Не треба плутати політичні уподобання топ-менеджерів з позицією каналів

16 Листопада 2001
795
16 Листопада 2001
18:40

Не треба плутати політичні уподобання топ-менеджерів з позицією каналів

795
…якщо Олександр Ткаченко був радником Віктора Ющенко - це не означає, що в новинах “Нового каналу” треба шукати лише Пі-Ар “Нашої України”…
Не треба плутати політичні уподобання топ-менеджерів з позицією каналів
Думка Олексія Мустафіна («Інтер») щодо деяких проблем, піднятих у статтях Василя Зорі, В’ячеслава Піховшека та Євгена Федченкa. …якщо Олександр Ткаченко був радником Віктора Ющенко - це не означає, що в новинах “Нового каналу” треба шукати лише Пі-Ар “Нашої України”…

Думка Олексія Мустафіна («Інтер») щодо деяких проблем, піднятих у статтях Василя Зорі, В’ячеслава Піховшека та Євгена Федченкa.

Звичайно, конкуренція - двигун бізнесу. А в суперечці якщо і не народжується істина, то в будь-якому разі вона дозволяє зрозуміти опонента. Проте, на моє глибоке переконання, вся ця дискусія про “вихід на світовий рівень” чи “міжнародну арену”, “загальнонаціональні” і “регіональні” канали, “крутих” телевізійників і “аматорів” – позбавлена сенсу.

Що таке “світовий рівень” або ж “міжнародна арена”? Україномовний (як, власне , словенсько-, польско-, ірландсько- чи шведськомовний) телепродукт завжди буде мати цілком певну аудиторію. Для того, щоб вийти на міжнародну арену в межах цієї аудиторії – достатньо лише забезпечити розповсюдження сигналу через супутник. До якості продукту це матиме лише дотичне відношення. Змагатися з CNN, BBC, TVE чи “Аль-Джазірою” можуть, відповідно, лише англо-, іспано- та арабомовні канали. Загальнонаціональний статус каналів визначається аж ніяк не наявністю закордонної мережі, навіть більше - деякі глобальні за обсягом мовлення канали – та ж BBC чи DW мають велику мережу в усьому світі, проте власне національна аудиторія цих каналів є доволі обмеженою.

Запитання, чи повинен український (та й будь-який інший) телеканал надсилати своїх кореспондентів до гарячих точок чи утримувати корпункти у світових столицях, - риторичне. Принаймі, він повинен прагнути це робити. І не для того, щоб довести колегам або конкурентам, що він “крутіший” за них.

Головним стимулом є прагнення розповісти глядачеві про події “там” не з чужих слів, а зі своїх власних. Не знаю, як інші – але принаймні на “Інтері” виходили саме з таких міркувань. Врешті, на час, коли ухвалювалося рішення про те, щоб “інтерівські” журналісти їхали до Сполучених Штатів, Афганістану і Пакістану ( як і раніше – до Македонії чи Мурманська), жодних кореспондентів українських телеканалів у цих точках не було і тому “змагатися” було ні з ким. І зараз Андрій Цаплієнко і Ольга Клюєва знаходяться в зоні конфлікту, щоб розповідати українським глядачам – що, власне, відбувається в Афганістані і навколо нього.

Я особисто був би дуже радий, якби сьогодні в регіоні працювали також кореспонденти «1+1», “Нового”, ICTV і СТБ (тим більше, що насправді і бажання журналістів, і гроші у власників цих каналів, і навіть досвід подібних відряджень у всіх є). В будь-якому разі їхні матеріали були б несхожі і, як кажуть телевізійники, “картинка” була б більш об’ємною.

Як це, до речі, відбувається в Україні. Адже, що б не казали наші політики, існування кількох каналів дозволяє глядачеві порівнювати і самому робити висновки. Проблема лише в тому, що мовників небагато – я на своєму власному телевізорі маю змогу дивитися лише дванадцять українських телеканалів і – для порівняння - десь за три десятки італійських. Звичайно, я розумію, що на відміну від мене, не всі українські глядачі розуміють італійську, проте мушу вас запевнити, що якість вітчизняного ТБ – особливо у його новинній складовій – знову ж таки, як на мене, - вища.

Звичайно, в кожного – і в журналіста, і у редактора, і у власника ЗМІ – є власні політичні вподобання. І не будуть ті чи інші події “Новий” і «1+1» висвітлювати з однакових позицій. Та й не чекають цього від них глядачі. Головне – щоб всі канали дотримувались чи принаймні прагнули дотримуватись принципів збалансованої подачі інформації. А критики і політики не робили висновки виключно з огляду на політичну позицію топ-менеджерів каналу. Бо якщо Олександр Ткаченко був радником Віктора Ющенко - це не означає, що в новинах “Нового каналу” треба шукати лише Пі-Ар “Нашої України”, а якщо Слава Піховшек вирішив балотуватися в парламент за списком “Демсоюзу” – не потрібно розглядати ТСН як професійну (або не дуже) пропаганду поглядів Володимира Горбуліна.

З іншого боку – відсотки часу, що відводяться висвітленню діяльності тієї чи іншої партії чи її представників, ніколи не будуть тотожні. Бо політики, як правило, різні. Різні за статусом. Різні за активністю. І зрозуміло, що про прем’єра, спікера чи віце-спікерів говорити будуть більше, аніж про звичайного депутата чи лідера громадської організації, що складається з трьохсот осіб. І про скандальні заяви розповідатимуть з більшим інтересом, аніж переказиватимуть “прісні” прес-релізи. Якщо “зелені” чи “Яблуко” вміють влаштовувати хепенінги краще за комуністів чи рухівців, то й на телеекранах вони будуть присутні частіше. Хоча, швидше за все, голосів на виборах КПУ і НРУ зберуть більше, ніж ПЗУ чи партія Михайла Бродського.

Де підрахунок відсотків часу був би доречним – так це в офіційних дебатах на державному, а краще – на громадському (чомусь “великі мовознавці” з Верховної Ради вперто називають його суспільним) телебаченні. Чи будуть дебати на недержавних каналах? Цілком можливо. Проте організовані вони будуть так, як це буде вигідно цих каналам – перш за все як ШОУ, а вже потім - як виконання громадянського обов’язку. Вже зараз зрозуміло, що брати участь у таких дебатах погодяться не всі. Ті ж комуністи чотири роки тому назад не прийшли на дебати з об’єднаними соціал-демократами у “5 на 5”. І не тому, що злякалися есдеків, просто їм не сподобався сам формат. Чи вважати це порушенням принципу рівних можливостей?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
шеф-редактор ІАС телеканалу "Інтер"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
795
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду