detector.media
25.09.2014 19:33
Звільненню Савченко і Сенцова сприятиме генсек ООН Пан Гі Мун
Звільненню Савченко і Сенцова сприятиме генсек ООН Пан Гі Мун

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун пообіцяв прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку сприяння у звільненні незаконно утримуваних у Росії громадян України Надії Савченко і Олега Сенцова. Про це заявив за результатами переговорів голова місії України при ООН Юрій Сергеєв, повідомляє «Укрінформ».

 

«Прем'єр-міністр звернувся до Генеральноо секретаря ООН з проханням втрутитися в ситуацію з утриманням в Росії наших громадян Надії Савченко і Олега Сенцова. Пан Гі Мун пообіцяв особисто це питання порушити перед керівництвом Росії та домагатися їх негайного звільнення», - зазначив Юрій Сергеєв.

 

Нагадаємо, 25 вересня, лідер фракції Зелених у Європарламенті Ребекка Хармс приїде до Москви (Росія), щоб спостерігати за судовим процесом проти української льотчиці Надії Савченко, яку тримають у Росії під вартою за звинуваченням у вбивстві журналістів каналу «Россия 1». 

 

Водночас офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін заявив, що українській льотчиці Надії Савченко призначили психіатричну експертизу в Москві. За повідомленнями адвокатів, вона наразі перебуває у московському СІЗО-6 («Печатники»). Раніше захисник української льотчиці Микола Полозов заявив, що його підопічна оскаржила постанову про психолого-психіатричне обстеження, на якому наполягає російське слідство.

 

15 вересня Воронезький обласний суд (Росія) відхилив скаргу адвокатів на продовження терміну арешту до 30 жовтня українській льотчиці Надії Савченко, яку звинувачують у загибелі російських журналістів. Раніше  адвокат Микола Полозов заявив, що російські слідчі не змогли надати доказів вини Надії Савченко у загибелі російських журналістів.

 

Начальник головного слідчого управління СБУ, заступник керівника центру щодо повернення заручників, генерал-майор Василь Вовк заявив, що справу української льотчиці Надії Савченко, яку Росія звинувачує у загибелі журналістів каналу «Россия 1» в зоні АТО на Донбасі,  сфальшовано: журналісти загинули, коли її вже було затримано.

 

27 серпня суд у Росії відмовився відпустити під заставу і продовжив до 30 жовтня термін утримання під вартою української льотчиці Надії Савченко, звинуваченої у вбивстві російських журналістів. 2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.

 

Міністерство закордонних справ Росіїйської федерації заявило, що не бачить причин, щоб затримані український режисер Олег Сенцов і льотчиця Надія Савченко потрапили до списку з обміну заручниками у рамках Мінських угод.

 

Раніше голова СБУ Валентин Наливайченко запевнив, що український режисер Олег Сенцов і льотчиця Надія Савченко є в списках затриманих для обміну полоненими, який передбачений в рамках мінських домовленостей. Однак, як повідомила ЗМІ сестра Олега Сенцова Наталія Каплан, її брата в списках полонених для обміну немає.

 

8 серпня Московський міський суд визнав законним продовження до 11 жовтня арешту українського режисера Олега Сенцова, затриманого ФСБ РФ в Криму за обвинуваченням у підготовці терактів. Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY