Відкритий лист телеканалу „ЕНТЕР” до урядовців, преси і громадськості

8 Серпня 2005
1689
8 Серпня 2005
15:33

Відкритий лист телеканалу „ЕНТЕР” до урядовців, преси і громадськості

1689
„Детектор медіа” друкує це звернення без редакційних правок і скорочень.
Відкритий лист телеканалу „ЕНТЕР” до урядовців, преси і громадськості
Керівництво ТОВ «ТРК «Музика ТВ» (музичний телевізійний канал «Ентер») звернулося з відкритим листом до віце-прем’єра з гуманітарних питань Миколи Томенка, до міністра культури і туризму України Оксани Білозір, голови Національної Ради України з питань телебачення й радіомовлення Віталія Шевченка, радника з питань молодіжної політики Президента України Святослава Вакарчука, українських засобів масової інформації з проханням допомогти каналу виконати умови ліцензії в частині забезпечення трансляції вітчизняних виконавців в обсязі не меншому 50% нашого ефіру, тобто 12 годин на добу.

Шановні панове!

ТОВ «ТРК «Музика ТВ» (музичний телевізійний канал «Ентер») звертається до Вас з пропозицією про співпрацю.

Перед тим як безпосередньо перейти до суті нашого питання, ми хотіли б надати невеличку довідку про наш телевізійний канал.

МУЗИЧНА ПОЛІТИКА ТЕЛЕКАНАЛУ «ЕНТЕР»

З першого дня існування телеканалу „ЕНТЕР” (2001 р.), його музична політика була спрямована на популяризацію музики, якій за загальним правилом в силу тих чи інших причин не знаходиться місця на загальнонаціональних українських телевізійних каналах, а також музичних телеканалах, що представлені в Україні.

За основу мовлення був узятий певний музичний формат, який в термінології радіо-форматів можна віднести до визначення „POWER”. Це загальновизнані хіти (складові чартів Європи, світу), це нова музика, яка ще не набрала обертів популярності, це певною часткою так звана альтернативна музика.

На сьогоднішній день вищевказану нішу не займає жоден музичний телеканал країни. Головний критерій вибору музичного матеріалу — актуальність і присутність нових тенденцій. Це стосується абсолютно всіх виконавців: вітчизняних і закордонних.

На жаль, такий підхід до формування програмної концепції не сприяє швидкому комерційному зростанню, але саме такий підхід дозволив нашому телеканалу заслужити авторитет серед музичної громадськості України. Для прикладу, наведемо лише одну цитату відомого телевізійного ведучого Сашка Положинського з його останнього інтерв’ю сайту «Детектор медіа»: «Щоб рок-музика мала попит, слід створювати опозицію. Рейтинги радіо- та телепрограм про рок дуже низькі. „Еnter-music” тримається тільки тому, що це загальноукраїнський телеканал і за рахунок величезного ентузіазму людей, які створюють цей канал. В них дуже низькі зарплати, люди принципово не беруть гроші за ротацію кліпів. Вони працюють на ідею в той час, як ринок диктує свої умови».

Нам тим більше приємні такі слова, якщо зауважити, що Сашко Положинський працює на іншому музичному телевізійному каналі «М1», що, як Ви розумієте, є конкурентом нашого телеканалу.

Політика роботи з українськими музикантами була, є й буде завжди пріоритетною для нашого телеканалу. На сьогоднішній день жоден український музикант не скаже, що телеканал „ЕНТЕР” коли-небудь вдавався до комерційного підходу при роботі з ним. Ми ніколи не вимагали грошей за ротації ані з молодих музикантів України, ані з відомих. Саме телеканал ЕНТЕР висвітлює молоду й так звану «неформатну» українську музику. Десятки імен (такі, як ТОЛ, У.Эр.А., Fakultet, Пірата Бенд, Кому Вниз, і.т.п.), яких в силу цілком зрозумілих причин практично неможливо побачити на інших телеканалах нашої країни, завжди мали і мають можливість показувати свої роботи на нашому каналі. Для таких виконавців телеканал „ЕНТЕР” – по суті єдиний шлях до телеглядача. Завдяки ротаціям на каналі „ЕНТЕР” у десятків молодих виконавців з'явився реальний шанс пробитися у вітчизняний музичний світ: з'явилися концерти, промо та ін. Деякі українські режисери-кліпмейкери (В. Придувалов, зокрема), розуміючи всю складну ситуацію з «неформатною» музикою на українському ТБ, стали спеціально знімати недорогі (часто і за власний кошт) кліпи для ЕНТЕРа.

Так, у нас немає певних кліпів, які знімають деякі комерційні поп-проекти. Так, при всій нашій повазі, Ви не зможете побачити на нашому каналі кліпи таких відомих українських виконавців як Таїсія Повалій, Ані Лорак, Ірина Білик, Андрій Данилко (Вірка Сердючка), Наталка Могилевська, Павло Зібров, Ян Табачник. І це зовсім не тому, що нам не подобається те, що вони роблять. Просто наше ставлення до формату каналу ЕНТЕР непохитне. Та й з іншого боку, нам здається, що у цієї категорії виконавців немає і не було проблем з ротаціями на інших каналах, оскільки для інших каналів ці виконавці є саме форматотворними.

Вимушені визнати, що викладена вище, по суті, самореклама нашого каналу, ніколи на з’явилась би на світ, якби не ситуація, що склалася останнім часом. І саме тому ми вирішили звернутися до Вас та всієї української громадськості.

ОПИС СИТУАЦІЇ, ЩО СКЛАЛАСЯ

Як вже зазначалося вище, формат, в якому працює наш телеканал, в силу цілої низки причин не є комерційно успішним. І менеджери та засновники каналу йшли на це свідомо. Перед менеджерами каналу стояло чітке завдання вийти на самоокупність.

На сьогоднішній день за своїми рейтинговими показниками канал займає місце в третьому десятку українських телеканалів, що, зрозуміло, значно позначається на його доходах.

Зрозуміло також, що в такій ситуації і при таких показниках доходної частини бюджету не може йти жодної мови про можливість самостійного виготовлення значної кількості високоякісних програм, що могли б покращити рейтингові показники.

Як наслідок, менеджерам каналу необхідно було шукати вихід із ситуації, оскільки подальша збитковість ставила канал під загрозу закриття. І вихід, як нам здавалося, було знайдено.

Весною 2005 року нам нарешті вдалося домовитися з російським телеканалом «MTV: Музичне телебачення», про придбання прав на використання на території України ряду програм, що виходять на цьому каналі. Зрозуміло, що ми вибирали саме ті програми, які вписуються в формат нашого каналу. Це досить коштовні проекти, які наш канал не зможе виробити самостійно на сьогоднішньому рівні доходності телеканалу.

Слід звернути увагу, що наш російський партнер – «MTV: Музичне телебачення», в свою чергу, є представником в Росії всесвітньо відомої компанії – «MTV Networks», одного зі світових лідерів музичної індустрії. «MTV Networks» на сьогоднішній день є безумовним світовим лідером у виробництві програм молодіжного “entertainment”, які однаково популярні без винятку у всіх країнах Європи.

Таким чином, укладання угоди із «MTV: Музичне телебачення» давало нашому каналу можливість у першу чергу залучити українського глядача саме до європейського прошарку молодіжної культури. Ця угода дала нам можливість розширити перелік програм, які можуть виходити на території України, і видавати їх в ефір вчасно, паралельно мовленню європейських локальних версій “MTV”.

Ми щиро сподівалися на те, що такий підхід надасть нам можливість ознайомити українського телеглядача з найкращим телевізійним музичним продуктом Європи, а також дозволить нам підвищити рейтингові показники, покращити доходну частину бюджету і, як наслідок, зберегти канал, аналога якому в Україні сьогодні немає.

І саме у цей момент ми зіткнулися з абсолютно несподіваною та незрозумілою реакцією Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення. Витративши на своєму засіданні 13 липня кілька хвилин на наше питання, офіційно не встановивши жодних порушень у нашій діяльності, не надавши можливості нормально висловитися нашим представникам, своїм рішенням Нацрада заборонила нам транслювати програми з логотипом «MTV». Підстави та законні причини для прийняття такого рішення не зрозумілі нам до сьогоднішнього дня.

Намагаючись діяти строго у відповідності до закону, але не бажаючи роздмухувати цей не зрозумілий для нас конфлікт, ми прийняли рішення виконати приписи Нацради, спрямувавши їм листа, в якому вказали на недопустимість та незаконність прийняття такого рішення. Ми щиро сподівалися, що Нацрада самостійно виправить свою помилку. До сьогоднішнього дня цього, на жаль, не сталося. На жаль, у нас не залишається іншого виходу, і 3 серпня ми подали відповідну позовну заяву в Господарський суд м. Києва з вимогою скасувати незаконне рішення Нацради.

Як ми вже зазначали, до сьогодні нам невідомо якими приписами керувалася Нацрада, забороняючи нам використання програм з логотипом «MTV». Саме тому, ми вимушені виходити з припущень. Як нам здалося, очевидне роздратування членів Нацради викликав той факт, що контракт було укладено з російською компанію. І в цьому факті, як нам, повторюємо, здалося, члени Нацради вбачають «ворожу експансію російської музики» на український ринок.

Якщо наші враження вірні, то даним листом ми хотіли би повідомити членам Нацради те, що вони не дали нам змоги сказати на засіданні. Якщо підрахувати пропорційно, то з повного обсягу програм з логотипом «MTV», що виходили в ефірі телеканалу „ЕНТЕР”, ми можемо побачити наступну картину:

85 - 95 % програм виробництва MTV Networks (європейські й американські студії продакшн);

15 - 5 % програм виробництва MTV Russia (російські студії продакшн).


І певні заяви у пресі з приводу «експансії російського продукту на вітчизняному телевізійному ринку» не містять у собі конструктивного змісту. Для того, щоб це зрозуміти, не потрібно робити нічого неможливого, достатньо просто подивитися програмне наповнення нашого каналу. Показ програм з логотипом „MTV” на українському музичному телеканалі „ЕНТЕР” — це в першу чергу можливість наблизити українського телеглядача до європейського способу життя, до європейського мислення.

Більше того, якщо підрахувати в процентному відношенні географічне походження кліпів, що транслюються на нашому телеканалі, кількість російських кліпів складе в середньому не більше 3-5% від загального обсягу. І це були, є і будуть кращі представники музичної громадськості Росії (ДДТ, Борис Гребєнщиков, Аліса і т.п.). Напевно, нам не слід казати про те, що на сьогоднішній день для будь-якого іншого українського музичного каналу така пропорція є недосяжною. А якщо ще і врахувати формати каналів, то мусимо визнати, що для боротьби з експансією російської поп-музики чиновники обрали, напевно, найгіршу ціль — саме той канал, де такої музики ПРОСТО НЕМАЄ.

ПРОХАННЯ ПРО ДОПОМОГУ

І тепер, коли, як ми сподіваємося, всім адресатам нашого листа зрозуміла суть проблеми, ми хотіли би пояснити причину появи цього листа.

Справа в тому, що нам НЕ потрібна допомога в наших стосунках з Національною Радою по телебаченню і радіомовленню. По-перше, ми все ще сподіваємося, що люди з Нацради знайдуть в собі мужність визнати свої помилки щодо нашого каналу. Якщо ж ні, то ми будемо відстоювати свої права в суді, оскільки впевнені в своїй правоті.

Ми робимо все, що в наших силах для того, щоб виконати всі умови нашої ліцензії, а з іншого боку – «вписатися» у наявний бюджет, не втратити власне обличчя, зберегти наш формат і нашого глядача.

Єдина проблема, з якою ми зіткнулися на сьогоднішній день — вимога нашої ліцензії про забезпечення трансляції вітчизняних виконавців в ефірі нашого каналу в обсязі, не меншому 50 % від ефіру.

Ми зараз не будемо зупинятися на тому, як і чому з’явилася ця вимога в нашій ліцензії. Ми хочемо, щоб всі зрозуміли, що ми не тільки мусимо, ми ХОЧЕМО ВИКОНУВАТИ цю вимогу.

Але при цьому змушені відзначити, що кількість всіх відеокліпів країни навряд чи здатна забезпечити виконання цієї вимоги зі збереженням обраного формату. Адже в кожного відео є своя ротаційна межа, і циркуляція однієї й тієї ж музики протягом тривалого періоду часу не цікава глядачеві.

У пресі останнім часом можна помітити думки деяких журналістів і критиків про те, що в Україні насправді дуже багато якісної музики і канали та радіостанції намагаються під різними причіпками просто від неї відмовитися. На наш погляд, у подібних заявах присутні або значна частка популізму, або замала поінформованість у питаннях галузі.

Розвиток української рок-музики, альтернативної музики є основним пріоритетом для телеканала „ЕНТЕР”. Виходячи з вищевикладеного, як варіант вирішення проблеми, ми звертаємося до Кабінету Міністрів України в особі Віце-прем’єра з гуманітарних питань пана Томенка Миколи Васильовича, до Міністерства культури і туризму України в особі Міністра пані Білозір Оксани Володимирівни, до Національної Ради України з питань телебачення й радіомовлення в особі Голови пана Шевченка Віталія Федоровича, до нашого колеги, радника Президента України Вакарчука Святослава Івановича, українських засобів масової інформації з проханням допомогти нашому каналу виконати умови ліцензії в частині забезпечення трансляції вітчизняних виконавців в обсязі не меншому 50% нашого ефіру, тобто 12 годин на добу.

У зв’язку з цим, ми просимо уповноважені органи нашої країни, що мають опікуватися розвитком української культури і мистецтва:

а) чітко визначити поняття «вітчизняний виконавець»;

б) допомогти нашому каналу в пошуку «вітчизняних виконавців» та/або продюсерів, що мають кліпи і готові надати нашому каналу права на їх публічне сповіщення. На жаль, інформації, що має наш канал, не достатньо для того, щоб виконати цю умову ліцензії; в) допомогти нашому каналу у визначені тієї кількості повторів одного і того ж кліпу за певний проміжок часу, що не буде викликати очевидне роздратування глядача, та буде приносити користь виконавцю, а не навпаки.

На жаль, на сьогоднішній день виконання «Умови про 50%»практично не можливе. Ми робимо все, що в наших силах і не суперечить здоровому глузду. При цьому ми не можемо стверджувати, що це йде на користь вітчизняним виконавцям, оскільки глядацький інтерес різко знижується за рахунок частих повторів одних й тих самих кліпів. Ми впевнені, що постійні повтори одного й того ж відео – не кращий шлях для популяризації. Навіть навпаки, такій підхід викликає роздратування глядача. Думаємо, з цим важко не погодитися.

Ми сподіваємося не тільки на допомогу державних органів, але і українських музикантів, продюсерів, наших глядачів, засобів масової інформації. Підкажіть нам, де знайти якісне українське відео з якісною українською музикою. Допоможіть нам виконати вимоги ліцензії та зберегти наш формат, той формат, який має своїх прихильників і має права на існування.

З повагою, продюсер телеканалу „ЕНТЕР” Юрій Молчанов, директор ТОВ "ТРК "Музика ТВ" Олександр Барахтян
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
директор ТОВ "ТРК "Музика ТВ" Олександр Барахтян
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду