detector.media
12.07.2014 17:45
«Плем’я» Мирослава Слабошпицького вийде в український кінопрокат 11 вересня
«Плем’я» Мирослава Слабошпицького вийде в український кінопрокат 11 вересня

Експериментальна стрічка «Плем'я» режисера Мирослава Слабошпицького, яка вперше в історії українського кіно здобула три відзнаки Каннського кінофестивалю-2014, вийде в український прокат 11 вересня. Про це в інтерв'ю «Детектор медіа» розповів продюсер і оператор картини Валентин Васянович. Раніше про точну дату прокату відомо не було.

 

Кореспондент «Детектор медіа» поспілкувалася з паном Васяновичем у рамках Одеського міжнародного кінофестивалю, де він представляє в конкурсній програмі документальну роботу «Присмерк». Відповідаючи на запитання, чи розглядалася можливість прем`єри стрічки Мирослава Слабошпицького на ОМКФ-2014, пан Васянович сказав: «Ми розмовляли на цю тему з режисером та дистрибуторами («Артхаус Трафік. - ТК) і вирішили, що в цьому нема сенсу. Бо фільм не у форматі Одеського фестивалю - у нас не арт-мейнстрім, а набагато жорсткіша робота».

 

Також Валентин Васянович розповів, як велися зйомки картини. «У фільмі всього 35 кадрів. Довжина кожного плану - від чотирьох до 12 хвилин. Тут лише внутрішньокадровий монтаж, й історія розгортається поетапно. Це фільм-споглядання. Ми йдемо за головним героєм, і ця історія поглинає глядача з перших кадрів».

 

Про те, як сприймала публіка арт-мейнстрімового фестивалю драматичну історію з «Присмерка», чому Валентин Васянович підтримує кандидатуру Пилипа Іллєнка на пост голови Державної агенції з питань кіно, і чи хвалив його стрічки Анджей Вайда, читайте в інтерв`ю «Детектор медіа» з Одеси згодом.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», фільм «Плем'я» здобув гран-прі «Тижня критики» Каннського кінофестивалю, а також премію «Одкровення» та грант від фундації Gan. Експериментальна стрічка з непрофесійними акторами, які спілкуються мовою жестів, претендує також на приз «Золота камера», який присуджується за режисерську роботу. Також у творців стрічки - гран-прі кінофестивалю «Зеркало» у Росії.

 

Нагадаємо, події стрічки «Плем'я» відбуваються в школі київського інтернату для глухонімих. Фільм є експериментом у галузі кіно і повністю знятий мовою жестів, у ньому немає субтитрів і закадрового голосу. Головний герой фільму Сергій потрапляє в спеціалізований інтернат для людей із вадами слуху, де діє кримінальна організація «Плем'я». Намагаючись вписатися в ієрархію школи, Сергій бере участь у кількох пограбуваннях. Однак кохання змушує його порушити неписані закони племені.

 

За словами програмного координатора «Тижня критики» Каннського кінофестивалю Ремі Бонома, український фільм «Плем'я» був найочікуванішим у програмі. На перший офіційний показ картини зібралася величезна черга, близько 200 людей так і не змогли потрапити у зал. На показі були присутні представники співтовариства глухих Франції. Спеціально для них фільм презентували українською, французькою та англійською мовами жестів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY