detector.media
16.09.2014 10:37
У редакції кримськотатарської газети «Авдет» у Криму відбувається обшук
У редакції кримськотатарської газети «Авдет» у Криму відбувається обшук

Сьогодні, 16 вересня, у Сімферополі (Крим) у будівлі Меджлісу кримськотатарського народу співробітники ФСБ Росії проводять обшук. Також обшук ведеться у редакції газети «Авдет», офіс якої розташований у будівлі представницького органу кримських татар. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на  «15 минут» та інші кримські ЗМІ.

 

Як розповіли співробітники Меджлісу, силовики зайшли в офіс редакції і нікого зі співробітників не пускають. «Купа людей тут. Прийшли з обшуком. Нікого не пускають. Співробітники прийшли на роботу, а потрапити не можуть. Головного редактора Шевкета Кайбуллаєва (редактор "Авдета" - ред.) також не пускають», - сказала співрозмовниця видання.

 

Видання «15 минут» нагадує, що упродовж кількох тижнів на території півострова активно проходять перевірки і обшуки кримських мусульман. Шукають заборонену літературу.

 

15 вересня у Сімферополі було вчинено напад на будівлю Меджлісу кримськотатарського народу. Пізніше в мережі з'явилося відео інциденту.

 

Як повідомляє видання «Крым.Реалии», будівлю Меджлісу по периметру оточили озброєні люди - шість чоловік в масках, у військовій формі і з автоматами, а також співробітники поліції - до 10 чоловік. До будівлі під'їхав автозак.

 

На питання про те, хто вони і для чого оточили Меджліс, люди у формі відповідати не захотіли, заявивши, що «вони не уповноважені говорити».

 

Як вдалося з'ясувати кореспонденту видання, в будівлі проводяться слідчі дії. Всередину, нікого не впускають і не випускають. Зокрема, як передає кореспондент «Крым.Реалии» з місця подій, обшуки ведуться в редакції кримськотатарської газети «Авдет», яка розташовується в будівлі Меджлісу. Редактора видання всередині немає, обшук проводять без його участі.

 

Газета «Авдет» є друкованим органом Меджлісу кримськотатарського народу. Видається з 15 липня 1990 року.

 

Нагадаємо, наприкінці серпня головний редактор однієї з найстаріших кримськотатарських газет Шевкет Кайбуллаєв заявив, що попри отримане від прокуратури Криму попередження про недопущення «екстремістських дій», видання не буде змінювати інформаційну політику.

 

Наприкінці липня до кримського відділення Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Росії (Роскомнагляд) надійшла скарга на кримськотатарську газету «Авдет». 24 липня Шевкета Кайбуллаєва запросили на бесіду в прес-службу управління ФСБ в Криму, де його поінформували щодо скарги. Її було написано від імені громадянина Ріната Шаймарданова, який звинуватив газету у публікації екстремістських матеріалів.

 

У червні пана Кайбуллаєва також викликали в «прокуратуру» Сімферополя (АР Крим). У тексті повістки, яку отримав редактор, було зазначено, що прокуратура Сімферополя проводить перевірку за фактом порушення вимог закону Російської Федерації «Про протидію екстремістській діяльності» з боку керівництва друкованого видання.

 

13 червня представник кримського «Центру журналістських розслідувань» та Інституту масової інформації (ІМІ) Сергій Мокрушин заявив, що, починаючи з березня, коли на півострів прийшла Росія, в Криму відбувається зачистка свободи слова.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY