detector.media
10.09.2014 12:53
Наливайченко запевняє, що Сенцов і Савченко є в списках затриманих для обміну полоненими
Наливайченко запевняє, що Сенцов і Савченко є в списках затриманих для обміну полоненими

Український режисер Олег Сенцов, якого  затримали в травні в Криму, і льотчиця Надія Савченко є в списках затриманих для обміну полоненими, який передбачений в рамках мінських домовленостей. Про це заявив перед початком засідання Кабінету міністрів України голова СБУ Валентин Наливайченко, пише видання «Крим. Реалії».

 

«Сенцов, Савченко, Микола Карпюк, всі наші громадяни. Вони є в списках громадян України, які мають бути повернені як ті, що були викрадені або незаконно утримувалися або переслідувані», - заявив пан Наливайченко.

 

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що на базі досягнутих домовленостей про припинення вогню на сході України з 6 вересня розпочався обмін полоненими. Однак, як повідомила ЗМІ сестра українського режисера Олега Сенцова Наталія Каплан, її брата в списках полонених для обміну немає.

 

Водночас начальник головного слідчого управління СБУ, заступник керівника центру щодо повернення заручників Василь Вовк заявив, що, вивчивши відкриту в Росії справу щодо українського пілота Надії Савченко, СБУ прогнозує, що росіяни не захочуть її віддати під час обміну заручниками за принципом «всі на всіх».

 

Нагадаємо, 8 серпня, Московський міський суд визнав законним продовження до 11 жовтня арешту українського режисера Олега Сенцова, затриманого ФСБ РФ в Криму за обвинуваченням у підготовці терактів. Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом. ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

27 серпня суд у Росії відмовився відпустити під заставу і продовжив до 30 жовтня термін утримання під вартою української льотчиці Надії Савченко, звинуваченої у вбивстві російських журналістів. 2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом. Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін наполягає, що українська льотчиця  потрапила в полон до луганських бойовиків ще до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин, у смерті яких Росія звинувачує українку.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY