Інститут банкрутять для приватизації?

Інститут банкрутять для приватизації?

9 Листопада 2017
2088
9 Листопада 2017
17:34

Інститут банкрутять для приватизації?

Член НСЖУ і НСПУ
2088
У результаті заплутаних процедур очільником Укртелерадіопресінституту обрано… начальника цеху, який не має фахового стосунку до освітньої царини.
Інститут банкрутять для приватизації?
Інститут банкрутять для приватизації?

Держкомтелерадіо провело конкурс на заміщення посади керівника Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси. Я знаю цей навчальний заклад, якому виповнюється 45 років, із 1994-го. Був і слухачем, і доповідачем. Не раз писав про нього в газеті «Говорить і показує Україна», де працював редактором відділу.

Тут здобували ази професії майбутні зірки телеекрана й радіоефіру, підвищили кваліфікацію — без перебільшення — тисячі журналістів, операторів, режисерів, відеоінженерів.

Сталося так, що посада керівника виявилася вакантною. Відбувся конкурс. Якимось дивним чином очільником Укртелерадіопресінституту обрано претендента, який… не має досвіду роботи в системі освіти.

На сайті Держкомтелерадіо України я прочитав, що конкурс проводився на підставі постанови Кабміну № 777 (від 3 вересня 2008 р.) «Про проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки». Однією з основних вимог до претендентів була наявність вищої освіти не нижче магістра. І такий фахівець має керувати навчальним закладом післядипломної освіти, де викладачами працюють доктори й кандидати наук із солідним стажем роботи в електронних і друкованих ЗМІ?!

Що дивує? Останнє повідомлення в розділі «Кадрова робота та державна служба. Конкурсний відбір на посади керівників підприємств та організацій» оприлюднене сайтом 13 вересня: «12 вересня 2017 року відбулось засідання конкурсної комісії для проведення конкурсного відбору на заміщення  вакантної посади директора Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси з розгляду документів, поданих претендентами, та перевірка їх на відповідність вимогам Порядку проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 № 777.

За результатами розгляду поданих претендентами документів прийнято рішення про відхилення їхніх кандидатур через невідповідність встановленим вимогам.

У зв’язку з цим, жоден з претендентів не допущений до участі в конкурсному відборі».

А другий тур відбувся 18 жовтня. Ні умов, ні програм претендентів, ні результату голосування на цьому сайті вже немає. Де ж відкритість, прозорість, незаангажованість роботи відомчої комісії?

Таким чином, Укртелерадіопресінститут — уже підприємство? Проте насправді він є неприбутковою освітньою установою — згідно із Законом України «Про освіту»: основною його діяльністю є освітня.

Усе-таки сайт Міносвіти переконує мене, що інститут — не підприємство: УТРПІ зареєстрований за № 420682 у «Переліку вищих навчальних закладів і закладів післядипломної освіти». Отже, конкурс треба було проводити відповідно до Закону України «Про освіту», а не на підставі підзаконного акта економічного змісту.

Які кваліфікаційні вимоги Міносвіти до кандидатів? Передусім наявність наукового ступня доктора або кандидата наук і «стажу педагогічної, науково-педагогічної роботи — не менше 5 років». Це цитата з наказу МОН № 665 від 01.06.13 року «Про затвердження кваліфікаційних характеристик професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів».

А кого ж обрано? Претендента, котрий не має педагогічного стажу. Він працював начальником цеху.

Загляньмо у Класифікатор професій (ДК 003:2005, Міністерство соціальної політики України). Виходить, він здійснював «керівництво виробничо-господарською діяльністю цеху (дільниці), забезпечував виконання виробничих завдань, ритмічний випуск продукції високої якості, проводив роботу з удосконалення організації виробництва, його технології, механізації та автоматизації виробничих процесів, запобігання браку і підвищення якості виробів»... І яку ж продукцію буде виробляти підприємство — «реформований» інститут під орудою цього керівника?..

Усі ці маніпуляції довкола призначення керівника інституту чітко вписуються в давно розроблену схему прихватизації. Спочатку керівником «підприємства», яке комусь дуже закортіло прибрати до рук, призначається вірнопідданий менеджер, завдання якого — залізти в якнайбільші борги й розвалити роботу. А потім те «підприємство» оголошують банкрутом і продають або ж віддають у довготривалу оренду — років так на 49…

Схоже, що й на інститут накинув оком один із керівників Держкомтелерадіо (я навіть здогадуюся, хто саме).

Мені заперечать: мовляв, інститут — не меткомбінат чи обленерго. Який зиск із нього можна отримати? А не скажіть! Чого варта лише навчальна студія, обладнана за останнім словом цифрової техніки! У ній можна знімати все, що завгодно — аж до всіляких шоу і кінофільмів. Та й розташований інститут не десь на задвірках, а в самому центрі столиці, в колишньому особняку Терещенка, на вулиці Богдана Хмельницького. Що ж до самого навчального закладу, то його недовго й прикрити. Спрямована на знищення інституту піар-кампанія вже давно ведеться…

Як телевізійник я знаю, що «продукція» співзасновників УТРПІ (ще на Хрещатику, 26) — лауреата Шевченківської премії Віктора Куща та Заслуженого — це випускники тримісячного курсу операторської майстерності. А «товар» 8-місячних студій відомого теле- та кінорежисера Володимира Горпенка — провідні фахівці національних і регіональних структур Суспільного мовлення. І так далі

Ще одне питання: як начальник цеху реалізуватиме президентські та урядові рішення щодо навчання журналістів, прес-секретарів, спікерів у царині інформування українців з проблем євроатлантичної та європейської інтеграції? Ця копітка, компетентна освітня робота покладена Президентом і Кабміном на Держкомтелерадіо, тобто саме на Укртелерадіопресінститут. Журналістська й письменницька інтуїція бентежить мене передчуттям провалу цієї державної стратегії в умовах інформаційної війни Кремля проти України.

То хай комісія комітету послухає «Диалог у телевизора» Володимира Висоцького: «Завцеха наш товарищ Сатюков недавно в клубе так скакал…».

Фото: kmbankruptcylawyerny.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2088
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду