх каналів – коаліційні війська перебувають від Багдада за 10 км (за даними союзного командування, іракський міністр інформації твердить, що за 100 миль (Репортер), або ж за 100 км (Подробности), або ж за 160 км (Новини) Подробности дають цифру – 15 км. Ключові епізоди – початок битви за аеропорт ім. Хусейна, невдала спроба іракців відбити стратегічно важливий міст, рейд американських вояків до одного з палаців Хусейна, збито гелікоптер “Чорний яструб”, суперечка про те, хто саме (іракські ППО чи власний комплекс “Петріот”) вцілив у американський винищувач Ф-18. Крім того, візит К.Пауелла до Брюселя (ТСН і Подробности подають це матеріалами власних кореспондентів з місця події).

Новини повідомляють цікаву і симптоматичну інформацію про те, що влада американського штату Орегон пропонує засуджувати пацифістів-мітингувальників до тривалих термінів ув’язнення як терористів.

Факти повідомляють про арешт і побиття американськими вояками португальських журналістів.

Репортер знову цілий окремий сюжет присвячує врятованій полонянці Д.Лінч (на наш погляд, це вже навряд чи було виправдано, нічого принципово нового додано не було, крім синхрона іракського фармацевта).

Подробности цього дня взагалі відсунули іракську тематику в другу половину свого випуску і подають військові дії лише коротким усним повідомленням (нечітко визначені редакцією тематичні пріоритети: спочатку – невиправдане продовження “телемарафонів” і повне ігнорування внутрішньої української інформації, тепер – різке “зниження” важливості інформації). Хоча при цьому багато уваги приділено дипломатичній складовій кризи (сюжети з Німеччини і Брюселя), а також проілюстровано тему біженців (сюжет із Сирії).

В повідомленнях телеканалів про ухвалення ВР закону, за яким вояки батальйону РХБ-захисту можуть отримати статус учасників бойових дій, ТСН і Факти чітко дають пояснення “якщо їм <воякам> доведеться ліквідовувати наслідки застосування зброї масового знищення”. Репортер і Подробности про цей фактично важливий момент не згадують. Новини взагалі не повідомляють цю інформацію.

***

Усі канали подають сюжетами тему зміни керівництва ФДМУ. Разом із тим, лише Репортер і Факти повідомляють про ухвалення в першому читанні закону про рекламу, хоча про його обговорення всі канали напередодні давали розгорнуті сюжети.

Лише Новини і Факти повідомляють про найбільший за останні місяці теракт у Грозному (що тим більше важливо в контексті нещодавнього референдуму і ухвали Конституції Чечні).

ТСН і Новини – подають сюжети про 85-річчя з дня народження О.Гончара, Факти згадують про це усно. Репортер і Подробности не згадують взагалі.

Канали не згадують ще ряд тем, які заслуговували на увагу цього дня: чергова фальшива листівка “від імені” Ющенка, захоплення на Кубі парому з заручниками (знову ж напередодні було захоплено літака), і про порушення законодавства рядом телеканалів, зафіксованими Нацрадою з ТБ і РМ

ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

"Спецпідрозділи зачищають околиці в пошуках воєнізованих загонів...” (сюж. О.Головіної) – емоційно зафарбоване означення – див.зауваження до ТСН за понеділок.

ТСН (Студія 1+1)

Часткова невідповідність. Підводка: “Чи вплине це на туризм у Криму - з’ясовувала О.Мацюцька” – у сюжеті йдеться переважно про загальні проблеми туризму (2/3 – присвячено туризму в Туреччині та в Єгипті).

Новини (Перший Національний)

В матеріалі про скандал з торговельною маркою “Неміров. Медова з перцем” (сюж. Л.Сивак) не представлено позиції компаній, які звинувачують у порушенні авторських прав, і – більше того – ці компанії навіть не названо.

Рекламний сюжет (М.Павленка про відкриття в Дніпропетровську заводу фарб) в межах новинного випуску.

Факти (ICTV)

У сюжеті Р.Москаленко про політреформу – журналістський коментар: після синхрону нар.депутата Асадчева, де він каже про проблеми, пов’язані з напрацюванням конкретних норм, йде журналістський текст “Для того воно й обговорення, щоб спірні моменти з‘ясувати і помилок уникнути”.

У сюжеті І.Велієвої про захоплення українськими прикордонниками турецького браконьєрського судна не вказується, коли саме це сталося (схоже, йдеться про інцідент, який стався ще в понеділок).

У сюжеті В.Наливайка про скандал з “Неміровим” – те ж зауваження, що й до відповідного сюжету Новин.

ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Сюжет Н.Пономаренко (Факти) про майстра з Хмельниччини, який робить копії дерев’яних соборів з бамбуку.

МОВНІ ПОМИЛКИ:

Янукович вважає, що стосунки України з ЄС...” (сюж. О.Висоцького, Репортер) “Кроком уперед в стосунках з банком...” (сюж. Н.Фіцич, ТСН). Ми вже не вперше вказуємо журналістам на цю поширену помилку. Це неправильний вибір слова з синонімічного ряду. Навіть попри те, що так само хибно говорить прем’єр-міністр. Детальніше про це – див.в “Роботі над помилками за 17-23 березня”

Чисельні акції протесту” (студійний текст, ТСН) – слід “численні”, пояснення див. “Мовні помилки за 31 березня”.

Результати перемовин з ЄБРР” (сюж. Л.Співак, Новини) – теж не вперше звертаємо увагу журналістів на те, що “перемовини” – це неголосна, найчастіше приватна, бесіда.

Наразі турецькі рибалки визнають свою провину” (сюж. І.Велієвої, Новини) – тут слово “наразі” зайве (адже його значення – “поки що”). Наразі рибалки могли б НЕ визнавати свою провину.

4 КВІТНЯ (п’ятниця)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

Топ-темою майже всі канали подають іракську війну. Винятком є лише Новини, які розпочинають свій випуск з кількох абсолютно неінформативних усних повідомлень (робоча зустріч Президента з прем’єр-міністром, нарада прем’єр-міністра з представниками парламентської більшості, все – лише як факт, без інформації щодо будь-яких досягнутих конкретних домовленостей чи рішень).

***

Іракська війна. Ключовими новинами дня були суперечливі дані про взяття силами коаліції міжнародного аеропорту Багдада, питання штурму чи облоги іракської столиці, твердження американців про начебто знайдену хімічну зброю, погрози міністра інформації Іраку щодо застосування заборонених методів у майбутньому бою за аеропорт. Крім того, повідомляється про виступ Хусейна по ТБ, де він каже про події останніх днів, і це наче є підтвердженням того, що іракський лідер досі живий і неушкоджений.

Епізод – теракт на блок-посту під Багдадом, де вибухнуло авто з чоловіком і вагітною жінкою. Ряд каналів також повідомляють про чергові 80 млрд.доларів, виділених конгресом на ведення війни та повоєнну відбудову Іраку, про скандальну заяву муфтія в РФ, в якій він закликав російських мусульман до джихада. Факти, крім іншого, повідомляють про товариський футбольний матч між вояками-англійцями і цивільними іракцями.

Чергові розбіжності в цифрах загиблих та полонених іракців у боях за аеропорт. Репортер: щонайменше 400 загиблих, три з половиною тисячі полонених (посилання: “американці заявляють”); Подробности: понад 300 і дві з половиною тисячі (посилання “по данным Пентагона”); Новини: 300 загиблих (без посилання); Факти: щонайменше 320 загиблих, дві з половиною тисячі полонених (посилання “кажуть американці”).

***

Канали також активно висвітлювали деякі інші теми дня. Лист-звернення до народу на інтернет-сторінці Президента (не повідомив про це лише Репортер). Створення спілки українських птахівників на противагу відновленню імпорту “стегенець Буша” (не повідомляють про це лише Факти)

Важливі теми дня, які не було висвітлено:

Канали не звернули уваги на кілька новин у “довготривалих” справах: адвокати екс-віце-прем’єра Козаченка оскаржили в суді рішення Генпрокуратури про кримінальну справу і арешт їхнього підзахисного. Занепокоєння цією справою і станом на зерновому ринку України висловив канадський посол. У Львові відбувся пікет проти політичної реформи, організований представниками КПУ та СПУ (тим більше канали мусили б про це повідомляти, оскільки протягом тижня щодня роблять сюжети про “всенародне обговорення ініціатив Президента”).

ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



ТСН (Студія 1+1)

На Багдад і його околиці сиплються бомби та “Томагавки” (сюж. М.Воронович) – надто спрощено як для новинного стилю подачі, слід казати “та ракети “Томагавк”.

Цього ж дня ТСН подає інформацію про, імовірно, перший випадок атипової пневмонії в Росії. Втім, вже вдень цю інформацію спростовувати інформаційні агентства з посиланням на головного державного санлікаря Росії.

Подробности (Інтер)

Неправильний титр: “Лариса Задородная” (замість Лариса Задорожная)

Вже не вперше Подробности порушують принцип точності та достовірності інформації, очевидно, намагаючись у такий спосіб створити додаткову “інтригу”: "Полчаса назад Хусейн лично выступил по телевидению...” – це не відповідає дійсності, оскільки ще за годину до цього про виступ Хусейна вже повідомляв Репортер (тим більше – із вже змонтованим відео).

Новини (Перший Національний)

Неповна інформація: "Зупинка одеських та дніпропетровських котелен може стати прецедентом – про це сьогодні повідомив заступник голови держкомітету житлово-комунального господарства. За його даними...” – в подібних випадках однозначно належить вказувати прізвище ньюзмейкера.

Рекламний сюжет (М.Ангелової про нову торгову марку “Злагоди”) в межах новинного випуску.

Факти (ICTV)

Неточність формулювання: “Збірна цивільних іракців, помстившись за поразку в війні, обіграла родоначальників футболу – британських морських піхотинців” (сюж. А.Гетьмана) – вочевидь, не морські піхотинці були родоначальниками футболу.

Фактична помилка – невідповідність між підводкою ("Ті, що залишилися, могли сьогодні бачити на вулиці столиці Садддама Хусейна. Його вихід в народ показували американські телеканали”) та текстом сюжету ("Іракський лідер вкотре з’явився на національному телебаченні”)

Фактична невідповідність – усне інформаційне повідомлення про заяву міністра оборони Росії Сергія Іванова проілюстровано фотографією міністра закордонних справ Росії Ігоря Іванова.

Фактична невідповідність – повідомлення про катастрофу порому в Індії проілюстровано архівним відео. Очевидно, це не той випадок, коли подібний спосіб ілюстрування є “законним”, адже в тексті йдеться про суто конкретну подію, а ілюструється це зовсім іншою суто конкретною подією.

Рекламний сюжет (О.Олейникової про нову торгову марку “Злагоди”) в межах новинного випуску.

ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Сюжет М.Єльчева (Репортер) про те, що завершено розслідування свого часу резонансної кримінальної справи (про що більшість телеканалів тоді повідомляли) про людські голови, закопані під Тетієвим.

Вдалою і логічною є “ілюстрація” Фактів до іракської тематики – сюжет О.Тамбієвої та В.Дещинського про українців, які 1991 року служили в зоні конфлікту в країнах Перської затоки.

Сюжет Н.Романюк (Факти) про непересічну трагедію в Івано-Франківську, де 8-річна дівчинка померла, тому що медики перелили їй кров несумісної групи і резуса.

МОВНІ ПОМИЛКИ:

Контроль над ним дозволить союзникам перекидати додаткові війська...” (ТСН, сюж. М.Воронович) – невірно вибрано слово з синонімічного ряду. Доречним тут було б “дасть змогу”.

Між тим парламентська асамблея РЄ закликала...” (Новини, сюж. Г.Бецко) – калька з російської.

"90 відсотків доріг вимагають термінового ремонту” (Новини, сюж. Т.Анкудінової), “70 відсотків техніки вимагає термінової заміни на нову” (Факти, текст ведучої) – в обох випадках неправильний вибір слова з синонімічного р
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1218
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду