detector.media
24.09.2014 12:08
Газета «Козацький край» випускає спецпроект «Батальйони волі» та передає в зону АТО
Газета «Козацький край» випускає спецпроект «Батальйони волі» та передає в зону АТО

Всеукраїнська газета «Козацький край» започаткувала спецпроект «Батальйони Волі», у рамках якого готує випуски, присвячені українським батальйонам та передає їх в зону АТО. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

У рамках проекту вийшло вже три номери газети. Кожен присвячується окремому підрозділу український військ: перший - батальйону «Черкаси» (в часи, коли він дислокувався на кордоні з Придністров'ям), другий - батальйону «Айдар», третій - зведеному загону черкаської міліції у зоні АТО.

 

«Випуски газети у серії «Батальйони Волі» готуються виключно на основі побаченого на власні очі: Олег Островський (журналіст і  боєць загону «Холодний Яр» батальйону «Айдар») та Андрій Кравець (журналіст, колишній офіцер МВС і нинішній радник голови Черкаської ОДА) щоразу вирушають у підрозділи на передову й привозять звідти «живі» фото і розповіді бійців», - зазначають у прес-службі.

 

Водночас чверть кожного номера присвячується історії українсько-російських збройних протистоянь різних епох та українській історії міст Сходу, які потрапили у зону, захоплену ворогом.

 

«Ми фіксуємо ті миті війни, які вже через декілька хвилин можуть стати історією. У серпні в темряві степу під Луганськом, просто біля дорожнього знака на в'їзді до містечка Щастя зустріли Іллю Іделя з батальйону "Айдар". Разом з бойовим побратимом він був на квадроциклі, обладнаному автоматичним гранатометом - вилита тачанка ХХІ століття. Одна із фотографій, зроблених тієї ночі, потрапила в газету - як виявилося, коли вона друкувалося, Іллі вже не було серед живих. Газету разом з фото передали родині героя», - розповів журналіст Андрій Кравець.

 

Він вважає, що подорожі у зону АТО - це особливий досвід для журналіста. «Пізнаєш потім у бойових зведеннях місця, де бував. Радієш, коли читаєш про звільнення населених пунктів, про які ще три дні тому на блокпосту попереджали, що вони зайняті сепаратистами. І сумуєш, коли розповідають, що замість блокпосту, де нещодавно ти весело розмовляв з бійцями, тепер - тільки вирви після залпу "Граду"», - зазначає він.

 

Редакція всеукраїнської газети «Козацький край» розташована у Черкасах. Проект здійснюється за підтримки голови  Черкаської облдержадміністрації  Юрія Ткаченка та командування підрозділів українських військ.

 

Газета виходить накладом у 10 тис. екз. З друкарні видання передають у підрозділи, про які в ній ідеться, родичам бійців та у військкомати з метою підняття бойового духу майбутніх бійців АТО.

 

Наступний випуск газети «Козацький край» буде присвячено батальйону «Азов», який нещодавно трансформувався в полк. Журналісти збираються вирушити до цього підрозділу незабаром.

 

Прес-служба НСЖУ нагадує, що для журналістів Андрія Кравця та Олега Островського це не перший спільний проект. Свого часу вони  разом із журналістом з Умані (Черкаська область) Володимиром Гамалицею здійснили експедицію на Соловецькі острови, яку підтримала НСЖУ.

 

Нагадаємо, журнал «Фокус» і сайт focus.ua розпочали соціальний проект «Воїни SOS», присвячений бійцям, які постраждали в боях на сході України.

 

Головред інтернет-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов заявив, що хоче запустити сайт про долі українських воїнів, для якого згодом шукав журналістів, готових працювати в зоні АТО.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY