Телевізійний “ринок” – що споживають глядачі.

21 Листопада 2002
1135
21 Листопада 2002
17:09

Телевізійний “ринок” – що споживають глядачі.

1135
...спробуємо з’ясувати, що є звичайним хлібом-сіллю глядача, а що вживається, можливо, рідше, але з більшим задоволенням. Телебачення схоже на звичайнісінький ринок, де одні (канали) пропонують (передачі), а інші (глядачі) споживають запропоноване (дивляться телевізор). Великий набір як вітчизняних, так і іноземних товарів від різних виробників дозволяє споживачеві вибрати саме те, що найбільше подобається, адже плата за любий товар одна – натиснення кнопки.
Телевізійний “ринок” – що споживають глядачі.
Як і на звичайному ринку, на телевізійному є сезонні товари – ранішні та після обідні мультфільми, вечірні сімейні програми, опівнічні “полунички”. Є всі ознаки регіональності – не всякий виробник (канал) доїде до Ужгорода чи Луганська, не говорячи вже про маленькі міста та села.

Аналізуючи дані по перегляду, спробуємо з’ясувати, що є звичайним хлібом-сіллю глядача, а що вживається, можливо, рідше, але з більшим задоволенням.

Найбільш часто в ефірі можна потрапити на художні передачі, основну масу яких складають фільми та серіали. Така кількість художнього продукту свідчить про його високу популярність. З іншого боку, художні фільми та серіали, при умові їх високої якості та правильного розміщення в ефірі, здатні захоплювати великі маси аудиторії на довгий час своєї трансляції, утворюючи необхідний плацдарм для наступних, а інколи

навіть і попередніх передач.

Основну масу трансляції соціально-політичних передач, що йдуть на другому місці, складають рекламні повідомлення – основний спосіб заробітку каналів. Кількість реклами, як на глядача, могла б бути й меншою, проте навряд чи хтось з власників каналів добровільно відмовиться від можливості заробити, зменшивши кількість реклами в ефірі.

Новини й розважальні передачі займають приблизно однакову частку ефірного часу. Випуски новин в купі з розважальними та іншими передачами власного виробництва, власне, й є візитною карткою каналу, тим, що відрізняє (має відрізняти. – „Детектор медіа”) один канал від іншого. Не сперечаючись про формати та наповнення новин, можна вважати, що їх кількість є прийнятною, чого не можна сказати про розважальні передачі, велику масу яких складають продукти іноземного виробництва. Доводиться констатувати, що в цьому аспекті ми поки що відстаємо від своїх північних сусідів, що, мабуть, і не є дивним з огляду на об’єми ТВ-ринків, а, отже, й коштів на виробництво. Проте позитивна тенденція до збільшення якісного свого продукту останнім часом стає дедалі помітнішою. Спортивні та музичні передачі складають незначну частину ефіру і є особливо успішними у вигляді “спеціальних” подій, як то бої братів Кличко, матчів “Динамо” чи збірної України, новорічних концертів тощо. Фактичною монополією на пізнавальні передачі володіє УТ-1, що зрозуміло з огляду на статус державного каналу з задачами нести розумне, добре та вічне в маси. Нехай мала кількість дитячих передач не вводить Вас в оману – мультиплікація є складовою частиною художніх передач. Передачі цих типів важко поки що назвати комерційними, то ж їх мала кількість є цілком зрозумілою.

Важливим мірилом успішності передачі, а також грошей, що отримуються за трансляцію реклами, є рейтинг.



Найуспішнішими з цієї точки зору є розважальні передачі, що пояснюється їх вибірковістю, невеликою кількістю і трансляцією в час масової присутності аудиторії біля телевізорів.

В лідерах серед розважальних передач КВН на Інтері та 1+1, невмируще “Поле чудес” того ж Інтера та “Прихована камера” від 1+1.

Вибірковість спортивних передач, трансляція основних випусків новин в основному в прайм-тайм також зумовлюють високі рейтинги цих жанрів.

Перші місця серед спортивних передач займають футбольні матчі Динамо, збірної України та Шахтаря від УТ-1 та Інтера.

Лідерами по новинах є Подробиці, їх тижневий підсумок на Інтері та ТСН від 1+1. Далі “Новини” на УТ-1, “Репортер” та “Факти” від Нового та ICTV з, в середньому, однаковими результатами та “Вікна” від СТБ.

Оскільки найбільша маса реклами зі зрозумілих причин розміщується в найбільш рейтингових передачах, то й рейтинг самої реклами є також достатньо високим.

З власне соціально-політичних передач в безумовних лідерах - документальний серіал “Кримінальна Росія” від 1+1.

Не найвищий рейтинг художніх передач пояснюється їх присутністю в ефірі протягом всього дня – як в рейтинговий, так і мало рейтинговий час, усереднення по яких згладжує загальний показник.

Лідируючі позиції в художньому жанрі вже впродовж довгого часу утримують російські продукти. Серіал “Бандитський Петербург”, фільм “Класик” від 1+1, новий серіал “Дронго” на Інтері займають п’єдестал пошани як художніх передач так і ефіру взагалі.

Низький рейтинг музичних, пізнавальних та дитячих передач ще раз підкреслює їх порівняно невелику комерційну цінність і пояснює причини їх невеликої присутності в ефірі.

Серед музичних передач перші позиції за Інтером – концерт С.Ротару, вихідними “Мелорамою”, “Прокинься та співай”, “З бадьорим ранком”, що розбавлені концертом Ані Лорак на 1+1.

Лідерство по передачах пізнавального жанру теж за Інтером – “Планета тварин”, “Планета здоров’я”, “Discovery” займають чільні позиції в рейтингу.

Серед дитячих передач кращі традиційні “Вечірня казка” та “Мультфільм на замовлення” від УТ-1 та кіножурнал “Клякса” на 1+1. Важливою складовою рейтингу передачі є час, потрачений на перегляд її глядачами. Чим більшим є цей час і кількість таких глядачів, тим більшим буде загальний рейтинг передачі, а, отже, й жанру в цілому.



Рекордсменами по відібраному в глядача часу є художні передачі, що зумовлено в першу чергу їх порівняно великою тривалістю, що, зокрема, стосується фільмів та серіалів. Проте беручи відносність цього часу до загальної тривалості таких передач, ми отримуємо одну з найнижчих цифр – менше 50%, що свідчить про наявність в ефірі поряд з якісними продуктом передач з сумнівною якістю.

Значна тривалість спортивних передач також зумовлює значний час, потрачений на їх перегляд. Вибірковість спортивних та розважальних передач робить відносний час їх перегляду від довжини трансляції одним з найвищих. Пізнавальні та дитяча передачі навіть при прийнятному часі перегляду мають малий рейтинг, очевидно, через їх розміщення в час слабкої присутності аудиторії на ТБ, а, отже, малої кількості глядачів, що їх дивляться.

Комерційне телебачення, що розвивається в нашій країні, зараз може бути успішним лише при своїй направленості на масового глядача. Відносна фінансова слабкість поки що не дозволяє говорити про наявність чіткої сегментації цього ринку. Але поява музичних каналів є першим паростком цього процесу.

Тенденція до росту телевізійного ринку, що спостерігається останнім часом, спричинила зростання якості та кількості запропонованого глядачеві продукту, та й сам глядач стає дедалі перебірливішим – при наявності високої конкуренції продукти сумнівної якості приречені на провал.

Позитивні тенденції в зміні ефірного наповнення в купі з розумінням смаків та потреб глядача дозволяють з оптимізмом дивитися в майбутнє.

Для аналізу використані кількісні данні досліджень AGB Ukraine по шести основних каналах для аудиторії обласних центрів України за період з серпня по кінець вересня 2002 року.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
AGB Ukraine, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1135
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду