detector.media
24.06.2014 21:06
Російський журналіст розказав про звільнення з полону терористів блогера з Костянтинівки Артура Голубєва
Російський журналіст розказав про звільнення з полону терористів блогера з Костянтинівки Артура Голубєва

21 червня волонтерам вдалося домогтися звільнення блогера Артура Голубєва з м.Костянтинівки (Донецька обл.), захопленого в заручники представниками так званої «Донецької народної республіки» (ДНР) 5 червня. Про це повідомляє у своєму сюжеті російський телеканал «Дождь».

 

Обставини затримання та звільнення Артура Голубєва журналісти «Дождя» з'ясували у головного редактора російської газети «Ковровская искра» (м.Ковров, Московська обл.) Віктора Майстренка. Нагадаємо, саме пан Майстренко допоміг раніше звільнитись з полону київському журналісту, репортеру польського фонду «Відкритий діалог» Сергію Лефтеру та стрімеру з м.Слов'янська (Донецька обл.) Артему Дейнезі.

 

За словами Віктора Майстренка, батько блогера - проукраїнський активіст. Молодий чоловік разом із батьком залишав у соціальних мережах записи, що закликають до єдності України. Ці записи мешканців Костянтинівки взяли до уваги місцеві сепаратисти і прийшли додому до Голубєвих.

 

Після затримання Артура Голубєва до волонтерів, які допомагають звільняти заручників, звернулись родичі блогера. За словами пана Майстренка, молоду людину утримували в полоні головним чином через те, що хотіли захопити його батька - тобто вимагали, щоб той добровільно здався в обмін на свободу сина. Кінець кінцем блогера звільнили без будь-яких умов.

 

Однак перед цим сепаратисти під тиском змусили Артура Голубєва на камеру назвати себе членом «Правого сектора» і записали з ним кілька відеороликів. «Не варто забувати, що це - молода людина. І він не був готовий до того, що опиниться у полоні, що його будуть бити, аби отримати від нього якісь дані. Не кожна людина здана це витримати. Під тиском йому довелося сказати, що він «зомбований», що він потрапив у полон завдяки батькові», - зазначає волонтер з Росії.

 

Віктор Майстренко сподівається, що за допомогою психологів Артур Голубєв зможе повернутись до нормального життя, отримавши перший тяжкий досвід свого громадського життя.

 

За словами волонтера, зараз звільнений блогер знаходиться у безпечному місці за межами Донецької області, тобто фактично став внутрішнім біженцем. Його мати, що шукала сина і вела переговори з терористами, зараз також намагається виїхати за межі Донбасу.

 

За словами Віктора Майстренка, на Донбасі кілька груп волонтерів намагаються наразі працювати над звільненням заручників. За його оціночними даними, у заручниках у «ДНР» і «ЛНР» знаходиться кілька сотен полонених.

 

Як зазначив пан Майстренко, переговори з терористами на Донбасі про звільнення з полону зараз стало проводити складніше. «Планувати будь-що неможливо, тому що, по-перше, йде антитерористична операція, і бойовики постійно знімають свої рішення. А, по-друге, їм потрібні робітники, які необхідні для виконання різних робіт», - стверджує Віктор Майстренко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY