detector.media
12.09.2014 20:55
Порошенко вимагає звільнення Сенцова і Савченко в рамках Мінських домовленостей
Порошенко вимагає звільнення Сенцова і Савченко в рамках Мінських домовленостей

Президент України Петро Порошенко наполягає на негайному звільненні української льотчиці Надії Савченко і режисера Олега Сенцова в рамках мінських домовленостей від 5 вересня. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

«Ключовими індикаторами є виведення іноземних російських військ з нашої території, надійне перекриття держкордону для недопущення нових поставок військ і техніки, а також негайне і безумовне звільнення всіх заручників, включаючи тих, хто незаконно утримується на території РФ. Я маю на увазі Надію Савченко і кінорежисера Сенцова, які сьогодні обов'язково і негайно повинні бути повернуті в Україну», - сказав Петро Порошенко на прес-конференції після зустрічі з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу 12 вересня в Києві.


Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Росіїйської федерації заявило, що не бачить причин, щоб затримані український режисер Олег Сенцов і льотчиця Надія Савченко потрапили до списку з обміну заручниками у рамках Мінських угод.

 

Раніше голова СБУ Валентин Наливайченко запевнив, що український режисер Олег Сенцов і льотчиця Надія Савченко є в списках затриманих для обміну полоненими, який передбачений в рамках мінських домовленостей. Однак, як повідомила ЗМІ сестра Олега Сенцова Наталія Каплан, її брата в списках полонених для обміну немає.

 

Водночас начальник головного слідчого управління СБУ, заступник керівника центру щодо повернення заручників Василь Вовк заявив, що, вивчивши відкриту в Росії справу щодо українського пілота Надії Савченко, СБУ прогнозує, що росіяни не захочуть її віддати під час обміну заручниками за принципом «всі на всіх».

 

8 серпня Московський міський суд визнав законним продовження до 11 жовтня арешту українського режисера Олега Сенцова, затриманого ФСБ РФ в Криму за обвинуваченням у підготовці терактів. Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

27 серпня суд у Росії відмовився відпустити під заставу і продовжив до 30 жовтня термін утримання під вартою української льотчиці Надії Савченко, звинуваченої у вбивстві російських журналістів. 2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом. Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін наполягає, що українська льотчиця  потрапила в полон до луганських бойовиків ще до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин, у смерті яких Росія звинувачує українку.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY