Двом одеським журналістам інкримінують підготовку злочину та посягання на територіальну цілісність України

Двом одеським журналістам інкримінують підготовку злочину та посягання на територіальну цілісність України

15 Червня 2015
1946

Двом одеським журналістам інкримінують підготовку злочину та посягання на територіальну цілісність України

1946
Двом одеським журналістам інкримінують підготовку злочину та посягання на територіальну цілісність України
Двом одеським журналістам інкримінують підготовку злочину та посягання на територіальну цілісність України

Редактора інтернет-видання «Насправді» Артема Бузілу та редакторку телеканалу «Бессарабия-ТВ» Олену Гліщинську (Одеса) підозрюють у кримінальному провадженні за ч.1 ст.14 (готування злочину) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Таку відповідь «Детектор медіа» отримала у відповідь на свій інформаційний запит від Управління Служби безпеки України в Одеській області.

 

«Повідомляємо, що громадяни України Бузіла Артем Ігорович та Гліщинська Олена Анатоліївна є підозрюваними у кримінальному провадженні за ч.1 ст.14 та ч.2 ст. 110 Кримінального кодексу України, досудове розслідування у якому здійснює слідчий відділ Управління СБ України в Одеській області. Обом вищевказаним громадянам оголошено підозру у скоєнні інкримінованих злочинів та Приморським районним судом м.Одеси застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», - йдеться у відповіді на запит.

 

Ч.1 статті 14 КК стосується готування до злочину - воно визначається як «підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину».

 

У частині 2 статті 110 КК зазначається, що умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядкувстановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

 

Нагадаємо, наприкінці квітня Служба безпеки України (СБУ) затримала в Одесі в рамках застережних заходів перед травневими святами 12 осіб, у яких зберігалася друкована продукція сепаратистського змісту. Водночас Інститут масової інформації (ІМІ) повідомив, що серед них був головред інтернет-видання «Насправді», організатор так званої «Народної Ради Бесарабії» Артем Бузіла. Затримання нібито сталося  під час заходів, які направлені на виявлення сепаратистських об'єднань в Одеській області.

 

Як повідомляли одеські ЗМІ, зокрема видання «Южный курьер», разом з Артемом Бузілою затримали редактора телеканалу «Бессарабия-ТВ» Олену Гліщинську-Романову.

 

«Цей телеканал контролюється нардепом Віталієм Барвіненком, який навесні 2014 проголосив себе "народним комендантом Бессарабії"», - писало видання.

 

4 червня пані Гліщинська написала на своїй сторінці у Facebook деталі щодо свого затримання: 29 квітня представники СБУ «у балаклавах та з автоматами» протягом 12 годин проводили обшук у неї вдома, і нібито знайшли у неї тільки агітпродукцію «Партії Регіонів 2010», книги з журналістики та історії області, а також два домашніх комп'ютера.

 

«На підставі цієї "багатої здобичі" дуже швидко, буквально за пару годин було сформульовано "підозру" і заведено кримінальну справу за ст.110 ч.2 - загроза територіальній цілісності України. Слідчі СБУ зробили висновок, що моя професійна діяльність протягом 4х останніх років мала на меті створення умов для того, щоб надалі у складі злочинного угруповання "невизначених осіб" відокремити Бессарабію від України», - пише редактор.

 

Пані Гліщинська-Романова повідомила, що суд визначив їй два місяці утримання під вартою в Одеському СІЗО. «Обгрунтування прокурора - що на волі я представляю загрозу національній безпеці України. Той варіант, який мені запропонувало СБУ - визнати "провину і погодиться на пару років умовно" - абсолютно неприйнятний. Наразі я знаходжуся в Одеському СІЗО і не збираюся здаватися», - написала журналістка.

 

Як писала «Детектор медіа», у травні стало відомо, що Артема Бузілу продовжують утримувати в СІЗО, а Приморський райсуд Одеси обрав для пана Бузіли запобіжний захід утримання під вартою строком на два місяці.

 

Артем Бузіла був редактором сайту «Інфоцентр», яким раніше керував Євген Анохін. Нагадаємо, пан Анохін був затриманий в жовтні 2014 року. Його підозрювали в пособництві терористам. Однак незабаром його обміняли на взятих у заручники в зоні АТО українських військових. За даними ІМІ, останнім часом Артем Бузіла окрім професійної діяльності займався створенням так званої «Народної Ради Бесарабії» й був активним її діячем.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду