detector.media
06.08.2014 16:36
На вимогу Роскомнагляду «Главком» заблокували в Росії, тепер можуть заблокувати в Україні і в світі
На вимогу Роскомнагляду «Главком» заблокували в Росії, тепер можуть заблокувати в Україні і в світі

З ініціативи Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Росії (Роскомнагляд) протягом найближчої доби може бути повністю заблокований сайт української інформаційно-аналітичної агенції «Главком». Німецький хостер, який обслуговує «Главком», повідомив редакцію, що готовий виконати вимогу російської влади, і заблокувати українське інтернет-видання не тільки на території РФ, а й в Україні. Про це повідомляється на сайті видання.

 

Як відомо, російська влада вимагає видалити з бази сайту «Главком» матеріал про «Марш за федералізацію Сибіру». Видання відмовляється це зробити. У відповідь Роскомнагляд направив листа німецькому хостеру українського інтернет-видання - компанії Hetzner Online AG.

 

Німецький хостер запропонував «Главкому» зняти матеріал протягом 24 годин (термін закінчується сьогодні), в іншому випадку доступ до сайту буде заблокований.

 

«Нас уже заблокували в Росії. Те, що вони можуть зробити самі - вони зробили. Але росіяни паралельно надіслали лист-попередження нашому хостеру - тим серверам, на яких знаходиться сайт. Тому фактично вони можуть нас повністю заблокувати - в усьому світі. І в Україні, звичайно, також. Але редакція все одно не збирається знімати інформацію, яка стала приводом для цього конфлікту, і ми зараз вживаємо технічних заходів, щоб забезпечити безперебійну роботу сайту», - сказав у коментарі «Детектор медіа» головний редактор видання Микола Підвезяний.

 

«Цілком можливо, що з сьогоднішнього дня «Главком» стане недоступним. Наші технічні служби працюють над тим, щоб в найкоротші терміни перенести базу інформагентства на сервера в Україні», - йдеться у повідомленні «Главкома» на сайті.

 

Керівник проекту «Главком» Віктор Шлінчак висловив здивування діями німецької компанії, яка не розібравшись в ситуації, підіграє «тим силам, які не тільки апріорі не допускають інакомислення, але і готові чужими руками розправлятися з виданнями, які не може контролювати Росія. Вважаю такий підхід - міжнародним прецедентом. Ми будемо включати всі наявні механізми для захисту своїх прав - як у публічній, так і юридичній площинах», - зазначив пан Шлінчак.

 

Водночас редакція сайту «Главком» заявляє, що не збирається знімати матеріал про Марш за федералізацію Сибіру з сайту.

 

«Заздалегідь приносимо свої вибачення читачам сайту і всім небайдужим, які підтримують нас. Ми як і раніше вважаємо, що поява інформації про підготовлюваний "Марш за федералізацію Сибіру" не порушує чиї-небудь права і не є закликом до екстремізму. Ми також солідарні з російською службою Бі-Бі-Сі, яка опинилася в подібній ситуації. Від Бі-Бі-Сі Роскомнадзор також вимагає негайного зняття матеріалу про «Марші». Вважаємо це не чим іншим, як тиском на вільну журналістику і бажання тотального контролю за інформаційним простором», - зазначає Віктор Шлінчак.

 

Як писала «Детектор медіа», повідомлення Роскомнагляду про обмеження доступу надійшло сайту «Главком» 1 серпня. У ньому йшлося, що сайт публікує новини екстремістського характеру.

 

Згідно законодавства РФ, протягом доби з моменту отримання цього повідомлення провайдер хостингу має негайного видалити інформацію, що містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого законом порядку.

 

2 серпня в коментарі «Детектор медіа» керівник проекту «Главком» Віктор Шлінчак заявив, що видання не видалятиме контент на вимогу Росії і буде консультуватиметься з юристами з цього приводу.

 

Нагадаємо, 1 серпня Роскомнагляд РФ вніс харківське інтернет-видання «Главное» в Єдиний реєстр сайтів, що містять інформацію, поширення якої в РФ забороняється за рішенням суду. Саме від початку серпня у Росії набули чинності поправки до закону, що прирівнює блогерів до ЗМІ, і відтепер вони нестимуть таку ж відповідальність за інформацію.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY