Міліція проігнорувала лист СБУ і кваліфікувала погрози чернівецькій журналістці у соцмережі «ВКонтакте» як хуліганство

Міліція проігнорувала лист СБУ і кваліфікувала погрози чернівецькій журналістці у соцмережі «ВКонтакте» як хуліганство

26 Лютого 2015
2580

Міліція проігнорувала лист СБУ і кваліфікувала погрози чернівецькій журналістці у соцмережі «ВКонтакте» як хуліганство

2580
Міліція проігнорувала лист СБУ і кваліфікувала погрози чернівецькій журналістці у соцмережі «ВКонтакте» як хуліганство
Міліція проігнорувала лист СБУ і кваліфікувала погрози чернівецькій журналістці у соцмережі «ВКонтакте» як хуліганство

Чернівецька журналістка інтернет-порталу www.0372.ua Галина Єреміца, яка отримала погрози в приватних повідомленнях в соцмережі «ВКонтакте», вдруге отримала повідомлення від Сторожинецького райвідділку УМВС Чернівецької області про припинення подальшого розгляду її справи. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Вдруге відповідь про відмову розгляду її повідомлення журналістка отримала після того, як Управління СБУ в Чернівецькій області скерувало звернення Галини Єреміци до УМВС області. УСБУ зазначило, що викладені факти в заяві містять окремі ознаки злочину, передбаченого ст. 171 Кримінального кодексу України, тобто «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

 

Відмову в продовженні розгляду повідомлення у Сторожинецькому РВ УМВС в Чернівецькій області мотивують тим, що «в діях Є.Томинця містяться ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство - ред.), однак враховуючи те, що обов'язковою ознакою об'єктивної сторони цього правопорушення є місце його скоєння, а саме - громадське місце, яке дістало законодавче визначення, що не являється особистою сторінкою в соціальній мережі "ВКонтакті"».

 

Нагадаємо, журналістці порталу www.0372.ua  Галині Єреміці надійшли погрози за матеріал, опублікований на сайті міста Чернівці. Журналістка стверджує, що погрози почалися після виходу у світ публікації від 17 січня «Директорку Великокучурівської школи під крики "Ганьба" забрала карета швидкої допомоги», яка стосувався конфліктної ситуації навколо директорки сільської школи.

 

Після публікації про конфлікт журналістці почали надходити приватні повідомлення на її сторінку у соцмережі «ВКонтакте» з погрозами начебто від родича директорки Є.Томинця. Чоловік вказав, що «у багато в кого будуть проблеми, в тому числі і у тебе». 21 січня журналістка отримала від нього повідомлення з образами і наступною погрозою «ти брешеш на мою родину. А родинна помста - це для мене важлива річ». 

 

2 лютого Галина Єреміца отримала відмову у відкритті кримінального провадження щодо погроз на її адресу. У відповіді від райвідділку міліції зазначається, що «вказана подія не внесена у єдиний реєстр досудових розслідувань, оскільки на підставі зібраних матеріалів не було здобуто фактів, які б містили в діях громадянина Є. Томинця ознаки кримінального правопорушення». Міліція повідомила, що під час проведення опитування Є. Томинця він заявив, що викладена в повідомленнях погроза «не була реальною». Чоловікові було винесено офіційне застереження про неприпустимість протиправної поведінки в майбутньому.

 

Водночас Галина Єреміца отримала відповідь від Управління СБУ в Чернівецькій області на свою заяву про погрози. Як ідеться у відповіді СБУ, викладені обставини «містять окремі ознаки злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів"». Також повідомляється, що в зв'язку з тим, що попередження злочину не відноситься до компетенції органів СБУ, звернення перенаправлено до УМВС в Чернівецькій області.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2580
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду