Журналістка Френкель звинуватила BBC у сексизмі й дискримінації за віком – The Guardian

Журналістка Френкель звинуватила BBC у сексизмі й дискримінації за віком – The Guardian

9 Листопада 2014
3210
9 Листопада 2014
18:09

Журналістка Френкель звинуватила BBC у сексизмі й дискримінації за віком – The Guardian

3210
Журналістка Френкель звинуватила BBC у сексизмі й дискримінації за віком – The Guardian
Журналістка Френкель звинуватила BBC у сексизмі й дискримінації за віком – The Guardian

Репортер BBC, режисер документального кіно Оленка Френкель заявляє дискримінацію жінок на BBC, пише The Guardian.

 

Як пише видання, репортерка, якій нині 59, залишила BBC два роки тому, відчувши, що її виживають, відколи їй сповнився п'ятий десяток.

 

«Я зробила на BBC чудову кар'єру. Бачила світ і займалася цікавою роботою, йу не хочу, щоб хтось подумав про мене «яка ж бо нещасна». Однак мені не до вподоби те, що найкращий мовник  світу уникає правди...», - каже пані Френкель.

 

Коли журналістку, відзначену нагородою, звільняли після 30-річної роботи, їй запропонували підписати угоду про нерозголошення певної інформації. Однак пані Френкель відмовилася, пославшись на бажання публічно висловитися про досвід на мовленні жінок старшого віку.

 

Ознайомившись з матеріалами спеціального комітету Палати лордів британського парламенту у справах жінок і радіомовлення, репортерка відверто заявила про дискримінацію на BBC за віковою та гендерною ознаками й про тиск корпорації на колишніх співробітників, котрі підписують угоди про завершення трудових контрактів.

 

Інші колишні співробітниці BBC - такі, як удостоєна численних нагород репортерка Ліз Маккін (Liz Mackean) також відмовилися підписати пункт угоди про звільнення, рівнозначний кляпу. Вони так само вважають, що вік і сексизм - актуальне питання на BBC.

Керівники корпорації, відзначає The Guardian, приватно й публічно визнають наявність проблеми стосовно кількості літніх жінок на посадах телеведучих. Згідно з останнім дослідженням, серед ведучих за п'ятдесят 82 відсотки становлять чоловіки. Загалом на усіх провідних мовниках серед ведучих жінки старші цього віку складають усього 5 відсотків.  

 

Оленка Френкель оскаржує дискримінацію жінок на BBC через три роки після того, як журналістка Міріам О'Рейлі (Miriam O'Reilly) виграла справу проти корпорації щодо дискримінації за віком.

 

2012 року тодішній генеральний директор Марк Томпсон (Mark Thompson) заявив Daily Mail, що це стане для BBC поворотним моментом. Того ж дня Френкель надіслала йому  електронною поштою повідомлення про те, що несправедливість триває. «Претензії BBC, яка продовжує дискримінаційну політику, змушуючи жертви підписувати в угодах про відставку «кляповий» пункт, нечесні, - зазначила вона. - Щоби ваші публічні заяви викликали  довіру, слід припинити теперішню політику  звільнення з роботи жінок середнього віку».

 

Одна з найстарших жінок на BBC, заступник директора новин і поточних подій Френ Ансворт (Fran Unsworth), заявила минулого тижня на засіданні Комітету Палати лордів, що, на думку  корпорації, глядачі «не проти  телеведучих-літніх жінок». Однак проблема ускладнилася через вибір, зроблений багатьма жінками. Десь у 30-річному віці вони відмовилися від керівних посад задля того, щоби виховувати дітей. Френкель вважає, однак, цю заяву «ухилянням корпорації від відповідальності».

 

Працюючи у програмі Today, вона  стала першою репортеркою, яка народила дитину, а згодом ще двох, пише the Guardian. Вона не отримала жодної допомоги по вагітності. «Я згодилася на ці умови, - каже журналістка. - Знала, що це несправедливо. Однак вважала, що не слід вчиняти галас».

 

Ліз Маккін звільнилася  півтора року тому після скандалу, спричиненого відстрочкою показу її  фільму. Вона вважає, що у зв'язку з останньою реструктуризацію BBC чоловіки також почуваються невпевнено. Однак те, що літніх жінок набагато менше, «свідчить про гендерну упередженість».

 

Декілька провідних ведучих-жінок скаржилися, що ставлення до них погіршилося після того, як вони  досягли певного віку. 2008 року Селіна Скотт (Selina Scott) у 57-річному віці відсудила 250 тисяч фунтів стерлінгів у Channel 5 за дискримінацію за віковою ознакою. Анну Форд (Anna Ford) усунули на манівці на BBC у 62-річному віці й вона змушена була звільнитися.

49-річна Ліз Маккін, яка працює зараз   на Channel 4, так відгукується про свого колишнього роботодавця: «Мій досвід роботи у продакшн-компаніях і на цьому каналі говорить про те, що вік і стать тут не така проблема. Я працюю з багатьма  людьми різного віку. Ви не почуєте, щоб про це говорили. Про це чимало говорять на BBC. Однак становище від цього не змінюється». Нещодавно пані Маккін здобула дві журналістські нагороди року.

 

Оленка Френкель каже, що BBC «визнає існування проблеми. Однак їм необхідно припинити звільняти жінок».

 

Тим часом генеральний директор корпорації Тоні Холл (Tony Hall) заявив про те, що BBC припинить використовувати «принизливі обмеження», відомі як «пункти-кляпи», зазначає The Guardian.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3210
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду