Гарант уже визначився стосовно теледебатів?

14 Січня 2002
1022

Гарант уже визначився стосовно теледебатів?

1022
Позиція Першого Національного телеканалу стосовно проведення теледебатів, яку президент НТКУ так і не побажав представити відвідувачам “Детектор медіа”, нарешті визначилась Здається, саме це засвідчив вчорашній випуск тижневої аналітичної програми “УТН-Панорама”, в якій всі зусилля творчого колективу були зосереджені на тому, щоб продемонструвати всю абсурдність ідеї передвиборних теледебатів. При цьому автори не надто тонко підміняли поняття.
Гарант уже визначився стосовно теледебатів?
Як відомо, у всіх дискусіях щодо прийнятого ВР й заветованого Президентом Закону про обов’язкові передвиборні теледебати навіть найпалкіші прихильники останніх в казували на абсурдність деяких законодавчих положень. (наприклад, про недопущення до участі до виборів тих кандидатів, хто від дебатів відмовляється, про позбавлення ліцензій тих телеканалів, які не проводять дебати, про сплату самими каналами їхнього виробництва і т.і.). Але тільки деякі представники особливо наближених до Адміністрації телеканалів інколи робили вигляд, що ці законодавчі недоречності перекреслюють саму по собі ідею передвиборчих теледебатів та ії корисність для електорату. Втім, й вони не заперечували можливість проведення в їхньому ефірі політичних передвиборних дискусій – інша справа, що наголошуючи на виключно своєму праві – комерційних каналів - вирішувати питання форми та технології відкритої дискусії в ефірі між представниками різних політичних сил.

Але, здається, зараз той, від кого, власне, і залежало остаточне вирішення проблеми: бути дебатам чи ні, в першу чергу на державному УТ-1,остаточно визначився. Про що нас і повідомив УТ-1, представивши саму ідею теледебатів у минулій “УТН-панорамі” як виключно деструктивну. Щоб довести цю рекомендовану зверху думку, було застосовано аргументи з арсеналу “чорного піару”. Приміром, текст про абсолютну непотрібність і, навіть, шкідливість теледебатів монтувався із сценою бійки у парламенті, яка, насправді, не мала жодного стосунку ні до політичних дебатів, ні до обговорення законопроекту про них у ВР. Вона була спровокована непарламентськими висловлюваннями одного з депутатів при обговоренні зовсім іншого питання – що не завадило авторові тексту у сюжеті “УТН-панорами”, що називається, “передернуть”.

Дещо сумнівними були і інші “аргументи” авторів програми. Скажімо людей дійсно, як стверджують в “УТН-Панорамі”, цікавлять тільки відомі політики. Але редакційна політика щодо визначення того, хто саме буде цікавим глядачам певного каналу, з одного боку – і інформаційна блокада навколо окремих політиків або цілих партій, яка сьогодні ні для кого не є секретом з телевізійників, з іншого – це різні речі, чи не правда? Питання про те, чи коректно робити з факту елементарної непідготовленості Закону висновок, що українські громадяни мають бути позбавлені елементарних демократичних прав, серед яких – і право отримувати повну інформацію щодо тих чи інших кандидатів, одним з найефективніших способів донесення якої і є саме теледебати - скоріше, риторичне. Але, певно, телеканал УТ-1 вже натякнув нам на те, що відповідь на це запитання з боку влади все-таки буде. І досить однозначна. Як це вже було під час проведення референдуму чи президентських виборів 1999 року.

Читайте також:

Акція “Детектор медіа”. Лариса Ившина: “Закон о теледебатах – это бумеранг”

“Теледебати: хто кого переграє?”

ЗАКОН УКРАЇНИ Про обов’язкове проведення передвиборних теледебатів під час передвиборних кампаній по виборах Президента України та виборах народних депутатів України

Питання про теледебати на УТ-1 залишається відкритим"

Общественное телерадиовещание: Документы, комментарии, рекомендации"

В ефірі Нового каналу не буде ні класичних теледебатів, ні передвиборчих шоу.

Влад Ряшин: "Теледебаты состоятся только в том случае, если устроят нас как коммерческий канал"

Теледебати: перед святами хочеться сподіватися на краще…

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Олександр Богуцький: “ На ICTV теледебати будуть”

«1+1» – за теледебати. Але у варіанті шоу.

Як вдосконалити Закон України „Про обов‘язкове проведення передвиборних теледебатів та радіодебатів”?

Гарант уже визначився стосовно теледебатів?

ТЕЛЕДЕБАТИ: СПРОБА № 2

Теледебати як зміна звичок влади

Коментарі щодо закону про теледебати
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1022
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду