Маніпуляції і роль журналістів

25 Жовтня 2001
684

Маніпуляції і роль журналістів

684
журналісти в умовах виборчої кампанії зобов'язані перед суспільством якомога об'єктивніше інформувати людей про всіх суб'єктів виборчого процесу. Але умови для цього на сьогодні в українських медіа фактично нема. Як ми вже повідомляли, 24 жовтня в Києві пройшли громадські слухання "Медіа, Влада, Маніпуляції / ЗМІ та вибори".
Маніпуляції і роль журналістів
Вони були організовані Академією Української Преси, Центром вільної преси за підтримки Посольства Німеччини в Києві ,Міжнародного Фонду "Відродження" та Фонду Ганнса Зайделя в Мюнхені .

Близько 100 представників різних засобів масової комунікації протягом кількохгодин обговорювали нагальні проблеми функціонування українських медіа в умовахПередвиборної боротьби. Перед журналістами виступили член Центрвиборчкому, проф. О. Нельга, керівник напрямку Фонду Ганнса Зайделя проф. Г.-П. Нідермайєр, депутати Верховної Ради України, члени профільного Комітету В. Понеді лко, В. Шевченко,голова комісії по журналістській етиці, головний редактор газети "Зеркало недели" В. Мостовой

Під час жвавої дискусії була висловлена думка, що журналісти в умовах виборчої кампанії зобов'язані перед суспільством якомога об'єктивніше інформувати людей про всіх суб'єктів виборчого процесу. Але умови для цього на сьогодні в українських медіа фактично нема .

Найважливішою причиною залежності журналістів від влади або

фінансово-політичних угрупувань є відсутність для абсолютної більшості українських медіа ринкових умов для прибуткового існування. Тому багато хто вважає – як це і виявили Слухання – що саме економічна, а не політична або адміністративна залежність є основною причиною, через яку журналісти розглядають вибори як своєрідні жнива, де можна заробити якусь копійку, поправити матеріальний стан свого видання чи телерадіокомпан . Хоча, як бачиться «Телекритиці», саме політичні причини обумовлюють такий економічний стан і українських медіа, як, втім, і взагалі української економіки.

В цих умовах особливо цінною є ініціатива групи українських журналістів "Журналісти за чисті вибори". Саме саморегуляція журналістів, на думку багатьох учасників слухань, може призвести до затвердження в діяльності українських медіа цивілізованих стандартів, якими послуговуються в усіх розвинених країнах світу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
684
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду