ГО закликають Януковича й Азарова підписати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

19:35,
22 Червня 2010
11913

ГО закликають Януковича й Азарова підписати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

19:35,
22 Червня 2010
11913
ГО закликають Януковича й Азарова підписати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів

Інститут медіа права, ГО «Детектор медіа» та Інститут масової інформації звернулися з відкритим листом до президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова із закликом підписати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів.

 

Як відомо, ця конвенція гарантує кожному право на доступ до офіційних документів, безвідносно до мотивів та намірів, і включає право як фізичних, так і юридичних осіб без будь-якої дискримінації на підставі національності, звертатись з вимогою надати документи, якими володіють публічні органи.

 

Конвенція відкрита до підписання від червня 2009-го року.

 

Текст відкритого листа наводимо повністю.

 

Президенту України Віктору Януковичу

 

Прем'єр-Міністру України Миколі Азарову

 

 

 

 

Відкритий лист

 

 

Доступ до інформації є однією зі складових демократичного урядування. На жаль, Україна досі не створила належної законодавчої бази для гарантування права на доступ до інформації. Ключовим міжнародним актом, який регламентує ці питання на європейському рівні є ухвалена 27 листопада 2008 року Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів, що була відкрита до підписання 18 червня 2009 року. Україна досі не здійснила жодних дієвих кроків для приєднання до цієї Конвенції.

 

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів ще не набула чинності, оскільки вона не була ратифікована десятьма державами-членами Ради Європи. Однак ми вважаємо, що Україна повинна демонструвати максимальні стандарти відкритості та прозорості і бути серед перших держав, які підпишуть та ратифікують вищеназвану Конвенцію.

 

Ми просимо Президента України та Кабінет Міністрів України якнайшвидше розпочати процедуру підписання Конвенції про доступ до офіційних документів. Сподіваємося, що Ви, як і ми, прагнете, щоб Україна підтримувала найдемократичніші ініціативи у сфері свободи інформації.

 

Громадська організація

«Інститут Медіа Права»

Директор                                                                        Т. Шевченко

 

Громадська організація

«Детектор медіа»

голова правління                                                              Н. Лигачова

 

Громадська організація

«Інститут масової інформації»

Виконавчий директор                                                       В. Сюмар

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду